Skip to content

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 4ο Εργαστήριο Καινοτομίας

4ο Εργαστήριο Καινοτομίας
Εργαστήριο Καινοτομίας: Χτίζοντας τη γνώση για την παραγωγή καινοτομίας στη δημόσια διοίκηση

Ημερομηνία

May 7, 2025

Τελευταία διόρθωση

Πριν 1 day

Συγγραφέας

Τμήμα Καινοτομίας
Τμήμα Καινοτομίας & Βέλτιστων Πρακτικών

4ο Εργαστήριο Καινοτομίας: Ο πρώτος κύκλος των Εργαστηρίων Καινοτομίας ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία στις 15 Απριλίου 2025 καθώς 6 εισηγητές και 32 στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης από όλη την Ελλάδα, οργανώθηκαν σε ομάδες εργασίας και χρησιμοποιώντας εργαλεία συλλογικής νοημοσύνης και καινοτομικές τεχνικές σκέψης, εμβάθυναν στην παραγωγή γνώσης από την καινοτομία και εξέτασαν καινοτόμους τρόπους μεταφοράς γνώσης από πετυχημένες καινοτόμες εφαρμογές που αναπτύσσονται από άλλους εθνικούς ή διεθνείς φορείς.

Ο θεσμός των Εργαστηρίων Καινοτομίας

Το Εργαστήρι Καινοτομίας αποτελεί τον χώρο ανοικτής καινοτομίας στον οποίο στελέχη της δημόσιας διοίκησης μαζί με εμπειρογνώμονες από την ιδιωτική αγορά, τη νεοφυή επιχειρηματικότητα και την ακαδημία συν-δημιουργούν λύσεις σε προβλήματα και πειραματίζονται με καινοτόμα εργαλεία και προσεγγίσεις.

Τα Εργαστήρια Καινοτομίας θεσπίστηκαν με το νόμο 5027/2023 και λειτουργούν στο πλαίσιο του Συστήματος Καινοτομίας που δημιουργήθηκε,  ως ο επίσημος κυβερνητικός θεσμός στον οποίο οι δημόσιοι φορείς ερευνούν και δοκιμάζουν πρωτότυπες εφαρμογές υλοποιώντας τις βασικές αρχές του service design που προωθεί η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών, η οποία έχει και τον συντονισμό του θεσμού.

4ο Εργαστήριο Καινοτομίας

Η διοργάνωση του Εργαστηρίου Καινοτομίας

Το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ), διατηρώντας τον ρόλο του ως καινοτόμο φορέα  ενδυνάμωσης των ικανοτήτων των στελεχών του δημόσιου τομέα, φιλοξένησε το 4ο Εργαστήριο Καινοτομία, με τίτλο «Μεταφορά τεχνογνωσίας από καλές πρακτικές του Αποθετηρίου Πρακτικών Καινοτομίας του ΥΠΕΣ μεταξύ των δημόσιων φορέων. Σχεδιασμός προτύπων μεταφοράς και διάδοσης καλών πρακτικών»,.

Το εργαστήριο διοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Τεκμηρίωσης, Έρευνας και Καινοτομίας (ΙΤΕΚ) του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ) και σχεδιάστηκε από το Τμήμα Καινοτομίας και Βέλτιστων Πρακτικών της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Διοίκησης  σε συνεργασία με εμπειρογνώμονες στα θέματα της μεταφοράς γνώσης.

Οι Εργασίες του Εργαστηρίου Καινοτομίας

Στο επίκεντρο των εργασιών του 4ου εργαστηρίου βρέθηκε το Αποθετήριο Πρακτικών Καινοτομίας του Δημόσιου Τομέα που διαχειρίζεται η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Διοίκησης, το οποίο αποτελεί με βάση τον ν.5027/2023 τον κυβερνητικό χώρο διάδοσης επιτυχημένων πρακτικών καινοτομίας στον δημόσιο τομέα και αναρτάται ψηφιακά στην πλατφόρμα καινοτομίας δημόσιου τομέα innovation.gov.gr.

 To Εργαστήρι Καινοτομίας έθεσε το ερώτημα εάν τα Αποθετήρια Πρακτικών Καινοτομίας μπορούν να αποτελέσουν πηγή γνώσης και πως αυτή η γνώση μπορεί να μετατραπεί σε νέα καινοτομία.

Οι συμμετέχοντες εργάστηκαν σε ομάδες και σε ειδικές συνεδρίες μελέτησαν προκλήσεις και λύσεις. Αξιοποιήθηκαν εργαλεία “Scoreboard” τα οποία συνέβαλαν στη συστηματική αποτύπωση δεδομένων, ενθάρρυναν την ανταλλαγή απόψεων και την εξαγωγή τεκμηριωμένων συμπερασμάτων. Στο πλαίσιο αυτό διαμορφώθηκαν 3 βασικοί πυλώνες εργασιών:

  • Η αξιολόγηση καινοτόμων πρακτικών βάσει κριτηρίων μεταφοράς
  • Η μεθοδολογία μεταφοράς και υλοποίησης πρακτικών ως πρότυπο για την εφαρμογή τους από δημόσιους φορείς
  • Η δημιουργία κατευθυντήριων οδηγιών για την υιοθέτηση και προσαρμογή πρακτικών από άλλους οργανισμούς

Η συν-διαμόρφωση των λύσεων έγινε με τη μεθοδολογία “Design Sprint, με τους συμμετέχοντες να επικεντρώνονται στην αξιοποίηση εργαλείων που συμβάλλουν στην αποτίμηση της εφαρμογής καινοτομιών και στην ενίσχυση της διάδοσής τους. Πιο συγκεκριμένα, αξιολογήθηκε η απόδοση των μεταφερόμενων πρακτικών με γνώμονα την χρηστο-κεντρικότητα, τη χρηστικότητα, την προσαρμοστικότητα και την εφαρμοσιμότητα, και στη συνέχεια αναπτύχθηκαν προτάσεις για την μεταφορά των καλών αυτών πρακτικών σε ποικίλα διοικητικά περιβάλλοντα.

