Η καινοτομία αφορά στην ενημέρωση-πληροφόρηση του κοινού για τις ακτές και τα ύδατα Κολύμβησης στην Κρήτη μέσω εφαρμογής σε κινητό τηλέφωνο (android και iOS). Η εφαρμογή απευθύνεται τόσο στους κατοίκους της Κρήτης όσο και τους επισκέπτες της αφού όλες οι πληροφορίες διατίθενται στα ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά και γερμανικά (υπάρχει δυνατότητα επιλογής γλώσσας). Οι πληροφορίες εμφανίζονται μέσω εικονιδίων τοποθετημένων στις υπό παρακολούθηση παραλίες (αντιστοίχιση με γεωγραφικές συντεταγμένες κατά ΕΓΣΑ ΄87). Επιλέγοντας καθένα από τα 177 εικονίδια που αντιστοιχούν σε ισάριθμες παραλίες, η/ο χρήστης μπορεί: – να δει φωτογραφία της παραλίας, τον εντοπισμό της από δορυφορική λήψη κλπ. – να πληροφορηθεί για τη μορφολογία-υποδομές-πρόσβαση κλπ. – να ενημερωθεί για τις αναλύσεις θαλασσινού νερού που έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία τρία χρόνια και αφορούν την παρουσία παθογόνων μικροοργανισμών, – να ενημερωθεί για την κατάταξη της ακτής σε κατηγορίες ποιότητας, – να αναζητήσει οδικές οδηγίες για την πρόσβαση στην ακτή, – να εντοπίσει όσες τις παραλίες βρίσκονται σε ακτίνα που εκείνη/ος θα ορίσει από το σημείο στο οποίο βρίσκεται – να ενημερωθεί για τις αρχές στις οποίες μπορεί να απευθυνθεί με άμεση παράθεση νούμερων τηλεφώνου και ηλεκτρονικής διεύθυνσης κλπ. Με τη χρήση της εφαρμογής κάθε πολίτης Έλληνας ή μη μπορεί να έχει πλήρη ενημέρωση για τις ακτές και την ποιότητα των Υδάτων Κολύμβησης στην Κρήτη. Τα δεδομένα της εφαρμογής δεν είναι στατικά, αλλά ενημερώνονται με βάση και τα νέα δεδομένα αλλά και τις παρατηρήσεις προτάσεις των χρηστών.
Σύνολο κατοίκων νησιού, επισκέπτες του νησιού
Οι κυριότεροι λόγοι για τους οποίους αναπτύχθηκε η καινοτομία είναι οι ακόλουθοι:
Σκοπός για την ανάπτυξη της συγκεκριμένης εφαρμογής ήταν η έγκυρη και όσο το δυνατό πιο πλήρης ενημέρωση κάθε πολίτη σχετικά με τις ακτές και την ποιότητα των Υδάτων κολύμβησης στην Κρήτη.
Για την ανάπτυξη της καινοτομίας, απασχολήθηκαν 3 υπάλληλοι του Τμήματός και 3 άτομα από την ομάδα εργασίας του Εργαστηρίου του ΕΛΜΕΠΑ, ενώ για τη λειτουργία της εφαρμογής απασχολείται 1 υπάλληλος για συνολικό χρονικό διάστημα τουλάχιστον ενός μήνα ανά έτος.
Αναμένεται ότι ο τρόπος παρουσίασης των πληροφοριών και των αποτελεσμάτων της παρακολούθησης της ποιότητας των Υδάτων Κολύμβησης με τρόπο εύχρηστο και φιλικό θα αυξήσει, την ικανοποίηση αλλά και την εμπιστοσύνη του πολίτη προς τις διαδικασίες των δημοσίων φορέων. Η εκτίμηση του κατά πόσο έχουν πραγματικά επιτευχθεί οι ανωτέρω στόχοι θα γίνει από τον αριθμό και τον ρυθμό εγκατάστασης της εφαρμογής καθώς και από τα σχόλια των χρηστών. Στο διάστημα των 2 μηνών που η εφαρμογή βρίσκεται σε λειτουργία, την έχουν κατεβάσει και συμβουλευτεί για πληροφόρηση περίπου 730 χρήστες μέσω κινητών με λογισμικό android και iOS.
