Στο Δήμο Παλλήνης και στη Δημοτική Ενότητα του Γέρακα έχουν σχεδιαστεί και ξεκίνησαν να υλοποιούνται τα πρώτα “Πάρκα Τσέπης” της πόλης.
Σχεδιάστηκαν από την Τεχνική Υπηρεσία με χρηματοδότηση από ίδιους πόρους του Δήμου Παλλήνης και εντάσσονται στο έργο “Κατασκευή Πλατειών και Διαμόρφωση Κοινόχρηστων Χώρων ΔΕ Γέρακα”. Πρόκειται για μια καινοτομία ολιστικής διαχείρισης προβλημάτων κοινόχρηστων χώρων με τρόπο που αναβαθμίζεται η ποιότητα ζωής των πολιτών ενώ παράλληλα επιλύονται προβλήματα που έχουν παρατηρηθεί στους ανεκμετάλλευτους κοινόχρηστους χώρους πρασίνου έχοντας καταλήξει να λειτουργούν ως χώροι απόθεσης απορριμμάτων και πάσης φύσεως αντικειμένων και ως άτυποι χώροι στάθμευσης υποβαθμίζοντας σημαντικά το οικιστικό περιβάλλον. Η ανάπλαση αυτών των αναξιοποίητων και κάποιες φορές απομονωμένων σημείων αποτελεί ιδιαίτερα σημαντική συμβολή όχι μόνο στο περιβάλλον αλλά και στην κοινωνία. Τα πάρκα τσέπης βελτιώνουν την καθημερινότητα όλων των πολιτών καθώς συμβάλλουν στον εξωραϊσμό της πόλης, ενώ παράλληλα έχουν σημαντική προστιθέμενη αξία α) ως χώροι πρασίνου β) στην βελτίωση της ασφάλειας των πολιτών, ιδιαίτερα της νυχτερινές ώρες γ) ως χώροι συνάθροισης δ) στην αποτροπή ρίψης μπάζων και σκουπιδιών και στην αυθαίρετη μετατροπή του χώρου σε θέσεις στάθμευσης από τους περίοικους. Η ανάπλαση περιλαμβάνει α) φύτευση των χώρων και άρδευση β) ηλεκτροφωτισμό γ) δημιουργία διαδρόμων περιπάτου δ) τοποθέτηση παγκακιών και κάδων απορριμμάτων.
Πληθυσμός Δημοτικής Ενότητας Γέρακα (14.000 κάτοικοι)
Κύριοι λόγοι ανάπτυξης της καινοτομίας είναι:
Στόχος της καινοτομίας είναι η δημιουργία, η αξιοποίηση και η αναβάθμιση των χώρων πρασίνου, προς όφελος όλων των κατοίκων της περιοχής.
Η χρηματοδότηση του έργου προήλθε από ιδίους πόρους του Δήμου (τακτικά έσοδα).
Στο πλαίσιο της δράσης πραγματοποιείται ανάπλαση περίπου 2,5 στρεμμάτων πρασίνου που διαμορφώνονται σε πάρκα τσέπης, σύμφωνα με τον στόχο που έχει τεθεί. Κατά το στάδιο λειτουργίας της καινοτομίας προβλέπεται αναβάθμιση του οικιστικού περιβάλλοντος καθώς και βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων.
Την μελέτη του έργου, που ακολούθησε τις προδιαγραφές εκπόνησης των μελετών δημοσίων έργων (εφαρμογή του Ν.4412/2016) και των τιμολογίων δημοσίων έργων, ανέλαβε ένας μηχανικός του τμήματος Κτιριακών Έργων και Κ.Χ Χώρων της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Παλλήνης, ενώ η επίβλεψή του γίνεται από δύο μηχανικούς του ιδίου τμήματος. Η κατασκευή του έργου ανατέθηκε σε εξωτερικό εργολάβο με ανοικτό ηλεκτρονικό διαγωνισμό και σύμφωνα με το σύστημα της πιο συμφέρουσας οικονομικής προσφοράς (Ν.4412/16). Τα στάδια του σχεδιασμού ήταν τα ακόλουθα:
Στο στάδιο του σχεδιασμού δεν χρειάστηκε να πραγματοποιηθούν δράσεις εκπαίδευσης του προσωπικού του Δήμου.
Η καινοτομία διαδίδεται στο εσωτερικό του Φορέα με τη χρήση δικτύων επικοινωνίας, παρουσιάσεων, ενημερωτικών και υπηρεσιακών σημειωμάτων, διανομή έντυπου υλικού κτλ. Επίσης, μέσω της ιστοσελίδας, της χρήσης μέσων κοινωνικής δικτύωσης, των δραστηριοτήτων του Γραφείου Τύπου, της διενέργειας διαφημιστικής καμπάνιας, της συμμετοχής σε συνέδρια και ημερίδες κ.ά., η καινοτομία διαδίδεται και στο εξωτερικό περιβάλλον της Οργάνωσης.
Πραγματοποιείται συνεργασία με ανάδοχο, δηλαδή τεχνική εταιρεία που κατασκευάζει το έργο, με διάρκεια σύμβασης 12 μηνών και υποχρέωση συντήρησης για 15 μήνες από τη βεβαίωση περαίωσης από την υπηρεσία. Μέχρι την ολοκλήρωση του έργου, 2 υπάλληλοι θα απασχοληθούν ως επιβλέποντες, ενώ μετά την υποχρεωτική συντήρηση από τον εργολάβο, 2 υπάλληλοι του τμήματος πρασίνου της Δ/νσης Περιβάλλοντος θα αναλάβουν με πλήρη απασχόληση την συντήρησή του.
Τα προβλήματα που εμφανίστηκαν κατά τον σχεδιασμό αφορούν στην εφαρμογή του Σχεδίου Πόλης επί του εδάφους. Για το πρόβλημα του καθορισμού οικοδομικών και ρυμοτομικών γραμμών (Ρ.Γ και Ο.Γ) επί εδάφους, λαμβάνονται υπόψη οι υπάρχουσες οικοδομές, μάντρες και διαμορφωμένοι χώροι ώστε όσο το δυνατόν περισσότερο να μη θίγονται οι παρόδιες ιδιοκτησίες.
Η συντήρηση αυτών των χώρων αποτελεί απαραίτητη και αναγκαία συνθήκη βιωσιμότητας του έργου και αποτελεσματικής εφαρμογής.
Η εφαρμογή της καινοτομίας και σε άλλες περιοχές του Δήμου , που είναι μέχρι σήμερα αναξιοποίητες θα μπορούσε να πολλαπλασιάσει την δυνατότητα προσβασιμότητας των κατοίκων της πόλης.
Yποστήριξη της ανάπτυξης καινοτομίας στην ελληνική δημόσια διοίκηση μέσω της δημιουργίας ενός δυναμικού οικοσυστήματος.
Ο ιστότοπός μας χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και την εξατομίκευση του περιεχομένου.