Η καινοτομία αφορά στην ανάπτυξη υποδομής και προγράμματος εξ αποστάσεως πιστοποιημένης επιμόρφωσης από το Πανεπιστήμιο Κρήτης σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης με σκοπό την επίτευξη στρατηγικών στόχων της Περιφέρειας στο πλαίσιο της δράσης «Επιμορφωτικό Πρόγραμμα για τη σύνδεση Πρωτογενούς και Τουριστικού Τομέα».
Η καινοτομία αποτελεί ένα νέο τρόπο ανταπόκρισης μιας δημόσιας υπηρεσίας σε ανάγκες επιμόρφωσης υπαλλήλων, πολιτών και επιχειρήσεων προκειμένου να επιτευχθούν στρατηγικοί στόχοι της Περιφέρειας. Παρέχεται μέσα από πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης ενώ οδηγίες για το πρόγραμμα βρίσκονται σε ειδική ιστοσελίδα. Η καινοτομία υποστηρίζει επιμορφωτικά προγράμματα σε ευρύ κοινό, είναι απλή καθώς δεν απαιτούνται ειδικές ψηφιακές δεξιότητες και φέρνει κοντά τη δημόσια οργάνωση με τη τοπική κοινωνία.
Το συγκεκριμένο επιμορφωτικό πρόγραμμα το οποίο ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2021 έχουν ήδη παρακολουθήσει εργαζόμενοι και επιχειρηματίες από διαφορετικούς τομείς οικονομικής δραστηριότητας (και κυρίως από τον πρωτογενή και τον τουριστικό τομέα), άνεργοι, απόφοιτοι πανεπιστημίων, μεταπτυχιακοί φοιτητές και υποψήφιοι διδάκτορες του Πανεπιστημίου Κρήτης και άλλων Πανεπιστημίων, αλλά και στελέχη της Αυτοδιοίκησης. Οι επιμορφούμενοι με την επιτυχή παρακολούθηση και επιτυχή συμμετοχή στις τελικές εξετάσεις του Προγράμματος έλαβαν Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, που αντιστοιχεί σε 5 ECVET.
Η πλατφόρμα σχεδιάστηκε ώστε να είναι εύχρηστη και πλήρης, καθώς περιλαμβάνει μεταξύ άλλων μαγνητοσκοπημένες διαλέξεις, το syllabus και όλο το μαθησιακό υλικό για τη σύγχρονη και ασύγχρονη διδασκαλία για κάθε διδακτική ενότητα, επιμορφωτικό video για τη χρήση της πλατφόρμας κ.ά,.
501 άτομα
Το «Επιμορφωτικό Πρόγραμμα για τη Σύνδεση Πρωτογενούς και Τουριστικού Τομέα» σχεδιάστηκε στη βάση των ευρημάτων της διάγνωσης αναγκών του «Περιφερειακού Μηχανισμού Παρακολούθησης της Αγοράς Εργασίας στην Κρήτη» (ΚΑ 4523) και ειδικά αφορά την υποστήριξη για την υλοποίηση του στρατηγικού σχεδιασμού της Περιφέρειας Κρήτης. Σύμφωνα με τα ευρήματα της διάγνωσης αναγκών, αναδείχθηκαν οι παρακάτω ανάγκες:
Η καινοτομία επιλέχθηκε να αφορά ηλεκτρονική πλατφόρμα προκειμένου να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες της τεχνολογίας για την κάλυψη των αναγκών κατάρτισης και βελτίωσης των δεξιοτήτων μεγάλου αριθμού εργαζομένων που συμμετέχουν έμμεσα ή άμεσα στην ανάπτυξη των δύο παραπάνω βασικών τομέων για την οικονομική ανάπτυξη της Περιφέρειας.
Το πρόγραμμα αποσκοπεί στην κατάρτιση όσο το δυνατόν μεγαλύτερου αριθμού επιμορφούμενων, στην αύξηση της απασχολησιμότητας στη Περιφέρεια και την βελτίωση της παραγωγικότητάς τους. Ειδικοί στόχοι της καινοτομίας είναι:
α) Η ανάπτυξη δεξιοτήτων των συμμετεχόντων σε νέα πεδία π.χ. ψηφιακές δεξιότητες, συνεργασία, διεύρυνση των γνώσεων για θέματα του πρωτογενούς και τουριστικού τομέα, επιχειρηματικότητα κτλ.,
β) Βελτίωση της πρόσβασης των συμμετεχόντων σε πιστοποιημένο πρόγραμμα καθώς διασφαλίζεται η ανοικτή συμμετοχή χωρίς εμπόδια π.χ. φυσική παρουσία,
γ) Αύξηση βαθμού ικανοποίησης επιμορφωμένων που θα προκύψει από την κατάρτιση τους μέσα από ένα φιλικό και εύχρηστο περιβάλλον,
δ) Δημιουργία ηλεκτρονικής κοινότητας συμμετεχόντων μέσα από την οποία αναπτύσσεται αλληλεπίδραση και συνεργασία,
ε) Παρακολούθηση και ανάλυση δεδομένων σε πραγματικό χρόνο της εξέλιξης του προγράμματος και της συμβολής του στους αρχικούς στόχους και την επίτευξη της στρατηγικής της Περιφέρειας.
