Δίκτυ προστασίας για εξυπηρέτηση των πολιτών Δήμου Αγίων Αναργύρων-Καματερού

Περιγραφή καινοτομίας

Οι αυξημένες ανάγκες κοινωνικής φροντίδας καθώς και η ανάγκη αποτροπής της μετάδοσης του covid-19 συνέβαλαν στη δημιουργία ενός πρωτόγνωρου και εκτεταμένου δικτύου προστασίας στην πόλη, στο οποίο συμμετείχαν εθελοντές από την εκκλησία, τη σχολική κοινότητα και απλοί πολίτες. Το δίκτυο των εθελοντών συνέβαλλε στην εξυπηρέτηση των πολιτών σε καθημερινές τους ανάγκες (όπως συνοδεία σε τράπεζα, ψώνια, διανομή φαγητού κα.). Επιπλέον, η Κοινωνική Υπηρεσία υποδέχεται τα αιτήματα όλων των πολιτών και βρίσκεται στην πρώτη γραμμή για την ικανοποίηση τους. Καθημερινά εργαζόμενοι με τη συνδρομή εθελοντών μεταφέρουν κατ΄ οίκον βασικά είδη πρώτης ανάγκης και φαρμακευτικής περίθαλψης, διευκολύνοντας την παραμονή των πολιτών στο Σπίτι. Ειδικότερα η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου, συνεχίζει και επεκτείνει τις δράσεις της στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, προσφέροντας:
• Καθημερινό συσσίτιο κατ΄ οίκον σε ανθρώπους με οικονομική αδυναμία ή δυσκολία μετακίνησης.
• Παροχή φαρμακευτικής περίθαλψης σε όσους συνανθρώπους μας είναι μη αυτοεξυπηρετούμενοι.
• Υπηρεσίες Κατ΄ οίκον βοήθειας σε οικονομικά αδύναμους, μοναχικούς πολίτες, που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας.
• Συνεχή επικοινωνία, καταγραφή και εξυπηρέτηση βασικών αναγκών σε μοναχικά, ηλικιωμένα μέλη των ΚΑΠΗ.
Η δράση υλοποιήθηκε με το ελάχιστο δυνατό κόστος, ανθρώπινο και υλικό και είχε τη μέγιστη ωφελιμότητα προς τους πολίτες.

 

Στόχος

Η εξυπηρέτηση των πολιτών σε ανάγκη καθώς και η αποτροπή του συγχρωτισμού και της μετάδοσης του covid-19. Η μέγιστη ωφελιμότητα ήταν η συμβολή τους στη διανομή 1000 μερίδων φαγητού σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού κατά τις εορταστικές ημέρες του Πάσχα μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα (3-4 ώρες) μέσα από την οργάνωση και λειτουργία επιμέρους χώρων διανομής φαγητού και κατ΄ οίκον επισκέψεις.

 

Συνεργασίες

Η Διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου συνεργάστηκε με τις λοιπές δημοτικές υπηρεσίες, την Αστυνομία, την Εκκλησία, τα Σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων των Δημοτικών Σχολείων, τους Δημοτικούς Συμβούλους της πόλης και τους εθελοντές πολίτες.

 

Διατήρηση και ενσωμάτωση της καινοτομίας μετά την κρίση του COVID-19 

Η φιλοσοφία της ενέργειας μπορεί να ενσωματωθεί και σε άλλες δράσεις του Δήμου αλλά και σε άλλες υπηρεσίες γιατί προάγει τη διατομεακή συνεργασία μέσα στην πόλη και ενισχύει την κοινωνική αλληλεγγύη και το αίσθημα της συνεισφοράς σε έναν κοινό σκοπό. Η ενέργεια μπορεί να εφαρμοστεί σε αντίστοιχες περιπτώσεις που χρειάζεται άμεση δράση σε σύντομο χρονικό διάστημα όπως η διανομή συσσιτίων σε μεγάλο αριθμό πολιτών.

 

Φορέας: Δήμος Αγίων Αναργύρων-Καματερού

Πεδίο εφαρμογής: Τοπική αυτοδιοίκηση

Τομέας πολιτικής: Κοινωνική πρόνοια

Θέμα επίλυσης: Εξυπηρέτηση αδύναμων ομάδων πληθυσμού που δυσκολεύονται σε βασικές καθημερινές δραστηριότητές τους  (συνοδεία, κατ’ οίκον βοήθεια, παροχή φαρμάκων κτλ)  

Έτος: 2020

Τύπος Καινοτομίας: Κοινωνική καινοτομία - εξυπηρέτηση πολιτών για κοινωνικούς λόγους, σχεδιασμός και παροχή υπηρεσιών

Ωφελούμενοι: Αδύναμες ομάδες πληθυσμού, άτομα που δεν μπορούν ή δεν πρέπει να βγουν από το σπίτι

Στάδιο Καινοτομίας: Εφαρμογή

URL: https://www.agan.gov.gr/

 

Εγγραφείτε στο newsletter
Σε περίπτωση δημοσίου υπαλλήλου, συμπλήρωσε το υπηρεσιακό σου email.