Τι είναι Καινοτομία στον Δημόσιο Τομέα - Υπουργείο Εσωτερικών - Τμήμα Καινοτομίας και Βέλτιστων Πρακτικών |
Τι είναι Καινοτομία στον Δημόσιο Τομέα - Υπουργείο Εσωτερικών - Τμήμα Καινοτομίας και Βέλτιστων Πρακτικών |
Ο νόμος 5027/23 ορίζει την καινοτομία στο Δημόσιο Τομέά ως εξής: α) «Καινοτομία»: η ανάπτυξη και υλοποίηση μιας νέας ή βελτιωμένης διαδικασίας, ενός νέου ή βελτιωμένου προϊόντος ή υπηρεσίας που διαφέρουν σημαντικά από προηγούμενη διαδικασία, προϊόν ή υπηρεσία και αα) γίνονται διαθέσιμα σε πιθανούς χρήστες, όπως τους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα, όπως ορίζεται στην περ. α’ της παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 4270/2014 (Α’ 143), όταν μια καινοτομία αφορά στη βελτίωση μιας εσωτερικής διαδικασίας, τις δημόσιες οργανώσεις υπό την έννοια του άρθρου 10 του π.δ. 133/2017 (Α’ 161), όταν μια καινοτομία επιδρά στη λειτουργία μιας άλλης δημόσιας οργάνωσης και τους πολίτες ή τις επιχειρήσεις ή αβ) τίθενται σε λειτουργία, και τα οποία δημιουργούν προστιθέμενη αξία για τη δημόσια οργάνωση, τη δημόσια διοίκηση, τους χρήστες των καινοτομιών και την κοινωνία γενικότερα.
"Καινοτομία είναι η αντοχή στην αβεβαιότητα " . Knight, 1921
"Καινοτομία είναι η ικανότητα να αρπάζεις τις ευκαιρίες ..... να έχεις δημιουργική εγρήγορση" Kirzner, 1995
Η διοικητική επιστήμη ερμηνεύει την καινοτομία ως μια συνεχή διεργασία ανακάλυψης και εφαρμογής. Διακρίνει την καινοτομία στην καινοτομία προϊόντος / υπηρεσίας (δλδ. τι κάνουμε στην παροχή του τελικού προϊόντος / υπηρεσίας), στην καινοτομία διαδικασίας (δλδ. πως το κάνουμε βελτιώνοντας τις εσωτερικές λειτουργίες) και στην καινοτομία επιχειρησιακού μοντέλου (δλδ. πως παρέχουμε προστιθέμενη αξία).
Επιπλέον διακρίνει την καινοτομία ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της σε:
Σταδιακή
Ριζική
Διατηρήσιμη
Διασπαστική
μία σειρά μικρών βελτιώσεων
μία νέα ανακάλυψη που παρέχει ένα νέο τρόπο λειτουργίας (π.χ. e-government)
μία ανακάλυψη που βελτιώνει υπάρχοντα προϊόντα /υπηρεσίες
μία ξαφνική και συνταρακτική ανακάλυψη που αλλάζει τους κανόνες
Διάβασε περισσότερα για τις 4 κατηγορίες της καινοτομίας στον ακόλουθο σύνδεσμο.
H έννοια της καινοτομίας στον δημόσιο τομέα, τα παλαιότερα χρόνια συνδέθηκε σε μεγάλο βαθμό με τον ιδιωτικό τομέα και λανθασμένα υπήρξε προσπάθεια αξιολόγησής της με βάση το κέρδος.
O ΟΟΣΑ ορίζει ότι η καινοτομία στον δημόσιο τομέα είναι μια νέα ή σημαντικά τροποποιημένη διαδικασία ή προσέγγιση που είναι καινοφανής, έχει εφαρμοστεί υπό κάποια μορφή και έχει ως στόχο την επίτευξη αξιοσημείωτου δημόσιου οφέλους επιτυγχάνοντας αυξημένη αποτελεσματικότητα, αποδοτικότητα και ικανοποίηση των χρηστών. (διάβασε περισσότερα σε αυτό τον σύνδεσμο)
Πολύ πρόσφατα, το 2018, η ομάδα εργασίας των Εθνικών Σημείων Επαφής του ΟΟΣΑ για την καινοτομία στον δημόσιο τομέα, παρουσίασε ένα μοντέλο κατάταξης των καινοτομιών σε 4 πτυχές.
Καινοτομία προσανατολισμένη στον στόχο
Καινοτομία προσανατολισμένη στη βελτίωση
Προσαρμοστική καινοτομία
Προληπτική καινοτομία
Πως μπορούμε να πετύχουμε το Χ;
Πως μπορεί το Χ να γίνει καλύτερα;
Πως μπορεί η εξελισσόμενη μας κατάσταση να αλλάξει τον τρόπο που κάνουμε το X;
Πως θα μπορούσαν οι αναδυόμενες δυνατότητες να αλλάξουν ουσιαστικά τι θα μπορούσε ή τι θα έπρεπε να είναι το Χ;
Με βάση το μοντέλο των 4 πτυχών, μια δημόσια οργάνωση, δύναται στο σχέδιο δράσης της να έχει ένα χαρτοφυλάκιο καινοτομικών δράσεων και έργων, ώστε ακόμα και εάν αποτύχει σε κάποια δράση, η οργάνωση να μπορέσει να επιτύχει καινοτομία σε κάποια άλλη.
Διάβασε στον ακόλουθο σύνδεσμο για το μοντέλο των 4 πτυχών της Καινοτομίας.