Η Περιφέρεια χρηματοδότησε όλο το επιμορφωτικό πρόγραμμα στο πλαίσιο προγραμματικής σύμβασης της Περιφέρειας Κρήτης και Πανεπιστημίου Κρήτης. Το κόστος της καινοτομίας αφορούσε στην ανάπτυξη της πλατφόρμας τηλεκπαίδευσης και ανήλθε σε 10.501 ευρώ, ενώ απασχολήθηκαν 4 μόνιμα στελέχη του Πανεπιστημίου Κρήτης (1 Μέλος ΔΕΠ - ο ΕΥ του Έργου Νίκος Παπαδάκης-, 2 ΕΔΙΠ και 1 ΕΠΕΤ) για χρονικό διάστημα 9 μηνών. Για την παροχή της καινοτομίας απαιτήθηκε εργασία 4 στελεχών του Πανεπιστημίου Κρήτης (φορέα), για συνολικά 2 ώρες (κατ’ εκτίμηση) σε καθημερινή βάση και συνακόλουθα 50 ώρες μηνιαίως.
Η ιστοσελίδα και η πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης του επιμορφωτικού προγράμματος κατέστησε εφικτή την υλοποίηση του σε έναν μεγάλο αριθμό επιμορφούμενων. Συγκεκριμένα, από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Νοέμβριο του 2021, 501 άτομα παρακολούθησαν τουλάχιστον 1 θεματική ενότητα του προγράμματος και 160 ολοκλήρωσαν την παρακολούθηση και έλαβαν σχετική πιστοποίηση.
Οι επιμορφούμενοι/ες απάντησαν στο τέλος του προγράμματος ερωτηματολόγιο αναφορικά με τους δείκτες ικανοποίησης τους από το πρόγραμμα. Τα ποσοστά ικανοποίησης ήταν ιδιαίτερα υψηλά, σε όλες τις διαστάσεις του Προγράμματος και συγκεκριμένα: το 95% των επιμορφωμένων δηλώνει ότι είναι πολύ (35,86%) και πάρα πολύ (59,31%) ικανοποιημένοι/ες από την ποιότητα του επιμορφωτικού προγράμματος.
Για το σχεδιασμό της καινοτομίας συστάθηκε ομάδα έργου η οποία είχε την ευθύνη της καταγραφής των αναγκών και των απαιτήσεων λειτουργίας καθώς και του σχεδιασμού της διαδικτυακής πλατφόρμας. Η ομάδα αποτελείτο από ειδικούς (experts) της Ομάδας Έργου, τον Επιστημονικό Υπεύθυνο (ΕΥ) και όλους τους επιμορφωτές, ενώ υπήρξε και συνεργασία με το Κέντρο δια Βίου Μάθησης (ΚΕΔΙΒΙΜ) και το Κέντρο Υποδομών Υπηρεσιών Τεχνολογίας Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΚΥΥΤΠΕ) του Πανεπιστημίου Κρήτης. Τα Μέλη της Ομάδας Έργου που είχαν την ευθύνη του σχεδιασμού (από κοινού με τον ΕΥ του Έργου) είναι οι Δρ Κωστής Πηγουνάκης, ΕΔΙΠ του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών, Περικλής Δράκος, ΕΔΙΠ του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών και Δημήτρης Σακκελαρίδης, ΕΤΕΠ της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών.
Πηγή έμπνευσης της καινοτομίας ήταν αφενός τα ευρήματα της διάγνωσης αναγκών του «Περιφερειακού Μηχανισμού Παρακολούθησης της Αγοράς Εργασίας στην Κρήτη (ΚΑ 4523) κι αφετέρου καλές πρακτικές που έχουν αναπτυχθεί στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Στο πλαίσιο του σχεδιασμού της καινοτομίας έγινε σειρά δράσεων συμπεριλαμβανομένης της διαβούλευσης με την Περιφέρειας Κρήτης και την Αγροδιατροφική Σύμπραξη Περιφέρειας Κρήτης.
Στο σχεδιασμό της καινοτομίας συμμετείχε και το ΚΥΥΤΠΕ του Πανεπιστημίου, το οποίο διαθέτει σημαντική τεχνογνωσία και έχει αναπτύξει άλλες ανάλογες καινοτόμες ηλεκτρονικές εφαρμογές.
