Περιγραφή

Η πρακτική αφορά στη λειτουργία της κοινωνικής δομής του Δήμου Παλαιού Φαλήρου για την παροχή υπηρεσιών «Βοήθεια στο σπίτι», στο πλαίσιο των δράσεων για τον περιορισμό της διάδοσης του COVID-19 και την προστασία της δημόσιας υγείας.

Το τηλεφωνικό κέντρο του Δήμου εξυπηρετεί τους κατοίκους που αδυνατούν ή δεν επιτρέπεται να μετακινηθούν προκειμένου να καλυφθούν οι βασικές τους ανάγκες αποσκοπώντας όχι μόνο στην εξασφάλιση της ποιότητας της ζωής τους αλλά και την αναβάθμιση αυτής. Από τις 20 Μαρτίου 2020, η εν θέματι δομή ξεκίνησε να εξυπηρετεί και να καταγράφει τους πολίτες που καλούσαν στην υπηρεσία. Το τηλεφωνικό κέντρο λειτουργεί από τις 08:00-20:00.

Επιπλέον, στην ιστοσελίδα του δήμου, οι πολίτες μπορούν να αντλήσουν πληροφορίες για το πρόγραμμα, να καταγράψουν το αίτημά τους και να το στείλουν στην ηλεκτρονική διεύθυνση επικοινωνίας: menoumespiti[@]palaiofaliro.gr, που απαντάει καθημερινά σε αιτήματα και ερωτήματα έχοντας ως στόχο την άμεση εξυπηρέτηση των δημοτών ή εναλλακτικά να χρησιμοποιήσουν την ειδική ηλεκτρονική φόρμα που υπάρχει στην ιστοσελίδα του Δήμου. Κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας, οι πολίτες δηλώνουν το ονοματεπώνυμο, τη διεύθυνση κατοικίας, τα τηλέφωνα επικοινωνίας, την ηλικία, το λόγο που δεν μπορούν να μετακινηθούν καθώς και το αίτημά τους.

Οι παρεχόμενες υπηρεσίες αφορούν στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των δημοτών, δηλαδή εκτέλεση συνταγών στα φαρμακεία, παραλαβή συνταγών & εξετάσεων καθώς και ψυχολογική υποστήριξη από την ψυχολόγο του δήμου. Ακόμη παρεχεται βοήθεια για τη διαδικασία κατάθεσης αίτησης στα ΚΕ.Π.Α με σκοπό την έκδοση αναπηρικής σύνταξης, αλλά και βοήθεια για την προσφυγή κατά της Γνωμάτευσης Πιστοποίησης Αναπηρίας σε περίπτωση μη έγκρισης της σύνταξης.

Επίσης, οι υπηρεσίες αφορούν αγορές από supermarket και μικρά καταστήματα, παροχή κοινωνικού παντοπωλείου ή καθημερινή χορήγηση κοινωνικού συσσιτίου. Επιπλέον, εξυπηρετούνται αιτήματα που αφορούν πληρωμές λογαριασμών, γνήσιο υπογραφής για εξουσιοδοτήσεις, παράδοση κατ’ οίκον υπεύθυνων δηλώσεων και τηλεφωνική ενημέρωση των πολιτών για άλλες υπηρεσίες της Πρόνοιας. Συγχρόνως πραγματοποιούνται παραδόσεις τροφίμων και καθαριστικών στους δημότες που αδυνατούν να μετακινηθούν και κατ’ οίκον παραδόσεις βιβλίων σε συνεργασία με τη δημοτική βιβλιοθήκη. Επιπρόσθετα, η κοινωνική λειτουργός του προγράμματος πραγματοποιεί επιτόπιες επισκέψεις και κοινωνικές έρευνες για άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και χρήζουν βοήθειας.

 

Στόχος

Στόχος της δημοτικής αρχής είναι η παροχή υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας και υποστήριξης σε κατοίκους που χρήζουν βοήθειας για μια αξιοπρεπή και αυτόνομη διαβίωση και η βελτίωση της ποιότητα ζωής τους, η προστασία της δημόσιας υγείας και η εφαρμογή πολιτικών κοινωνικής αλληλεγγύης και πρόνοιας.

 

Συνεργασίες

Η συγκεκριμένη δράση υλοποιήθηκε με πόρους του Δήμου (προσωπικό – δομές – χρηματικό ποσό-όχημα). Μέρος του προσωπικού που απασχολήθηκε προσλήφθηκε με τις διατάξεις του covid-19 και με πρωτοβουλία ορισμένων συντάχθηκε έκθεση με στατιστικά στοιχεία. Συνεργασία υπήρξε επίσης και με την ΚΕΔΕ η οποία σύναψε σύμβαση με την ΤΟΥΟΤΑ και σε συνέχεια αυτής της συνεργασίας διατέθηκαν στο Δήμο Παλαιού Φαλήρου 2 ΙΧ για τη λειτουργία της δομής. Τέλος υπήρξε συνεργασία με την Περιφέρεια, η οποία διέθεσε έτοιμα γεύματα (για ορισμένα χρονικά διαστήματα) τα οποία μέσω της εν λόγω δομής χορηγήθηκαν στα μέλη των κοινωνικών δομών του δήμου και σε όσους καλούσαν στα τηλεφωνικό κέντρο του ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ και δήλωναν ότι δεν είχαν τη δυνατότητα για σίτιση.

 

Διατήρηση και ενσωμάτωση της καινοτομίας μετά την κρίση του COVID-19 

Το πρόγραμμα "Βοήθεια στο σπίτι" προβλέπεται να συνεχιστεί και μετά το τέλος της πανδημίας.

 

Βράβευση

Η δράση  του Δ. Π. Φαλήρου  "MENOYME  ΣΠΤΙ - ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ – COVID-19" έλαβε το  "Bronze" βραβείο στα Best City Awards 2020  (https://www.bestcityawards.gr/) στην ακόλουθη κατηγορία:

Πυλώνας Γ. Sustainable City

Ενότητα 6. Βοήθεια στο σπίτι

Δήμος Παλαιού Φαλήρου - Λειτουργία δομής κοινωνικής πρόνοιας και αλληλεγγύης – βοήθειας στο σπίτι – κατά τη διάρκεια λήψης μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού –COVID-19.

 

 

Φορέας: Δ. Παλαιού Φαλήρου

Πεδίο εφαρμογής: Τοπική αυτοοδιοίκηση

Τομέας πολιτικής: Δημόσια Διοίκηση

Θέμα επίλυσης: Κοινωνική καινοτομία - εξυπηρέτηση πολιτών για κοινωνικούς λόγους

Έτος: 2020

Τύπος Καινοτομίας: Σχεδιασμός και ανασχεδιασμός διαδικασιών, Κοινωνική καινοτομία

Ωφελούμενοι: Κάτοικοι του δήμου που αδυνατούν ή δεν επιτρέπεται να μετακινηθούν στο πλαίσιο της λήψης μέτρων περιορισμού της διάδοσης του covid-19

Στάδιο Καινοτομίας: Εφαρμογή

Βράβευση: Bronze στα Best City Awards 2020

URL: https://palaiofaliro.gr/menoumespiti/

 

 

 

 

Εγγραφείτε στο newsletter
Σε περίπτωση δημοσίου υπαλλήλου, συμπλήρωσε το υπηρεσιακό σου email.