Innovation and Best Practices

Κατηγορίες Καινοτομίας - Υπουργείο Εσωτερικών - Τμήμα Καινοτομίας και Βέλτιστων Πρακτικών

Κατηγορίες Καινοτομίας - Υπουργείο Εσωτερικών - Τμήμα Καινοτομίας και Βέλτιστων Πρακτικών

Η καινοτομία, ανάλογα με το βαθμό και τον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσεται και εξελίσσεται και την έκταση στην οποία επηρεάζει τις διαδικασίες και τα χαρακτηριστικά των προϊόντων και των υπηρεσιών, ταξινομείται σε 4 κατηγορίες. Ακολούθως παρατίθεται μια περιγραφή των κατηγοριών αυτών, καθώς και ορισμένα παραδείγματα για κάθε μία από αυτές.

Διασπαστική (disruptive) καινοτομία

Μια καινοτομία που εφαρμόζεται για πρώτη φορά σε μία δημόσια οργάνωση και αφορά είτε τη δημιουργία ενός καινούργιου είτε τη σημαντική βελτίωση ενός υπάρχοντος προϊόντος, υπηρεσίας ή διαδικασίας είτε να οδηγήσει και σε αλλαγή μοντέλου λειτουργίας. Συνήθως οι καινοτομίες αυτού του τύπου προέρχονται από μικρότερες οργανώσεις, που έχουν στόχο την βελτίωση της απόδοσής τους, κυρίως με χρήση της τεχνολογίας, η οποία αντισταθμίζει παράγοντες που επηρεάζουν τη λειτουργία της οργάνωσης όπως είναι έλλειψη πόρων, οι μεταβαλλόμενες ανάγκες των χρηστών, η συμμόρφωση με τους κανονισμούς. Παράδειγμα μιας διασπαστικής καινοτομίας είναι η ανάπτυξη ενός  πληροφοριακού συστήματος διαχείρισης επιχειρησιακών δραστηριοτήτων, για την αυτοματοποίηση και ενοποίηση των δραστηριοτήτων της επιχείρησης στοχεύοντας στον ανασχεδιασμό των διαδικασιών του φορέα και στην αναδιοργάνωση της δομής του, στη μείωση του κόστους λειτουργίας καθώς και στη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Ριζική (radical) καινοτομία

Μια καινοτόμα λύση που αφορά την εφαρμογή εξ’ ολοκλήρου νέων και μοναδικών συστημάτων και διαδικασιών, ή την παροχή νέων υπηρεσιών, και μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στο σύνολο της λειτουργίας μιας δημόσιας οργάνωσης, να οδηγήσει στη δημιουργία μιας νέας δομής ή ακόμα και στην αλλαγή της λειτουργίας στον δημόσιο τομέα. Η ριζική καινοτομία συμβάλλει στην δημιουργία σημαντικά υψηλότερου οφέλους των παρεχόμενων υπηρεσιών για τους χρήστες ή/και σημαντικά υψηλότερης απόδοσης της οργάνωσης. Η διαδικασία λήψης αποφάσεων με  χρήση της συμπεριφορικής ανάλυσης ή με χρήση μοντέλων αλγορίθμων ανήκουν στην κατηγορία της ριζικής καινοτομίας.

 

 

Σταδιακή (incremental) καινοτομία

Αφορά την επίτευξη κατά κύριο λόγο μικρών βελτιώσεων και την απλούστευση υπαρχόντων διαδικασιών ή συστημάτων σε μία δημόσια οργάνωση, με στόχο την εξοικονόμηση πόρων, την αύξηση της απόδοσης για τα παρεχόμενες υπηρεσίες και τη βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών. Πρόκειται για τη σταδιακή, ανά βήμα, βελτίωση μέσα σε ένα πλαίσιο υπαρχόντων λύσεων, δηλαδή ο στόχος της οργάνωσης είναι να «κάνει καλύτερα αυτό που ήδη κάνει». Ως εφαρμογή σταδιακού τύπου καινοτομίας μπορεί να χαρακτηριστεί η ανάπτυξη ενός πληροφοριακού συστήματος διαχείρισης και προβολής αδειοδοτήσεων, βεβαιώσεων, ή αιτημάτων, για την βελτίωση της εξυπηρέτησης των χρηστών των υπηρεσιών του φορέα.

Διατηρήσιμη (sustaining) καινοτομία

Σε αυτή την κατηγορία, η δημόσια οργάνωση είναι προσανατολισμένη στην καινοτομία και η ήδη υπάρχουσα και εφαρμοσμένη καινοτόμα λύση προσαρμόζεται και αναβαθμίζεται στην πάροδο του χρόνου προκειμένου να ικανοποιήσει τις συνεχώς και με γρήγορο ρυθμό μεταβαλλόμενες ανάγκες των χρηστών. Έτσι η καινοτομία μπορεί να εξακολουθεί να είναι λειτουργική και χρήσιμη σε ένα δυναμικό περιβάλλον, στο οποίο οι προσδοκίες των ενδιαφερομένων αλλάζουν συνεχώς.  Η παροχή διαδικτυακής κατάρτισης σε δασκάλους και καθηγητές, προκειμένου για την καλύτερη ανταπόκριση και προσαρμογή τους στις ανάγκες της διδασκαλίας μέσω διαδικτύου, είναι ένα παράδειγμα διατηρήσιμης καινοτόμας πρακτικής.

 

Βιβλιογραφία

  • Disruption Innovation and Theory, Terry O., May 2020
  • Analysis of  types od innovation in organisations, Petrescu I., April 2010
  • The degree of innovation: through incremental to radical, Shestakov D. & Poliarush O., November 2019
  • Incremental and Radical Innovation: Design Research vs. Technology and Meaning Change, Norman D., Verganti R.,Winter 2014
  • Sustaining Innovation is Challenge for Incumbents, Braganza A. et all, July 2009