Στη φάση του σχεδιασμού η ομάδα χρησιμοποίησε εργαλεία ψηφιακής αίθουσας zoom, την πλατφόρμα moodle του Τμήματος του Οικονομικών Επιστημών, ενώ αξιοποιήθηκαν η φιλοξενία μέσω υπηρεσίας υπολογιστικού νέφους του ΚΥΥΤΠΕ (IaaS), λογισμικό ανοιχτού κώδικα (Wordpress CMS), ηλεκτρονικά εργαλεία καταγραφής διαλέξεων κ.ά.
Η καινοτομία διαδίδεται στο εσωτερικό του φορέα με την χρήση εσωτερικού δικτύου επικοινωνίας, ενημερωτικών σημειωμάτων και παρουσιάσεων και στο εξωτερικό μέσω του Γραφείου τύπου του φορέα, την παρουσίαση σε ομάδες εργασίας και την συμμετοχή σε ημερίδες και σεμινάρια.
Η καινοτομία, όπως και συνολικά το «Επιμορφωτικό Πρόγραμμα για τη Σύνδεση Πρωτογενούς και Τουριστικού Τομέα» (ΚΑ 10893) υλοποιήθηκε στη βάση της με αρ. πρωτ. 145454/28.05.2021 προγραμματικής σύμβασης του Πανεπιστημίου Κρήτης με την Περιφέρεια Κρήτης. Το Πανεπιστήμιο (ειδικότερα η Μονάδα Ερευνών Αγοράς και Επιχειρηματικότητας του Πανεπιστημίου Κρήτης) σχεδίασε και υλοποίησε, επιμορφωτικό πρόγραμμα. Ειδικά, η πλατφόρμα σχεδιάστηκε και υποστηρίχθηκε ως προς τη λειτουργία της από το Πανεπιστήμιο και δη από Μέλη της Ομάδας Έργου. Στην ανάπτυξη της συνέβαλαν και στελέχη του ΚΥΠΤΕ του Πανεπιστημίου, ενώ το ΚΥΤΠΕ ανέλαβε και την "φιλοξενία" ,μέσω του server του, της πλατφόρμας.
Κατά τον σχεδιασμό και την εφαρμογή της καινοτομίας δεν εντοπίστηκαν προβλήματα και η καινοτομία αναπτύχθηκε και υλοποιήθηκε με βάση τις προβλέψεις.
Οι συνθήκες που συνέβαλαν και χρειάζεται να εξακολουθήσουν να συμβάλουν στην επιτυχή εφαρμογή της καινοτομίας είναι ο καλός συντονισμός, η ενεργή συμμετοχή στην ανάπτυξη του εξειδικευμένου προσωπικού, το γεγονός ότι εδράσθηκε σε διάγνωση αναγκών, η άψογη συνεργασία με κρίσιμους φορείς όπως η Περιφέρεια Κρήτης, το ΚΕΔΙΒΙΜ και το ΚΥΥΤΠΕ του Πανεπιστημίου Κρήτης και οι συστηματικές διαβουλεύσεις μεταξύ όλων των ενδιαφερομένων μερών κατά το σχεδιασμό και την υλοποίηση.
Πρόκειται για μια καινοτομία που συνέβαλε καθοριστικά στην επιτυχή υλοποίηση ενός μεγάλης κλίμακος πιστοποιημένου Επιμορφωτικού προγράμματος. Η επιτυχία βασίστηκε στη σημασία της διάγνωσης αναγκών στην επιμόρφωση, στη σημασία της αξιοποίησης του κατάλληλου ανθρώπινου δυναμικού και των αρμόδιων δομών και στο ρόλο του βέλτιστου και διαρκούς επιτελικού συντονισμού των εμπλεκόμενων μερών. Ο μεγάλος βαθμός ικανοποίησης των συμμετεχόντων , που αξιολόγησαν συνολικά το πρόγραμμα πολύ καλό ως εξαιρετικό (96%), έμειναν ικανοποιημένοι από το γενικό περιεχόμενο του προγράμματος (95%), την εκπαιδευτική διαδικασία καθώς και την πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης (97% και πάνω από 90% αντίστοιχα), οδηγεί στην διαπίστωση ότι το πρόγραμμα τυγχάνει πολύ υψηλής αποδοχής και θεωρείται πλήρως επιτυχημένο, γεγονός που ενισχύει την πιθανότητα για μελλοντική εφαρμογή του.
Yποστήριξη της ανάπτυξης καινοτομίας στην ελληνική δημόσια διοίκηση μέσω της δημιουργίας ενός δυναμικού οικοσυστήματος.
Ο ιστότοπός μας χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και την εξατομίκευση του περιεχομένου.