Στο τέλος της ημέρας οι συμμετέχοντες παρήγαγαν έναν πλούτο προτάσεων και εμπειριών οι οποίες αποτυπώθηκαν σε ειδικούς καμβάδες προκειμένου να αξιοποιηθούν από τα στελέχη του Τμήματος Καινοτομίας και Βέλτιστων Πρακτικών.

Παρόν στις εργασίες του εργαστηρίου ήταν ο Πρόεδρος του ΕΚΔΔΑ, κ. Βασίλειου Έξαρχου, ο οποίος στηρίζει ενεργά τον πυλώνα καινοτομίας του Ε.Κ.Δ.Δ.Α. και ο οποίος ευχαρίστησε θερμά όλους τους συμμετέχοντες για τη δυναμική παρουσία και συμβολή τους.

Σημαντικό ρόλο στην υλοποίηση των απαιτητικών εργασιών του Εργαστηρίου είχε το Ι.Τ.Ε.Κ. του Ε.Κ.Δ.Δ.Α ενώ τον συντονισμό του περιεχομένου και των εργασιών του Εργαστηρίου είχε ο κ. Χρήστος Κοκκάλας, Προϊστάμενος του Τμήματος Καινοτομίας και Βέλτιστων Πρακτικών του ΥΠΕΣ

Την στήριξη στον θεσμό των Εργαστηρίων Καινοτομίας μετέφερε με την ενεργό συμμετοχή του ο Προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιων Οργανώσεων της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Διοίκησης, Δημοσθένης Θωμάς, ενώ σημαντική ήταν η συνεισφορά των στελεχών του Τμήματος Καινοτομίας Σοφίας Αθανασοπούλου, Γεωργίας Κοκόση, Χαράς Λουκάτου και της εκπαιδευόμενης από την Ε.Σ.Δ.Δ.Α. Σωτηρίας Γιαννακοπούλου.

Ανθρωπογεωγραφία του Εργαστηρίου

Η σύνθεση Εργαστηρίων Καινοτομίας χτίζεται προσεκτικά με εργαλείο που έχει αναπτύξει το Τμήμα Καινοτομίας προκειμένου να πληρούνται βασικά κριτήρια που διασφαλίζουν την ολοκληρωμένη λειτουργία τους.  Στο 4ο Ε.Κ. το 48% των συμμετεχόντων προήλθε από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, το 33% από την Κεντρική Διοίκηση, το 44% ήταν Προϊστάμενοι οργανικών μονάδων, ενώ το 44% ήταν εκπρόσωποι στο Δίκτυο Καινοτομίας. Η ποικιλομορφία στους συμμετέχοντες του εργαστηρίου ενίσχυσε την ανταλλαγή εμπειριών και καλών πρακτικών, προσδίδοντας μεγαλύτερη αξία στις ασκήσεις συν-δημιουργίας.

Αποτελέσματα εργαστηρίου

Τα ευρήματα κάθε Εργαστηρίου Καινοτομίας πάντα διαμορφώνουν μια γέφυρα στο μέλλον. Το παραδοτέο του 4ου Εργαστηρίου διαμορφώνει ένα εργαλείο do it yourself για την επιτυχημένη μεταφορά μιας καινοτομίας από ένα φορέα σε έναν άλλο. Το Εργαλείο σχεδιάζεται να εκδοθεί ως ψηφιακός βοηθός στο innovation.gov.gr και να αποτελέσει ένα ακόμα υποστηρικτικό υλικό στο Σύστημα Καινοτομίας Δημόσιου Τομέα ενισχύοντας τον ρόλο του Αποθετηρίου Πρακτικών Καινοτομίας του ΥΠ.ΕΣ.

θα αποτυπωθούν σε ειδικό παραδοτέο έγγραφο, το οποίο θα δημοσιευτεί προσεχώς στην επίσημη ιστοσελίδα του ΕΚΔΔΑ, προσφέροντας πολύτιμα εργαλεία στους φορείς της Δημόσιας Διοίκησης.

4ο Εργαστήριο Καινοτομίας

Το Επόμενο Εργαστήρι Καινοτομίας

Κάθε Εργαστήρι Καινοτομίας εστιάζει σε μια πρόκληση. Η επόμενη πρόκληση αφορά την κατάρτιση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Καινοτομία στον Δημόσιο Τομέα. Για τη συμμετοχή στα Εργαστήρια σημαντική προτεραιότητα δίνεται στα μέλη του Δικτύου Καινοτομίας Δημόσιου Τομέα. Η εγγραφή πραγματοποιείται ηλεκτρονικά στον σύνδεσμο https://innovation.gov.gr/register-new-user/

Διαβάστε επίσης

Στο 4ο Εργαστήριο η καινοτομία γίνεται πράξη με κεντρικό πυλώνα το Αποθετήριο Πρακτικών Καινοτομίας, το οποίο αναδεικνύει καλές πρακτικές του δημοσίου τομέα, συμβάλλοντας στη διάδραση και την ανταλλαγή καλών πρακτικών...

Ο ιστότοπός μας χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και την εξατομίκευση του περιεχομένου. 

Διαβάστε περισσότερα