Η επιτήρηση των χερσαίων συνόρων της ΕΕ είναι ένα πολύ ευαίσθητο θέμα υψηλού ενδιαφέροντος για την ΕΕ σε εθνικό και διασυνοριακό επίπεδο. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν την απόδοση των στοιχείων παρακολούθησης. Η πολυπλοκότητα έγκειται στο γεγονός ότι οι απειλές, τα τρωτά σημεία, τα περιουσιακά στοιχεία, οι τεχνολογίες και οι πολιτικές αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου.
Το ερευνητικό πρόγραμμα “EarlyWarning for IncreasedSituationalAwareness-EWISA” στο πλαίσιο του FP7 χρηματοδοτικού προγράμματος που αφορά την Ασφάλεια με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, (Pre-OperationalValidation on landborders (POV) – Topic SEC-2013.3.3.2-1), είχε σαν στόχο την ενίσχυση της επιτήρησης στα χερσαία σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υλοποιήθηκε με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των αρμόδιων αρχών των διαφόρων κρατών μελών του προγράμματος.
Το αντικείμενο του έργου αφορά στο σχεδιασμό και την προ-επιχειρησιακή δοκιμή ενός συστήματος – δικτύου έγκαιρης προειδοποίησης των απειλών επόμενης γενιάς για τα χερσαία σύνορα. Η τελική Λύση βασίζεται σε τεχνολογίες σύνθεσης δεδομένων (Data Fusion) από ετερογενείς αισθητήρες, συμπεριλαμβανομένης αυτοματοποιημένης επεξεργασίας και ανάλυσης της ροής βίντεο (Component Video Analytics) και της δημιουργίας Αναφορών Ανάλυσης Πληροφοριών (Intelligence Analysis Reports).
-
Για την επίτευξη των στρατηγικών και επιχειρησιακών στόχων (Ασφάλεια συνόρων) και εν όψει των νέων τεχνολογικών εξελίξεων που αναφέρθηκαν ανωτέρω, αναπτύχθηκε ένα Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα , το οποίο είναι σχεδιασμένο με βάση τις επιχειρησιακές ανάγκες όπως αυτές τις όρισαν οι τελικοί χρήστες.
Η καινοτομία στοχεύει στην ενίσχυση της επιτήρησης στα χερσαία σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις αρμόδιες αρχές των διαφόρων κρατών μελών του προγράμματος.
Ο από κοινού προσδιορισμός της ανάγκης, των διαγωνιστικών κειμένων και των τελικών λύσεων που αναπτύχθηκαν βελτίωσε την αποδοτικότητα και την αποτελεσματικότητα. Υπήρχε συνεργασία με τους αναδόχους κατά την διάρκεια της ανάπτυξης των λύσεων ώστε να διαβεβαιωθεί ότι ανταποκρίνεται στις ανάγκες των τελικών χρηστών ανασχεδιάζοντας διαδικασίες και εισάγοντας νέες λειτουργίες οργανωτικές, διοικητικές, καθώς και επιχειρησιακές προσαρμοσμένες στις νέες τεχνολογίες.
Η ομάδα των ωφελούμενων αποτελείται από τους παρακάτω δημόσιους φορείς:
Η καινοτομία σχεδιάστηκε από κοινού από τους 4 φορείς που αποτελούσαν την ομάδα έργου και βασίστηκε σε επιχειρησιακές απαιτήσεις και τεχνικές προδιαγραφές που είχαν ως κέντρο βάρους τις ανάγκες των τελικών χρηστών. Κατόπιν διεθνούς διαγωνισμού, το σύστημα αυτό υλοποιήθηκε και αναπτύχθηκε από δύο ιδιωτικές εταιρίες.
Οι δύο κύριοι ανάδοχοι του έργου κατέθεσαν προτεινόμενες Λύσεις, οι οποίες αξιολογήθηκαν σε 4 διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές υψηλού ρίσκου των Εξωτερικών Συνόρων της ΕΕ, σε πραγματικές συνθήκες για 8 μήνες (ανά Λύση), βασισμένες σε τεκμηριωμένα σενάρια. Η φάση εκτέλεσης του EWISA αποτελούνταν από τα παρακάτω τρία (3) στάδια:
Μέσα διάδοσης εντός της οργάνωσης: Ενημερωτικό - υπηρεσιακό σημείωμα
Μέσα διάδοσης εκτός της οργάνωσης: Ιστοσελίδα, Διαφημιστική καμπάνια, Χρήση μέσων κοινωνικής δικτύωσης, Παρουσίαση σε ομάδες εργασίας
Συνεργασίες υπήρχαν σε όλα τα στάδια ανάπτυξης της καινοτομίας και συγκεκριμένα με τους Finnish Border Guard από την Φιλανδία, Guardia Civil από την Ισπανία, Romanian Border Police και το Κέντρο Μελετών Ασφαλείας (ΚΕΜΕΑ) της ΕΛ.ΑΣ., που αποτέλεσαν και την ομάδα έργου και εργάστηκαν από κοινού για τον προσδιορισμό της ανάγκης, των διαγωνιστικών κειμένων και των τελικών λύσεων που αναπτύχθηκαν. Οι εταιρίες OnexSA και IntracomTelecom ήταν οι δύο κύριοι ανάδοχοι του έργου, με τους οποίους συνεργάστηκαν κατά την διάρκεια της ανάπτυξης των λύσεων ώστε να διαβεβαιωθεί ότι ανταποκρίνεται στις ανάγκες των τελικών χρηστών.
Υπήρξαν προβλήματα κατά τη διάρκεια του σχεδιασμού σε ότι αφορά τον από κοινού προσδιορισμό των αναγκών των τελικών χρηστών τα οποία αντιμετωπίστηκαν με συλλογική προσπάθεια και συζητήσεις.
Η καινοτομία πρέπει να απαντά στις βασικές ανάγκες που την δημιούργησαν και κατ’ επέκταση να βελτιώνει δραστικά τις όποιες διαδικασίες, γεγονός που την καθιστά και βιώσιμη.
Απαιτείται συνεχής και μεθοδική συνεργασία μεταξύ των τελικών χρηστών και των αναδόχων, οι δε Λύσεις πρέπει να απαντούν στα πραγματικά προβλήματα και στην «κατ’ όνομα» καινοτομία.
Yποστήριξη της ανάπτυξης καινοτομίας στην ελληνική δημόσια διοίκηση μέσω της δημιουργίας ενός δυναμικού οικοσυστήματος.
Ο ιστότοπός μας χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και την εξατομίκευση του περιεχομένου.