Περιγραφή της Καινοτομίας

Το ΕΒΕΑ, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που αναλαμβάνει για την προσφορά αναβαθμισμένων υπηρεσιών στις επιχειρήσεις – μέλη του, προχώρησε στη δημιουργία ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας στην οποία, ανεξαιρέτως όλες οι επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα να καταχωρούν όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην προσπάθειά τους να χρηματοδοτηθούν από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Η πρωτοποριακή αυτή πρωτοβουλία του ΕΒΕΑ αποσκοπεί στην καταγραφή όλων των ζητημάτων που προκύπτουν στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων από τις τράπεζες, καθώς τα Επιμελητήρια έχουν γίνει αποδέκτες τεράστιου αριθμού παραπόνων ότι οι τράπεζες δεν παρέχουν ρευστότητα στις επιχειρήσεις, παρά το γεγονός ότι οι τελευταίες πληρούν τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί από την κυβέρνηση για την ένταξη στα χρηματοδοτικά εργαλεία που παρέχουν ρευστότητα και μάλιστα με εγγυήσεις του ελληνικού Δημοσίου

Λόγοι ανάπτυξης της Καινοτομίας 

Μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας https://daneia.acci.gr όλες οι επιχειρήσεις πλέον θα έχουν τη δυνατότητα να γνωστοποιούν προβλήματα ή καθυστερήσεις που θεωρούν ότι δεν οφείλονται σε δική τους έλλειψη και κάλυψη των ελάχιστων προϋποθέσεων για την έγκριση ή την εκταμίευση χρηματοδότησης προκειμένου η κάθε περίπτωση ξεχωριστά να αναδεικνύεται και να επιλύεται με τον καλύτερο τρόπο. Η πρόσβαση στη συγκεκριμένη πλατφόρμα θα γίνεται με τη χρήση των κωδικών taxisnet, καθώς είναι συνδεδεμένη με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.

Στόχοι της Καινοτομίας

Η καταγραφή και επίλυση όλων των ζητημάτων που προκύπτουν στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων από τις τράπεζες.

Αποτελέσματα της καινοτομίας

Μέχρι στιγμής η ανταπόκριση είναι μεγάλη και όλα δείχνουν πως ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις αποτυπώνουν στην πλατφόρμα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με τις αιτήσεις τους για Τραπεζικά δάνεια. Η αποτύπωση των προβλημάτων που καταγράφονται από τις επιχειρήσεις επέτρεψε στο ΕΒΕΑ να δείξει άμεση ανταπόκριση στα παράπονα, να επικοινωνήσει με συγκεκριμένα στοιχεία με το ΥΠΟΙΚ και να πιέσει την Ένωση Τραπεζών στο να επιταχύνει, να διορθώσει ή να βελτιώσει και απλοποιήσει ανάλογα τις διαδικασίες της.

Για το τρέχον έτος, ήδη 100 επιχειρήσεις έχουν καταγράψει στην πλατφόρμα το ζήτημα που τους απασχολεί ενώ για τον επόμενο χρόνο εκτιμάται ότι θα ανέλθουν σε 200. 

Στάδιο Σχεδιασμού:

Αναγνώριση της ανάγκης για την καταγραφή, ομαδοποίηση και επίλυση των χρηματοδοτικών προβλημάτων των επιχειρήσεων και ανάπτυξη σχετικής πλατφόρμας εξυπηρέτησης των ανωτέρω.

Στάδιο Πειραματικής εφαρμογής:

Η πειραματική υλοποίηση έγινε με τις οδηγίες του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της ΑΑΔΕ και σκοπό είχε να εξασφαλίσει την πρόσβαση όλων των ενδιαφερόμενων μερών να συμμετάσχουν, μέσω των κωδικών τους στο ΤΑΧIS.

Στάδιο Εφαρμογής:

Η ΔΕ επιτροπή του ΕΒΕΑ αποφάσισε στις 30/6/2020 τη χρήση της πλατφόρμας και η υλοποίησή της ανατέθηκε σε ανάδοχο εταιρεία που εντός λίγων ημερών ολοκλήρωσε και διέθεσε δημόσια προς το ευρύ κοινό τη online υπηρεσία, με στόχο την προσέλκυση των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί και την αποτύπωση της τρέχουσας κατάστασης της δανειακής τους αίτησης.

Στάδιο Διάδοσης:

Μέσα διάδοσης εντός της οργάνωσης:

Ενημερωτικό - υπηρεσιακό σημείωμα

Μέσα διάδοσης εκτός της οργάνωσης:

Ιστοσελίδα, Διαφημιστική καμπάνια, Χρήση μέσων κοινωνικής δικτύωσης, Παρουσίαση σε ομάδες εργασίας

Επέκταση – υιοθέτηση

Δεν έχει γίνει ακόμη επέκταση ή υιοθέτηση.

Προκλήσεις και τρόποι αντιμετώπισης κατά το σχεδιασμό, δοκιμή και υλοποίηση Σε κανένα στάδιο ανάπτυξης της καινοτομίας δεν παρουσιάστηκαν ανυπέρβλητα προβλήματα, άρα η καινοτομία εφαρμόζεται απρόσκοπτα.

Εκτίμηση – περιγραφή για τις αναγκαίες συνθήκες επιτυχίας και βιωσιμότητας της καινοτομίας

Εμπειρίες, σκέψεις, διαπιστώσεις 

Μέχρι στιγμής η ανταπόκριση είναι μεγάλη και όλα δείχνουν πως ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις αποτυπώνουν στην πλατφόρμα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με τις αιτήσεις τους για Τραπεζικά δάνεια.

 

Φορέας: Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ)

Πεδίο εφαρμογής: Εξωτερική εφαρμογή για την παροχή υπηρεσίας ή διαδικασίας σε χρήστες

Τομέας πολιτικής:Δημόσια διοίκηση, Οικονομία

Έτος: 2020

Τύπος Καινοτομίας:Διαχείριση δεδομένων και λήψη αποφάσεων, Συμμετοχή πολιτών, επικοινωνία και συμπεριφορά

Στάδιο Καινοτομίας: Διάδοση

Ωφελούμενοι: Επιχειρήσεις

Αποτελέσματα: 100 επιχειρήσεις

Πηγές Χρηματοδότησης: Προϋπολογισμός φορέα

URL: https://daneia.acci.gr/

Πόσο χρήσιμη βρίσκεις αυτήν την καινοτομία;

Πάτησε για να βαθμολογήσεις!

Μέση Βαθμολογία 4.8 / 5. Αριθμός ψήφων: 5

Καμία αξιολόγηση μέχρι στιγμής! Αξιολόγησε αυτήν την καινοτομία.

Πες μας τη γνώση σου για τη συγκεκριμένη καλή πρακτική!

Βοήθησέ μας να βελτιώσουμε αυτήν την δημοσίευση!

Εγγραφείτε στο newsletter
Σε περίπτωση δημοσίου υπαλλήλου, συμπλήρωσε το υπηρεσιακό σου email.