Η καινοτομία αφορά σε ιατρική υπηρεσία η οποία παρέχεται μέσω της διενέργειας Μαγνητικής Τομογραφίας που περιλαμβάνει τον αναλυτικό έλεγχο της καρδιακής λειτουργίας (CMR) και λειτουργεί στο Ακτινοδιαγνωστικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας. Αφορά σε πιλοτικό πρόγραμμα διενέργειας Μαγνητικής Τομογραφίας Καρδιάς σε ασθενείς με υποψία μυοκαρδιοπάθειας. Η υπηρεσία αναπτύχθηκε στο Ακτινοδιαγνωστικό Τμήμα λόγω της υπάρχουσας εμπειρίας στην απεικόνιση της καρδιάς με μαγνητική τομογραφία στους ασθενείς με Αιμοσφαιρινοπάθειες. Με δεδομένη την τεχνογνωσία και την εξειδίκευση σε ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό που υπήρχε ήδη στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, η υπηρεσία επεκτάθηκε στον γενικό πληθυσμό – στους πολίτες της Θεσσαλίας για την διερεύνηση περιστατικών μυοκαρδιοπάθειας αλλά και μυοκαρδίτιδας από Covid-19. Το πρόγραμμα τέθηκε υπό την αιγίδα της 5ης ΥΠΕ και υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των Ακτινολογικών Τμημάτων Γενικού Νοσοκομείου και Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας για την εξυπηρέτηση ασθενών όχι μόνο των δυο νοσοκομείων άλλα των νοσοκομείων που βρίσκονται στα όρια της 5ης ΥΠΕ.
350
Βασικοί λόγοι ανάπτυξης της καινοτομίας είναι:
Η εξέταση πραγματοποιείται από Σύγχρονο Μαγνητικό Τομογράφο 1,5 Tesla. Εγκαταστάθηκε το 2017 και αναβαθμίστηκε με λογισμικό το 2022. Με τη χρήση ειδικών παραμέτρων Μαγνητικής Τομογραφίας γίνεται λήψη των εικόνων, ενώ η ανάλυση και η διάγνωση πραγματοποιείται με την βοήθεια ειδικού λογισμικού μετεπεξεργασίας,δίνοντας σημαντικές πληροφορίες για πολλαπλούς καρδιακούς βιοδείκτες, οι οποίες δεν είναι διαθέσιμες με τις συμβατικές απεικονιστικές μεθόδους.
Αρχικός στόχος είναι να καλυφθούν οι επείγουσες ανάγκες των Νοσοκομείων της 5ης Υ.ΠΕ σε εξετάσεις Μαγνητικής Τομογραφίας Καρδιάς, καθ’ όσον η υπηρεσία είναι μοναδική για δημόσιο νοσοκομείο στην υγειονομική περιφέρεια Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας. Επιπροσθέτως, θα συμβάλει στην βελτιστοποίηση της υπηρεσίας που αφορά στον εξειδικευμένο απεικονιστικό έλεγχο των ασθενών με Αιμοσφαιρινοπάθειες διευρύνοντας τον έλεγχο της καρδιακής λειτουργίας στους ασθενείς αυτούς, υπηρεσία η οποία είναι ίσως μοναδική για δημόσιο νοσοκομείο στην χώρα.
Το κόστος για την ανάπτυξη της καινοτομίας ανήλθε στο ποσό των 100.000 ευρώ και χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ, ενώ το ετήσιο κόστος για τη συντήρηση και λειτουργία της ανέρχεται σε 15.000 ευρώ. Για την ανάπτυξη της καινοτομίας απασχολήθηκαν 8 υπάλληλοι του φορέα.
Ο κάθε υπάλληλος αφιερώνει κατά μέσο όρο 8 ώρες την εβδομάδα για την υπηρεσία.
Το πρόγραμμα ξεκίνησε να εφαρμόζεται πιλοτικά το 2022 στο Ακτινοδιαγνωστικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας στο πλαίσιο διατμηματικής συνεργασίας με το αντίστοιχο Ακτινολογικό Εργαστήριο του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας. Για την ανάπτυξη της καινοτομίας δημιουργήθηκε ομάδα εργασίας που αποτελείτο από καταρτισμένο προσωπικό του φορέα (Δ/ντης Ακτινολόγος με 15ετή εμπειρία, 3 τεχνολόγοι με ενδιαφέρον για το έργο και ένας νοσηλευτής). Πραγματοποιήθηκε σύναψη σύμβασης με καθεστώς παροχής υπηρεσιών (ΣΔΙΤ) με ιδιώτη Ακτινολόγο που διαθέτει διεθνώς αναγνωρισμένη εξειδίκευση και πολυετή εμπειρία στην καρδιαγγειακή απεικόνιση καθώς και στην οργάνωση και εκπαίδευση ακτινολογικών εργαστηρίων. Το Δεκέμβριο του 2021 πραγματοποιήθηκε εγκατάσταση συστήματος PACS και προμήθεια ειδικού λογισμικού για την μετεπεξεργασία εικόνων μαγνητικής τομογραφίας και την ανάλυση παραμέτρων καρδιακής λειτουργίας. Τον Μάρτιο του 2022 ο φορέας πραγματοποίησε αναβάθμιση του λογισμικού του Μαγνητικού τομογράφου. Κατά την διάρκεια του έτους 2021 καθώς και το πρώτο εξάμηνο του 2022 ακολουθήθηκε πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος, με διενέργεια εξετάσεων σε μικρό αριθμό ασθενών που σταδιακά αυξήθηκε, με στόχο την επαρκή εκπαίδευση της ομάδας στις νέες προκλήσεις της μεθόδου. Από το δεύτερο εξάμηνο του 2022 ξεκίνησε η εφαρμογή του προγράμματος με βασικό στόχο την κάλυψη των αναγκών των καρδιολογικών κλινικών των νοσοκομείων της 5ης ΥΠΕ. Η παραπομπή γίνεται κατόπιν παραπομπής από τον θεράποντα καρδιολόγο με ειδική διαδικασία που συνάχθηκε από την επιστημονική ομάδα.
