Η καινοτομία, είναι μια δύσκολη διαδικασία. Απαιτεί πόρους, υποστήριξη, προϋποθέτει συνεργασίες, εφαρμογή και πάντα υπάρχει ο κίνδυνος της αποτυχίας. Και επειδή η επιτυχία ή η αποτυχία κρίνεται από το αποτέλεσμα, πολλοί αποφεύγουν να αναλάβουν τον κίνδυνο με αποτέλεσμα η καινοτομία να μην προχωρά. Η καινοτομία, συνήθως βελτιώνει μια υπάρχουσα διαδικασία ή υπηρεσία αλλά πολλές φορές εφαρμόζεται όταν απαιτείται από τη δημόσια οργάνωση, ως αντίδραση στις αλλαγές του περιβάλλοντος. Μια τέτοια ανάγκη υπάρχει σήμερα, καθώς το ξέσπασμα της επιδημίας του COVID-19 βάζει τις δημόσιες υπηρεσίες στο επίκεντρο της διαχείρισης της κρίσης ενώπιον ενός μεγαλύτερου εύρους προβλημάτων.
Η επιδημία, έχει χαρακτήρα συστημικής κρίσης καθώς εκτός από την υγεία του πληθυσμού, απειλεί τον συνθετικό ιστό της κοινωνίας και της οικονομίας, απαιτώντας από τις δημόσιες υπηρεσίες την επίτευξη συντονισμού, αλλάζοντας τις συνήθειες στην λήψη αποφάσεων, στον τρόπο εργασίας, στις ίδιες τις αποφάσεις.
Οι προκλήσεις της επιδημίας στην παραδοσιακή άσκηση διοίκησης
Οι δημόσιες υπηρεσίες σήμερα είναι αντιμέτωπες με ένα σύνθετο περιβάλλον. Κατ’ αρχήν, οι αποφάσεις λαμβάνονται με βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, συχνά χωρίς τεκμηρίωση ή απόλυτο έλεγχο. Η ταχύτητα επίσης, στην λήψη των αποφάσεων αλλάζει το προηγούμενο μοντέλο της αυξανόμενης συνθετότητας και της παραδοσιακής γραφειοκρατίας. Οι ενέργειες, προηγούνται κάθε απόδειξης ή έρευνας σε βάθος που απαιτείται, πριν από την λήψη απόφασης.
Μέχρι τώρα οι χώρες διεθνώς διαχειρίζονται την αντιμετώπιση της κρίσης, με βάση κάποια συγκεκριμένα πρότυπα, αλλά σε επιχειρησιακό επίπεδο, οι χώρες λαμβάνουν αποφάσεις με βάση, διαφορετικά δεδομένα, καθώς υπάρχουν διαφορετικές δυνατότητες από τον αριθμό των τεστ, τον αριθμό των υλικών και των ανθρώπων του συστήματος υγείας, τον εξοπλισμό και τις δεξιότητες των υπηρεσιών πρώτης γραμμής. Στο πλαίσιο αυτό λίγη ή καθόλου πληροφόρηση υπάρχει κατά πόσο τα μέτρα που λαμβάνονται είναι αποτελεσματικά, ενώ ο χρόνος για δοκιμή, πιλοτική εφαρμογή και αξιολόγηση δεν υπάρχει.
Νέες τεχνολογίες
Η πρόοδος της τεχνολογίας επιτρέπει στις κυβερνήσεις να ανταποκρίνονται στην διαχείριση της κρίσης με τρόπους που στο παρελθόν δεν θα ήταν δυνατό:
- Στην Κίνα εφαρμόστηκαν λύσεις τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης με προϊόντα υπέρυθρης μέτρησης θερμοκρασίας για την ανίχνευση με αυτόματο τρόπο των ανθρώπων των οποίων η θερμοκρασία του σώματος υπερέβαινε τους 37,3 ° και τον προσδιορισμό των ατόμων που κυκλοφορούσαν χωρίς προστασία παρέχοντας ταυτόχρονα στο σύστημα πληροφόρηση σε πραγματικό χρόνο για δεδομένα και πληροφορίες για ενέργειες πρόληψης.
- Στη Βραζιλία αναπτύχθηκε application για την ενημέρωση του πληθυσμού και στη Σουηδία γρήγορα χρησιμοποιήθηκε πλατφόρμα για την πρόσβαση στην εκπαίδευση των παιδιών που δεν μπορούν να παρουσιαστούν στο σχολείο .
