Innovation and Best Practices

Εργαστήρια Καινοτομίας στην δημόσια διοίκηση - Υπουργείο Εσωτερικών - Τμήμα Καινοτομίας και Βέλτιστων Πρακτικών

Εργαστήρια Καινοτομίας στην δημόσια διοίκηση - Υπουργείο Εσωτερικών - Τμήμα Καινοτομίας και Βέλτιστων Πρακτικών

Η καινοτομία αποτελεί στόχο και χαρακτηριστικό των ευέλικτων οργανώσεων και βασίζεται κατεξοχήν στις ικανότητες και τις δεξιότητες που έχει το προσωπικό προκειμένου αυτή να καλλιεργηθεί και στην συνέχεια να αναπτυχθεί.

Για να μπορέσουμε να διαδώσουμε την καινοτομία στην ελληνική δημόσια διοίκηση στοχεύουμε στην ανάπτυξη δεξιοτήτων καινοτομίας του ανθρώπινου δυναμικού, μέσα από εργαστήρια καινοτομίας.

Τα εργαστήρια απευθύνονται σε ανώτερα και μεσαίου επιπέδου στελέχη (προϊστάμενοι δ/νσης, τμήματος ή ανάλογη θέση ευθύνης) δημόσιου τομέα τα οποία είναι αρμόδια για την διαχείριση κρίσιμων λειτουργιών, τον σχεδιασμό και την λήψη αποφάσεων.

Προκειμένου να προετοιμάσουμε τις οργανώσεις και να υποστηρίξουμε κατάλληλα το προσωπικό στον σχεδιασμό και την εφαρμογή καινοτομίας έχουν σχεδιαστεί εργαστήρια τα οποία χωρίζονται σε τέσσερις θεματικούς άξονες:

Εργαστήρια καινοτομίας και ανταλλαγής καλών πρακτικών

Εργαστήρια μάθησης και ανταλλαγής καλών πρακτικών καινοτομίας στην δημόσια διοίκηση με στόχο τη μεταφορά τους από μία δημόσια οργάνωση σε μία άλλη.

Διάβασε περισσότερα εδώ

Εργαστήρια ανάπτυξης δεξιοτήτων καινοτομίας

Στοχεύουν στην ανάπτυξη γενικών δεξιοτήτων καινοτομίας, όπως η μετατροπή μιας νέας ιδέας σε έργα, η πιλοτική εφαρμογή και δοκιμή, η ηγεσία και διοίκηση καινοτομίας, η εφαρμογή νέων τρόπων εργασίας, η ανάπτυξη αναλυτικής σκέψης κα.

Εργαστήρια διαμόρφωσης εργαλείων καινοτομίας

Στοχεύουν στην συνεργατική ανάπτυξη προτάσεων και λύσεων σε κοινές προκλήσεις, την προώθηση της ανοικτής καινοτομίας, την συν-διαμόρφωση εργαλείων και ανάλυση μελετών. Σε αυτά συμμετέχουν εμπειρογνώμονες από ιδιωτικό και ακαδημαϊκό χώρο οι οποίοι συνεργάζονται με στελέχη της δημόσιας διοίκησης.

Εργαστήρια εξερεύνησης των πτυχών της καινοτομίας

Στοχεύουν στην αυτό – αξιολόγηση της δημόσιας οργάνωσης για το πώς διαχειρίζεται την καινοτομία και στην αναζήτηση βελτιώσεων με βάση το μοντέλο των 4 πτυχών της καινοτομίας, όπως αυτό έχει αναπτυχθεί από το Παρατηρητήριο Καινοτομίας για τον Δημόσιο Τομέα (OPSI) του ΟΟΣΑ. Αποτελεί το σημείο εκκίνησης για τις οργανώσεις προκειμένου να δημιουργήσουν μία κοινή γλώσσα και κατανόηση του ρόλου και του στόχου της καινοτομίας στην εργασία τους και το έργο τους.

 

Εγγραφείτε στο newsletter
Σε περίπτωση δημοσίου υπαλλήλου, συμπλήρωσε το υπηρεσιακό σου email.