Η εξέταση πραγματοποιείται από Σύγχρονο Μαγνητικό Τομογράφο 1,5 Tesla. Εγκαταστάθηκε το 2017 και αναβαθμίστηκε με λογισμικό το 2022. Με τη χρήση ειδικών παραμέτρων Μαγνητικής Τομογραφίας γίνεται λήψη των εικόνων, ενώ η ανάλυση και η διάγνωση πραγματοποιείται με την βοήθεια ειδικού λογισμικού μετεπεξεργασίας,δίνοντας σημαντικές πληροφορίες για πολλαπλούς καρδιακούς βιοδείκτες, οι οποίες δεν είναι διαθέσιμες με τις συμβατικές απεικονιστικές μεθόδους.
Η καινοτομία διαδίδεται στο εσωτερικό του φορέα με τη χρήση εσωτερικού δικτύου επικοινωνίας, με παρουσιάσεις και διενέργεια σεμιναρίων και στο εξωτερικό του φορέα με συμμετοχή σε συνέδρια, εκδηλώσεις και ημερίδες.
Πραγματοποιήθηκε συνεργασία μεταξύ των Ακτινολογικών Τμημάτων Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας και Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας μέσω υπογραφής μνημονίου συνεργασίας. Πραγματοποιήθηκε επίσης σύμβαση με ιδιώτη ακτινολόγο με εξειδίκευση στην καρδιαγγειακή απεικόνιση που ανέλαβε την εκπαίδευση της ομάδας για την διενέργεια και διάγνωση της εξέτασης, ενώ το ακτινολογικό τμήμα συνέβαλε ενεργά με υλικοτεχνικό εξοπλισμό καθώς και με ανθρώπινο δυναμικό για την οργάνωση και την εκπαίδευση του προσωπικού πάνω στο αντικείμενο. Οι εξετάσεις διενεργούνται στον Μαγνητικό τομογράφο 1,5Τ του Γενικού Νοσοκομείου της Λάρισας.
Μετά την ολοκλήρωση της αναβάθμισης και της βελτιστοποίησης των πρωτοκόλλων, το Ακτινολογικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, είναι πλέον σε θέση να προσφέρει υπηρεσίες Μαγνητικής Τομογραφίας Καρδιάς για τους ασθενείς των νοσοκομείων Λάρισας αλλά και της 5ης ΥΠΕ και οι οποίες θα είναι μοναδικές για την Περιφέρεια της Θεσσαλίας. Η παραπομπή των ασθενών γίνεται αποκλειστικά από τους θεράποντες καρδιολόγους μέσω ειδικής διαδικασίας, βελτιστοποιώντας έτσι την καλύτερη δυνατή χρήση των εξειδικευμένων αυτών μεθόδων.
Το τμήμα ανταποκρίθηκε στην ανάγκη για την ανάπτυξη αυτής της εξειδικευμένης υπηρεσίας που επιτάθηκε λόγω της πανδημίας Covid-19.
Στο χρονικό διάστημα λειτουργίας του προγράμματος έχει εξυπηρετηθεί ικανός αριθμός επιπλεγμένων περιστατικών κυρίως από τα νοσοκομεία της Θεσσαλίας ενώ ένας από τους απώτερους στόχους της συνεργασίας είναι και η εκπαίδευση των νέων ειδικευόμενων ακτινολόγων του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας και Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας στις σύγχρονες αυτές τεχνικές.
Στο Μαγνητικό Τομογράφο του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας πραγματοποιούνται εξειδικευμένες εξετάσεις Μαγνητικής Τομογραφίας Καρδιάς για την διερεύνηση περιστατικών μυοκαρδιοπάθειας όπου μεγάλο μέρος αυτού αποτελούν περιστατικά μυοκαρδίτιδας από Covid, ενώ διενεργούνται και εξετάσεις stress MRI μετά από φαρμακευτική φόρτιση, μία αποδεδειγμένη μέθοδος με σημαντική αξία για την διάγνωση και βελτίωση της αντιμετώπισης σε ασθενείς με ισχαιμική μυοκαρδιοπάθεια.
Πρόκληση αποτελεί το γεγονός του περιορισμένου αριθμού των εξετάσεων που μπορούν να πραγματοποιηθούν σε σχέση με την πολύ μεγάλη ζήτηση καθ΄ όσον εκτός από τα περιστατικά ρουτίνας που εξυπηρετούνται στο ακτινολογικό τμήμα, διενεργούνται επίσης εξειδικευμένα πρωτοκόλλα απεικόνισης ασθενών με Αιμοσφαιρινοπάθειες και ογκολογικής απεικόνισης (Πολυπαραμετρική Μαγνητική Τομογραφία Προστάτη, σταδιοποίηση καρκίνου ορθού και ειδικά πρωτόκολλα απεικόνισης ήπατος). Στόχος είναι η υποστήριξη ανάπτυξης παρόμοιας υπηρεσίας και σε άλλα νοσοκομεία της 5ης ΥΠΕ με την μεταφορά της εμπειρίας και της τεχνογνωσίας.
Yποστήριξη της ανάπτυξης καινοτομίας στην ελληνική δημόσια διοίκηση μέσω της δημιουργίας ενός δυναμικού οικοσυστήματος.
Ο ιστότοπός μας χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και την εξατομίκευση του περιεχομένου.