- Σε κάποιες χώρες σημαντικό ρόλο έχει το crowd sourcing όπως η Εσθονία , στην οποία πραγματοποιήθηκε 6 ωρο hackathon, το οποίο συγκέντρωσε 96 ιδέες από 860 ανθρώπους. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 28 ομάδες που εργάζονται ταυτόχρονα σε έργα.
- Ο ΟΟΣΑ, επικεντρώνεται στην ανάγκη διαμοίρασης των δεδομένων μεταξύ των Κρατών Μελών ενώ σημαντική είναι η συνεργασία δημοσίων οργανώσεων με τον ιδιωτικό τομέα.
- Η Ε.Ε. ήδη προσφέρει ένα πακέτο 164εκ ευρώ, εκτός προκαθορισμένων θεματικών προτεραιοτήτων, στοχεύοντας στην υποβολή καινοτόμων λύσεων από start ups για την αντιμετώπιση του κορωνοίου.
Σήμερα εξελίσσονται ενέργειες σε πολλές χώρες του κόσμου ωστόσο, επιπρόσθετα στις παραπάνω ενέργειες οι δημόσιες οργανώσεις , έχουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη κοινωνικών καινοτομιών όπως πλατφόρμες για ενημέρωση, επικοινωνία ή υποβολή εξυπηρέτηση ευπαθών ομάδων πολιτών οι οποίοι δεν μπορούν ή δεν επιτρέπεται να μετακινηθούν εκτός οικίας και μέσα από τις οποίες μπορούν να ζητήσουν βοήθεια για την αγορά και μεταφορά φαρμακευτικών ή άλλων προϊόντων από δημόσιες υπηρεσίες ή ομάδες υποστήριξης της κοινωνίας των πολιτών .
Ενέργειες στην Ελλάδα
Στην Ελλάδα, πολλοί φορείς έχουν ήδη αναλάβει πρωτοβουλίες για την ανταπόκριση στις δύσκολες συνθήκες μέσα από νέα εργαλεία ή ενίσχυση παλαιότερων ενεργειών. Το Υπουργείο Εσωτερικών, έχει αναπτύξει δύο ιστοσελίδες για την προστασία των ευπαθών ομάδων και την φροντίδα των ζώων, ως εξής:
- https://citysolidarity.gov.gr/ από όπου καλεί σε συστράτευση τις επιχειρήσεις και τους φορείς, όλους τους ενδιαφερόμενους πολίτες εθελοντές, για τη στήριξη των κοινωνικά ασθενέστερων, μέσα από την προσφορά τροφίμων, φαρμάκων, ειδών πρώτης ανάγκης και προστασίας, εξοπλισμού στέγασης αλλά και κοινωνικών υπηρεσιών.
- https://animalsolidarity.gov.gr/ από όπου καλούνται σε κοινή δράση επιχειρήσεις, φορείς, καθώς και πολίτες, εθελοντές και κτηνίατροι που επιθυμούν να βοηθήσουν για τη φροντίδα των αδέσποτων ζώων.
Επιπλέον, το Υπουργείο Εσωτερικών έχει προχωρήσει στην ενίσχυση του προγράμματος "Βοήθεια στο σπίτι" με σκοπό την σίτιση και την προσφορά φαρμακευτικής περίθαλψης και ειδών πρώτης ανάγκης στους κατοίκους που είναι άποροι και οικονομικά αδύναμοι, μέσω των υφιστάμενων υπηρεσιών κοινωνικής πολιτικής και της δημιουργίας ειδικού τηλεφωνικού κέντρου και ιστότοπου σε κάθε Δήμο.
Απαντώντας συλλογικά σε μια κοινή πρόκληση
Η παρούσα κατάσταση είναι επείγουσα και απρόβλεπτη. Σε αυτή την κατάσταση θεωρούμε ότι η συνεργασία και η διαμοίραση γνώσης και δεδομένων είναι χρήσιμη. Σκοπός μας δεν είναι αναδείξουμε τις καλές πρακτικές καθώς αυτές ακόμα δεν έχουν βρεθεί. Ωστόσο, χρειαζόμαστε πρόσβαση σε ενέργειες και λύσεις που έχουν δοκιμαστεί προκειμένου να ανταποκριθούμε καλύτερα στην κοινή πρόκληση.
Για να προωθήσουμε την συνεργασία, ζητάμε από τα στελέχη των δημοσίων οργανώσεων να συμβάλλουν με τις λύσεις που έχουν δώσει σε κρίσιμα ζητήματα υποβάλλοντας σχετική φόρμα ώστε οι απαντήσεις να είναι άμεσα διαθέσιμες για ανάγνωση.
0 σχόλια