Τμήμα Καινοτομίας και Βέλτιστων Πρακτικών | 03 Ιουνίου 2024

Στις 31 Μάϊου, πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Διοίκησης Δημήτρη Κιρμικίρογλου και του Προϊσταμένου για την Καινοτομία στον Δημόσιο Τομέα Χρήστου Κοκκάλα σε τοπικούς φορείς της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Ο σκοπός της επίσκεψης ήταν να επικοινωνηθεί ο προγραμματισμός του Υπουργείου Εσωτερικών για την πολιτική καινοτομίας, ο οποίος στο πλαίσιο του Ετήσιου Σχέδιου Δράσης του περιλαμβάνει μια σειρά από δράσεις και έργα στα οποία μπορούν να συμμετέχουν δημόσιοι φορείς.

Ο στόχος του Υπουργείου Εσωτερικών είναι να προωθηθεί η καινοτομία ως πολιτική, αξία και νέος τρόπος προσέγγισης στην εργασία καθώς υπάρχει έντονη ανάγκη για τη στελέχωση των δημόσιων φορέων με προσωπικό με ανεπτυγμένες γνώσεις και δεξιότητες προκειμένου να σχεδιαστεί μια δημόσια διοίκηση με καινοτόμες υπηρεσίες προσανατολισμένες στις ανάγκες των πολιτών.

Στο πλαίσιο των συναντήσεων για την επικοινωνία και διάδοση της πολιτικής καινοτομίας πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στον Δήμαρχο Λάρισας, στον οποίο παρουσιάστηκε η έως τώρα συμμετοχή του στο Σύστημα Καινοτομίας ενώ συζητήθηκαν προτάσεις για την ενεργή συμμετοχή του στον σχεδιασμό του ΥΠΕΣ και για την κατάρτιση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Καινοτομία στον Δημόσιο Τομέα.

Ο Δήμαρχος Λάρισας Θανάσης Μαμάκος με τον Γ.Γ.Δ.Δ. Δημήτρη Κιρμικίρογλου

Της συνάντησης με τον Δήμαρχο Λαρισαίων, προηγήθηκε συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας, κ. Κωνσταντίνο Τζανακούλη στον οποίο παρουσιάστηκαν θέματα πολιτικής καινοτομίας και το πώς αυτή συνδέεται με την τοπική διοίκηση.

Η δέσμευση του Δημάρχου Λάρισας για τη συμμετοχή του Δήμου στο Σύστημα Καινοτομίας επιβεβαιώθηκε και στη συνάντηση που ακολούθησε στο Joist Innovation Park. Στη συνάντηση αυτή παρευρέθηκαν ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας, οι Δήμαρχοι Τεμπών και Ελασσόνας καθώς και αντιδήμαρχοι αλλά και ανώτερα στελέχη από άλλους δήμους της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Ο Γ.Γ.Δ.Δ. Δημήτρης Κιρμικίρογλου παρουσίασε το πλαίσιο των δράσεων του Υπουργείου Εσωτερικών για το επόμενο χρονικό διάστημα, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έγινε στον ρόλο του Δημόσιου Τομέα ως απαραίτητου στοιχείου για τη δημιουργία οικοσυστήματος καινοτομίας στο περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. Όπως αναφέρθηκε,  ένας κεντρικός στόχος του Υπουργείου Εσωτερικών είναι η δημιουργία των κατάλληλων εργαλείων καινοτομίας και η εκπαίδευση του προσωπικού στα θέματα της καινοτομίας. Σε αυτό το πλαίσιο καταρτίζεται το μεθοδολογικό πλαίσιο του σχεδιασμού καινοτομίας του Οδηγού Καινοτομίας, ενώ έχει δημιουργηθεί ένα σχέδιο υλοποίησης των Μαραθωνίων Καινοτομίας στις Περιφέρειες της χώρας. Οι Μαραθώνιοι Καινοτομίας κατά το επιτυχημένο παράδειγμα της Περιφέρειας Κρήτης επιτυγχάνουν τη συνεργασία μεταξύ του Δημόσιου Τομέα και της ερευνητικής κοινότητας, ενθαρρύνουν το προσωπικό της δημόσιας διοίκησης να σχεδιάσει πρωτότυπες εφαρμογές και διευκολύνουν τη μεταφορά δεξιοτήτων και γνώσης από τον ιδιωτικό τομέα και την νεοφυή επιχειρηματικότητα προς και από τους δημόσιους φορείς.

Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Διοίκησης με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας

Η συνάντηση οδήγησε στην εκδήλωση ενδιαφέροντος από τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας ο οποίος διατύπωσε την πρότασή του ώστε το φθινόπωρο να φιλοξενηθεί στην Περιφέρεια Θεσσαλίας ο 2ος Περιφερειακός Διαγωνισμός Καινοτομίας – Hackathon σύμφωνα με τον Οδηγό που έχει διαμορφώσει η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Διοίκησης. Η πρόταση του Περιφερειάρχη έτυχε θερμής υποστήριξης από τους παρευρισκόμενους στη συνάντηση οι οποίοι αναγνώρισαν ότι η καινοτομία όχι μόνο είναι σημαντική, αλλά και απαραίτητη, προκειμένου να αντιμετωπιστούν κρίσιμες προκλήσεις, να βελτιωθεί η σχέση του πολίτη με το δημόσιο αλλά και να βελτιωθούν οι δεξιότητες του προσωπικού το οποίο σχεδιάζει και παρέχει δημόσιες υπηρεσίες.

Συνάντηση με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης στο Joist Innovation Park, Λάρισα

Από τη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε προέκυψε επίσης ο σημαντικός ρόλος του Αποθετηρίου Πρακτικών Καινοτομίας https://innovation.gov.gr/irps/ καθώς μπορεί να λειτουργήσει ως μηχανισμός δημιουργίας και μεταφοράς γνώσης μεταξύ των φορέων που αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις, καθώς επίσης και να αποτελέσει κίνητρο ως πηγή ενθάρρυνσης και ανταμοιβής μέσα αφενός από την αναγνωσιμότητα που μπορεί να επιτύχει ένας υπάλληλος ή ένας φορέας όσο και για την ανταμοιβή που προβλέπεται από τα Βραβεία Καινοτομίας Δημόσιου Τομέα σύμφωνα με τον ν.5027/23.

Η συνάντηση στο Joist Innovation Park oολοκληρώθηκε με τη δέσμευση των συμμετεχόντων να συμμετέχουν άμεσα στο Δίκτυο Καινοτομίας, να παραστούν εκπρόσωποι τους στην ετήσια συνάντηση  «Ημερίδα Δικτύου Καινοτομίας Δημόσιου Τομέα» η οποία προγραμματίζεται για τις 25 Ιουνίου στην Τεχνόπολη Αθηνών, και να ενεργοποιηθούν προκειμένου να πραγματοποιηθεί ο 2ος Περιφερειακός Διαγωνισμός Καινοτομίας στη Λάρισα το φθινόπωρο του 2024.

Περισσότερες πληροφορίες για την επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Διοίκησης μπορείτε να δείτε στους παρακάτω συνδέσμους:

https://www.thessaliatv.gr/news/161705/sti-larisa-o-gg-dimosias-dioikisis-tou-upourgeiou-esoterikon-dimitris-kirmikiroglou-foto/,

https://www.onlarissa.gr/2024/05/31/kirmikiroglou-poly-simantiki-i-larisa-gia-tin-kyvernitiki-politiki-stochos-mas-na-symmetechei-perissotero-o-politis-stis-kainotomes-draseis-mas-foto-vinteo/ https://www.larissapress.gr/2024/05/31/kirmikiroglou-neo-systima-axiologisis-ton-ypiresion-apo-polites-foto-vinteo/

Ακολουθήστε την Γ.Γ.Δ.Δ. για την καινοτομία στο LinkedIn:
https://www.linkedin.com/in/ministry-of-interior-innovation/

 

 

 

 

Εγγραφείτε στο newsletter
Σε περίπτωση δημοσίου υπαλλήλου, συμπλήρωσε το υπηρεσιακό σου email.