Τμήμα Καινοτομίας και Βέλτιστων Πρακτικών | 4 Απριλίου 2024

                          

Τη Δευτέρα 4 Μαρτίου 2024 πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο Ηρακλείου (ΕΒΕΗ) η εναρκτήρια εκδήλωση Infoday, στο πλαίσιο ενημέρωσης για το Μαραθώνιο Καινοτομίας «Hackathon for Health and Wellness Crete 2024» που θα διεξαχθεί 20-21 Απριλίου 2024 και διοργανώνει η Περιφέρεια Κρήτης υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Εσωτερικών και της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο υφυπουργός Ανάπτυξης Μάξιμος Σενετάκης, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης Σταύρος καθώς και ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών Δημήτριος Κιρμικίρογλου. Παρουσιάστηκαν οι στόχοι και η θεματολογία του διαγωνισμού, το πρόγραμμα, οι κανόνες συμμετοχής, τα βραβεία και οι χρηματικές επιβραβεύσεις, καθώς και οι δυνατότητες δικτύωσης και ανάπτυξης συνεργασιών.

Ο Μαραθώνιος Καινοτομίας «Hackathon for Health and Wellness Crete 2024» πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εσωτερικών και σε αυτόν μπορούν να συμμετέχουν Μικρομεσαίες επιχειρήσεις, start-ups, δημόσιοι υπάλληλοι, ερευνητικές και φοιτητικές ομάδες. Ο Μαραθώνιος αποτελεί μία σημαντική πρωτοβουλία για την ανάπτυξη καινοτόμων εφαρμογών η οποία αποσκοπεί στη βελτίωση διαδικασιών και υπηρεσιών που παρέχει ο δημόσιος τομέας σε τομείς όπως η «Υγεία και Ευεξία» της Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης της Περιφέρειας Κρήτης.

Σε συνέχεια της εναρκτήριας εκδήλωσης για το Μαραθώνιο Καινοτομίας, την Τρίτη 5 Μαρτίου 2024 πραγματοποιήθηκε Εργαστήριο Καινοτομίας «Σχεδιασμός Μαραθωνίων Καινοτομίας (Hackathons)» με τη συνεργασία του Παρατηρητηρίου Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας Περιφέρειας Κρήτης (IBO) και της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών, επιβεβαιώνοντας τη στενή συνεργασία των δύο φορέων και την προσήλωσή τους στην προώθηση και στη διάδοση της καινοτομίας.

Στο Εργαστήρι παρουσιάστηκε η καινοτόμα οργανωσιακή πρακτική της Περιφέρειας Κρήτης, η οποία έχει αναρτηθεί στο Αποθετήριο Πρακτικών Καινοτομίας του Υπουργείου Εσωτερικών, για τη δημιουργία του Παρατηρητηρίου Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας (IBO) και ο τρόπος λειτουργίας της εντός του Οργανισμού της Περιφέρειας Κρήτης.

Στο Εργαστήρι διερευνήθηκαν οι λόγοι που δημιούργησαν την αναγκαιότητα για την Περιφέρεια Κρήτης να υιοθετήσει τον θεσμό των Hackathons, ως πρακτική καλλιέργειας κουλτούρας καινοτομίας και πως αυτή μπορεί να διαδοθεί σε άλλες Περιφέρειες. Επιπρόσθετα, αναζητήθηκε ο ρόλος και η σύνδεση των hackathons με τα τοπικά οικοσυστήματα καινοτομίας, ενώ το Εργαστήρι ανέδειξε την ανάγκη για αξιολόγηση της συνθετότητας και τις απαιτήσεις που έχουν τα hackathons προκειμένου αυτά να καταστούν επιτυχημένα οχήματα για την ανάπτυξη της καινοτομίας .

Μέσα από το Εργαστήρι Καινοτομίας, αναδείχθηκε η ανάγκη για την υιοθέτηση κοινών κατευθύνσεων εφαρμογής των Μαραθωνίων Καινοτομίας από τις Περιφέρειες της Χώρας. Ως αποτέλεσμα, προτάθηκε να σχεδιαστεί και να υλοποιηθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών σε συνεργασία με το Ι.Τ.Ε.Κ. ένα Εργαστήριο Καινοτομίας το οποίο με τη συνεργασία της Περιφέρειας Κρήτης, θα εκπαιδεύσει επιλεγμένα στελέχη της δημόσιας διοίκησης και της τοπικής Αυτοδιοίκησης, για την αύξηση των δεξιοτήτων τους σε εργαλεία οργάνωσης Μαραθωνίων Καινοτομίας. Το Εργαστήριο Καινοτομίας, θα οδηγήσει στην κατάρτιση των στοιχείων ενός Οδηγού για την οργάνωση και υιοθέτηση των Εργαστηρίων Καινοτομίας από τις Περιφέρειες της χώρας με σκοπό την ενδυνάμωσή τους για την προώθηση της καινοτομίας με όφελος για τους πολίτες και για την τοπική επιχειρηματικότητα.

Περισσότερα για την εναρκτήρια εκδήλωση μπορείτε να βρείτε εδώ https://ibo.crete.gov.gr/ekdilosi-enimerosis-gia-to-marathonio-kainotomias-hackathon-for-health-and/

Εγγραφείτε στο newsletter
Σε περίπτωση δημοσίου υπαλλήλου, συμπλήρωσε το υπηρεσιακό σου email.