Η καινοτομία αφορά σε ιατρική υπηρεσία η οποία παρέχεται μέσω της διενέργειας Μαγνητικής Τομογραφίας και λειτουργεί στο Ακτινολογικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας. Αφορά στην απεικονιστική παρακολούθηση των ασθενών με Αιμοσφαιρινοπάθειες (Θαλασσαιμία, Δρεπανοκυτταρική Νόσος, Σπάνιες Αιμοσφαιρινοπάθειες). Περιλαμβάνει 1) την εφαρμογή σύγχρονων τεχνικών και εξειδικευμένων πρωτοκόλλων για τη διάγνωση και την παροχή εξειδικευμένης φροντίδας με σκοπό την απεικονιστική παρακολούθηση και τον έλεγχο των ασθενών, ο οποίος εκτιμάται περίπου 3.000-3.500 άτομα στη χώρα, 2) διαγνωστικές εξετάσεις αιχμής, οι οποίες βελτιώνουν με εντυπωσιακό τρόπο τα αποτελέσματα στην πρόληψη, τη διάγνωση και τη θεραπεία ασθενών με αιμοσφαιρινοπάθειες. Η υπηρεσία συνιστά καινοτομία, καθώς είναι μοναδική σε δημόσιο νοσοκομείο, αναφορικά με την έκταση των παραμέτρων που αναλύονται και την εξειδίκευση των υπηρεσιών. Η χρήση της υπηρεσίας γίνεται από ασθενείς που προσέρχονται από την ελληνική επικράτεια. Βασικός σκοπός λειτουργίας της καινοτομίας είναι η κλινική της εφαρμογή και η έρευνα, ενώ τα οφέλη για τους ασθενείς είναι πολλαπλά:
• Λήψη της καταλληλότερης θεραπείας αποσιδήρωσης για την απομάκρυνση της περίσσειας σιδήρου από τον οργανισμό.
• Πρώιμη ανίχνευση καρδιακής δυσλειτουργίας.
• Πρώιμη ανίχνευση περιπτώσεων καρκίνου του ήπατος.
Η στρατηγική αναγνώρισης στον τομέα Υγείας και της επιπλέον επέκτασης σε εθνικό και διεθνές επίπεδο έχει ως στόχο την αναγνώριση της υπηρεσίας ως μια σημαντική καινοτομία στο πλαίσιο της συνεχούς αναζήτησης (και του αδιάσειστου δικαιώματος) για την παροχή της καλύτερης δυνατής φροντίδας στους ασθενείς με θαλασσαιμίες.
Ειδικές κατηγορίες: Ασθενείς μεΑιμοσφαιρινοπάθειες(Θαλασσαιμία, Δρεπανοκυτταρική Νόσος, Σπάνιες Αιμοσφαιρινοπάθειες).
Περίπου 300 ασθενείς που υποβλήθηκαν σε μαγνητική τομογραφία το 2022
Κύριοι λόγοι ανάπτυξης της καινοτομίας είναι:
Ο Απεικονιστικός Έλεγχος και Παρακολούθηση Αιμοσφαιρινοπαθειών με Πολυπαραμετρική Μαγνητική Τομογραφία στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας.
Η εξέταση πραγματοποιείται με τη χρήση ειδικών παραμέτρων για την λήψη των κατάλληλων εικόνων, τη χρήση ειδικών λογισμικών για την μετεπεξεργασία των εικόνων.
Πιο αναλυτικά, στο πλαίσιο της υπηρεσίας πραγματοποιούνται:
Βασικοί στόχοι της καινοτομίας είναι:
1) Μείωση του ποσοστού των ασθενών που έχουν αιμοσιδήρωση (μέσω της σωστής μέτρησης και της σύνδεσης με την κατάλληλη αγωγή αποσιδήρωσης).
2) Πρώιμη διάγνωση καρδιακής δυσλειτουργίας.
3) Πρώιμη διάγνωση περιπτώσεων κακοήθειας (κυρίως στο ήπαρ και τους νεφρούς).
