Παροχή επισιτιστικής βοήθειας κατ’ οίκον σε άτομα που έχουν ανάγκη – Δήμος Τρικκαίων

Περιγραφή καινοτομίας

Κατ’ οίκον διανομή υλικών επισιτιστικής βοήθειας στους ωφελούμενους (Πρόγραμμα ΤΕΒΑ) ανά 30- 40 ημέρες. Με την εφαρμογή ενός οργανωμένου συστήματος διανομής πόρτα - πόρτα των τροφίμων και των ειδών προσωπικής υγιεινής στους ωφελούμενους του προγράμματος, μετά από τηλεφωνικό ραντεβού, επιτυγχάνεται η αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων των πολιτών και συγχρωτισμού στους χώρους διανομής των προϊόντων αποφεύγοντας με τον τρόπο αυτό την μετάδοση του ιού στην κοινότητα. Το πρόγραμμα υπήρχε ήδη, ωστόσο την περίοδο της πανδημίας εντατικοποιήθηκαν οι παραδόσεις των αγαθών και ο τρόπος παράδοσης διαφοροποιήθηκε (κατ’ οίκον). Το Τμήμα Κοινωνικών Πολιτικών και Δημόσιας Υγείας του Δήμου ενημερώνεται και οι υπάλληλοι που απασχολούνται αποκλειστικά για το πρόγραμμα καθώς και έκτακτοι υπάλληλοι πραγματοποιούν τις διανομές. Οι ωφελούμενοι του προγράμματος είναι, εφόσον δηλώσουν στο ειδικό έντυπο ότι το επιθυμούν, οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Επιδόματος Αλληλεγγύης.

 

Στόχος

Η διανομή κατ’ οίκον ειδών σίτισης σε αδύναμες ομάδες πληθυσμού (άπορους, άτομα που βρίσκονται σε συνθήκες ακραίας φτώχειας) και σε άτομα που δεν μπορούν ή δεν πρέπει να μετακινηθούν από το σπίτι τους. Στόχος είναι η διανομή και στους 2.700 ωφελούμενους του προγράμματος στο Δήμο Τρικκαίων αλλά και στους πάνω από 4.000 ωφελούμενους στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων, στην οποία την εποπτεία του Προγράμματος έχει ο Δήμος Τρικκαίων.

 

Συνεργασίες

Καθοριστική ήταν η συμβολή ιδιωτικών εταιρειών που διέθεσαν αδαπάνως κατάλληλα μεταφορικά μέσα για την μεταφορά των ευπαθών προϊόντων, καθώς και η δωρεάν διάθεση τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού από Συλλόγους Ραδιερασιτεχνών για την ασύρματη επικοινωνία των κλιμακίων διανομής με την βάση.

 

Διατήρηση και ενσωμάτωση της καινοτομίας μετά την κρίση του COVID-19 

Η ενέργεια της διανομής πόρτα - πόρτα στις κοινωνικά αδύναμες ομάδες πληθυσμού δύναται να βελτιώσει το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες χωρίς να προκύπτει ανάγκη ίδρυσης νέων υπηρεσιών. Η δράση πρόκειται να συνεχίσει να εφαρμόζεται και μετά την πάροδο της πανδημίας του covid-19, ενδεχομένως όμως να μην πραγματοποιείται κατ’ οίκον η παροχή των αγαθών.

Φορέας: Δήμος Τρικκαίων

Πεδίο εφαρμογής: Τοπική αυτοδιοίκηση

Τομέας πολιτικής: Κοινωνική πρόνοια

Θέμα επίλυσης: Η μείωση των μετακινήσεων για την αποτροπή της μετάδοσης του κορωνοϊού σε πολίτες που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Έτος: 2020

Τύπος Καινοτομίας: Κοινωνική καινοτομία, Σχεδιασμός και παροχή υπηρεσιών

Ωφελούμενοι: Αδύναμες ομάδες πληθυσμού, άτομα που δεν μπορούν ή δεν πρέπει να βγουν από το σπίτι

Στάδιο Καινοτομίας: Εφαρμογή

URL: http://teba.eiead.gr

 

Εγγραφείτε στο newsletter
Σε περίπτωση δημοσίου υπαλλήλου, συμπλήρωσε το υπηρεσιακό σου email.