Το έργο σχεδιάστηκε από τους υπαλλήλους του Τμήματος Παρακολούθησης και Προστασίας Υδατικών Πόρων της Δ/νσης Υδάτων Α.Δ. Κρήτης προκειμένου η/ο χρήστης να έχει έγκυρη ενημέρωση σε ένα φιλικό για αυτήν/όν περιβάλλον. Όλα τα δεδομένα και στοιχεία που χρησιμοποιούνται στην εφαρμογή, αναπτύχθηκαν από το ίδιο Τμήμα (π.χ. φωτογραφίες, χάρτες, κείμενα, διαγράμματα, πληροφορίες κλπ.), όπως και η μετατροπή των στοιχείων σε περιβάλλον γεωγραφικών συστημάτων πληροφοριών (GIS), (shapefiles, kmz). Μετά από την διακήρυξη διαγωνισμού ορίστηκε ως Ανάδοχος για την ανάπτυξη της κατάλληλης εφαρμογής λογισμικού (web-based), σε κινητό τηλέφωνο (android και iOS) υπό την καθοδήγηση του Τμήματός, το Εργαστήριο Φυσικών Διαδραστικών Εκπαιδευτικών Παιχνιδιών και Περιβαλλόντων του ΕΛΜΕΠΑ Κρήτης (Ανάδοχος).
Η δοκιμαστική εφαρμογή σε κινητό δόθηκε σε ένα ευρύ πλήθος αποδεκτών (απλών πολιτών, υπαλλήλων σχετικών με την παρακολούθηση των Υδάτων Κολύμβησης, ενασχολούμενων με τον τουρισμό κλπ.), προκειμένου να την εγκαταστήσουν στο κινητό τους και να υποβάλλουν σχόλια για την βελτιστοποίησή της. Η πειραματική εφαρμογή διήρκεσε για χρονικό διάστημα ενός μήνα. Το Τμήμα Παρακολούθησης και Προστασίας Υδατικών Πόρων συγκέντρωσε όλα τα σχόλια και σε συνεργασία με τον Ανάδοχο (Εργαστήριο του ΕΛΜΕΠΑ) προχώρησε σε διορθώσεις – προσθήκες και γενικά βελτίωση τόσο του περιβάλλοντος όσο και των πληροφοριών ώστε να είναι όσο το δυνατό πιο κατανοητές από απλούς χρήστες.
Η δράση διαδίδεται στο εσωτερικό του φορέα, μέσω ενημερωτικών σημειωμάτων, και δικτύων επικοινωνίας. Ακόμα, μέσω της ιστοσελίδας του φορέα, παρουσιάσεων σε ομάδες εργασίας, δελτίων τύπου κα η καινοτομίας διαδίδεται και σε άλλες οργανώσεις στο εξωτερικό του φορέα.
Μετά τη διενέργεια ανοιχτού διαγωνισμού, το Εργαστήριο Φυσικών Διαδραστικών Εκπαιδευτικών Παιχνιδιών και Περιβαλλόντων του ΕΛΜΕΠΑ Κρήτης κατακυρώθηκε ως Ανάδοχος του έργου για την ανάπτυξη λογισμικού σε κινητό τηλέφωνο (android και iOS). Σε άμεση και συνεχή συνεργασία με το αρμόδιο Τμήμα , το Εργαστήριο του ΕΛΜΕΠΑ ανέπτυξε το λογισμικό ώστε να υλοποιηθεί το έργο.
Εκτιμάται ότι η εφαρμογή θα επιτύχει εφόσον: - επικαιροποιείται, αφού τα δεδομένα αναλύσεων δεν είναι στατικά αλλά πραγματοποιούνται κάθε χρόνο από Μάιο μέχρι και Οκτώβρη και - δημοσιοποιείται κατάλληλα κάθε έτος και μάλιστα κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου αφού στοχευμένα αφορά στην κολυμβητική περίοδο. Η ανάπτυξη της συγκεκριμένης καινοτομίας, απαίτησε πάρα πολλές ημέρες εργασίας από το Τμήμα. Ένας από τους παράγοντες που θα κρίνει την επιτυχία της θα είναι η έγκαιρη επικαιροποίηση των στοιχείων και για αυτό το λόγο θα απαιτηθούν επιπλέον ημέρες εργασίας που υπολογίζονται σε τριάντα ημέρες ανά έτος.
Yποστήριξη της ανάπτυξης καινοτομίας στην ελληνική δημόσια διοίκηση μέσω της δημιουργίας ενός δυναμικού οικοσυστήματος.
Ο ιστότοπός μας χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και την εξατομίκευση του περιεχομένου.