Για την ανάπτυξη της καινοτομίας απαιτήθηκε χρηματοδότηση ύψους 200.000 ευρώ, η οποία προήλθε από το ΕΣΠΑ, ενώ το ετήσιο ποσό για την λειτουργία της ανέρχεται στο ποσό των 5.000 ευρώ.
Κατά το διάστημα του σχεδιασμού της καινοτομίας απασχολήθηκε ένας ιατρός, τρεις τεχνολόγοι ακτινολόγοι για διάστημα περίπου δυο ετών (σχεδιασμός, υλοποίηση, καμπύλη εκμάθησης τεχνικής). Το διάστημα της εφαρμογής της καινοτομίας απασχολήθηκαν τουλάχιστον ένας ιατρός ακτινολόγος εξειδικευμένος, 1-2 τεχνολόγοι ακτινολόγοι και μια νοσηλεύτρια.
Τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα της καινοτομίας είναι τα ακόλουθα:
Η αρχική ιδέα ξεκίνησε το 2017 σε συνεργασία με τη Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας (ΜΜΑ) του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, στο πλαίσιο ανάπτυξης υπηρεσιών στον τομέα της μεσογειακής αναιμίας (πρόληψη, μονάδα μεταγγίσεων και θεραπείας, καρδιολογικό σκέλος ασθενών με υπέρηχο καρδιάς και ακτινολογικό τμήμα με εξειδίκευση στην καταμέτρηση του σιδήρου από μαγνητική τομογραφία) και εν όψει εγκατάστασης νέου μαγνητικού τομογράφου 1,5 Tesla.
Αρχικά, σχεδιάστηκε ώστε να καλύψει ανάγκες περίπου 100 ασθενών με θαλασσαιμία της Μονάδας του νοσοκομείου και έχοντας ως στόχο την ορθότερη διάγνωση και διαχείριση των ασθενών αυτών.
Για την ανάπτυξη της καινοτομίας δημιουργήθηκε ομάδα εργασίας η οποία αποτελείτο από 3 τεχνολόγους και έναν Διευθυντή Ακτινολογίας ο οποίος είχε 15ετή εμπειρία στο αντικείμενο.
Παράλληλα με το σχεδιασμό της καινοτομίας, πραγματοποιείτο από την προμηθεύτρια εταιρεία πρόγραμμα εκπαίδευσης των υπαλλήλων που υλοποιούν την δράση αυτή.
Το Δεκέμβριο του 2021 πραγματοποιήθηκε εγκατάσταση συστήματος PACS καθώς και ειδικό λογισμικό για την μετεπεξεργασία εικόνων μαγνητικής τομογραφίας και την μέτρηση του σιδήρου αλλά και την ανάλυση παραμέτρων λειτουργίας της καρδιάς. Τον Μάρτιο του 2022 ο φορέας προμηθεύτηκε επίσης πρόγραμμα αναβάθμισης του λογισμικού του Μαγνητικού τομογράφου.
Ο Απεικονιστικός Έλεγχος και Παρακολούθηση Αιμοσφαιρινοπαθειών με Πολυπαραμετρική Μαγνητική Τομογραφία στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας.
Η εξέταση πραγματοποιείται με τη χρήση ειδικών παραμέτρων για την λήψη των κατάλληλων εικόνων, τη χρήση ειδικών λογισμικών για την μετεπεξεργασία των εικόνων.
Πιο αναλυτικά, στο πλαίσιο της υπηρεσίας πραγματοποιούνται:
Η καινοτομία διαδίδεται στο εσωτερικό του φορέα με τη χρήση εσωτερικού δικτύου επικοινωνίας, με παρουσιάσεις και διενέργεια σεμιναρίων και στο εξωτερικό του φορέα με συμμετοχή σε συνέδρια, εκδηλώσεις και ημερίδες. Παράλληλα, η ομάδα του Εργαστηρίου, του Ακτινολογικού Τμήματος του Γ.Ν. Λάρισας, με τη στήριξη της Διοίκησης εργάζεται έτσι ώστε το επόμενο άμεσο διάστημα να υποβάλει φάκελο υποψηφιότητας στο Τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης της Διεύθυνσης Στρατηγικού Σχεδιασμού του Υπουργείο Υγείας, για αναγνώριση ως «ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΣΎΝΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΤΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΑΙΜΟΣΦΑΙΡΙΝΟΑΠΘΕΙΩΝ ΚΑΙ ΣΠΑΝΙΩΝ ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΩΝ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ».
Για την υλοποίηση της καινοτομίας έχουν πραγματοποιηθεί οι ακόλουθες συνεργασίες:
Η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού όπως η γραμματειακή υποστήριξη είχε ως αποτέλεσμα η επέκταση της καινοτομίας στο αρχικό στάδιο να μην είναι η αρχικώς εκτιμώμενη. Μετά τη δέσμευση της νέας Διοίκησης και την επανεκτίμηση των απαιτούμενων αναγκών ο καινοτόμος και πρωτοποριακός απεικονιστικός έλεγχος για τους ασθενείς που πάσχουν από Αιμοσφαιρινοπάθειες (Θαλασσαιμία και Δρεπανοκυτταρική Νόσο) τοποθετήθηκε Γραμματέας στο Ακτινοδιαγνωστικό Τμήμα όπου η βιωσιμότητα της καινοτομίας θεωρείται πλέον δεδομένη.
Ο τρόπος αντιμετώπισης των δυσκολιών με τη στήριξη της Διοίκησης, που υπήρξαν στο αρχικό στάδιο κατά την υλοποίηση της καινοτομίας ήταν ο κάτωθι:
Αναγκαίες προϋποθέσεις για την επιτυχή λειτουργία της καινοτομίας είναι η ύπαρξη των απαραίτητων υποδομών και πόρων, η στήριξη από την ηγεσία του φορέα καθώς και η κατάλληλη εκπαίδευση των υπαλλήλων.
Η καινοτομία αφορά στο έργο που επιτελείται τα τελευταία χρόνια, μέσω ενός εξειδικευμένου πρωτοκόλλου Μαγνητικής Τομογραφίας και περιλαμβάνει την αναίμακτη μέτρηση του φορτίου σιδήρου στα όργανα της κοιλίας και τον μυελό των οστών, την αναίμακτη μέτρηση του φορτίου σιδήρου στην καρδιά, τον αναλυτικό έλεγχο της καρδιακής λειτουργίας (CMR) και τον λεπτομερή έλεγχο των οργάνων της κοιλίας για πρώιμη διάγνωση κακοηθειών.
Έχουμε εισάγει νέες τεχνολογίες σχετικά με την αναίμακτη ποσοτικοποίηση του σιδήρου και ίσως αποτελούμε το μοναδικό Δημόσιο Νοσοκομείο με τόσο εκτεταμένο πρωτόκολλο.Η υπηρεσία αυτή, αναφορικά με την έκταση της, είναι ίσως μοναδική για Δημόσιο Νοσοκομείο και ασθενείς από όλη την Ελλάδα εμπιστεύονται το Ακτινολογικό Τμήμα του Γ.Ν. Λάρισας για την παρακολούθηση τους.
Λόγω της ειδικής πληθυσμιακής ομάδας των αιμοσφαιρινοπαθειών που γενικά είναι σπάνια νοσήματα, του μεγάλου αριθμού των ασθενών που βρίσκονται στην χώρα μας, ο αριθμός των οποίων εκτιμάται περίπου σε 3.000 – 3.500 και που αντιμετωπίζονται μέσω της καινοτομίας, της έκτασης των ειδικών παραμέτρων που μελετώνται, η καινοτομία έχει την δυναμική να αποτελέσει ένα από τα λίγα ανάλογα κέντρα έρευνας στην Ευρώπη.
Yποστήριξη της ανάπτυξης καινοτομίας στην ελληνική δημόσια διοίκηση μέσω της δημιουργίας ενός δυναμικού οικοσυστήματος.
Ο ιστότοπός μας χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και την εξατομίκευση του περιεχομένου.