Η ψηφιακή Πλατφόρμα (Πλατφόρμα Ανοιχτών Δεδομένων) «e-fodsakm» του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας, αποτελεί εσωτερικό ψηφιακό οικοσύστημα με δυνατότητες συνεχούς συγκέντρωσης και επικαιροποίησης όλων των πληροφοριών που παράγονται από τις οργανικές του μονάδες, αλλά και περαιτέρω χρήσης, κατά την εκτέλεση των αρμοδιοτήτων τους.
Ουσιαστικά, συνιστά έναν ψηφιακό δομημένο τόπο συγκέντρωσης του πρωτογενούς παραγόμενου έργου (καθημερινές εκροές και αποτελέσματα, προγράμματα και πολιτικές). Η γνώση που συγκεντρώνεται συνιστά πολυδύναμη πηγή δεδομένων, η επεξεργασία και διαχείριση της οποίας υποστηρίζει την παραγωγή νέου έργου και συμβάλει σε βέλτιστες λύσεις και στην καλύτερη λήψη αποφάσεων από όλη την οργανωτική δομή του φορέα, σε μια ατέρμονη χρονικά διαδικασία.
Επιπρόσθετα, η ψηφιακή πλατφόρμα είναι συμμετοχική, με δυνατότητα συνεισφοράς στον εμπλουτισμό της από όλους τους εγγεγραμμένους χρήστες (υπάλληλοι, ηγεσία). Μπορεί να επεκτείνεται τόσο σε αριθμό χρηστών, όσο και σε αριθμό θεμάτων και εγγράφων, η δε δομή της μπορεί να συμβάλλει στη διαχείριση της γνώσης κάθε δημόσιου φορέα με τρόπο που να τον βελτιώνει και να τον εξελίσσει διαρκώς.
Η πρωτοτυπία της καινοτομίας «e-fodsakm» έγκειται στο γεγονός ότι συμβάλλει στη μετάβαση του Φορέα από οργανισμό που διεκπεραιώνει σε «οργανισμό που μαθαίνει». Οι πληροφορίες είναι συγκεντρωμένες σε ένα σημείο, παρέχονται στους χρήστες με απλό και διαδραστικό τρόπο και είναι προσβάσιμες από αυτούς, ανεξαρτήτως χώρου εργασίας π.χ. κεντρικά γραφεία, εργοτάξια κλπ.
50 υπάλληλοι και στελέχη της ηγεσίας
Η ανάπτυξη της καινοτομίας έγκειται:
Α) Στη προσαρμογή στη νέα νομοθεσία:
α) Ν.5027/2023 (Α’ 48) «Σύστημα Καινοτομίας στον δημόσιο τομέα….. άλλες διατάξεις».
β) Ν.4727/2020 (Α’ 184) «Ψηφιακή Διακυβέρνηση…. άλλες διατάξεις».
γ) ΥΑ αρ.120301/05.07.2021 Υπ. Επικρατείας (Β’ 2894) «Βίβλος Ψηφιακού Μετασχηματισμού 2020-2025».
Β) Στην αναδιοργάνωση του φορέα, όπου σύμφωνα με τον νέο Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας του φορέα (ΦΕΚ τ.Β’ 4183/2023), καθιστά κυρίαρχο το θέμα της Διαχείρισης της Γνώσης του φορέα και τη δημιουργία μονάδας Καινοτομίας.
Γ) Στην υλοποίηση προτάσεων στελεχών του φορέα για τη δημιουργική Διαχείρισης Γνώσης/Πληροφορίας που παράγει ο φορέας, με τρόπο που να συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία του.
Δ) Στην επίτευξη των στρατηγικών και επιχειρησιακών στόχων του φορέα, για καλύτερη λήψη αποφάσεων οριζόντια και κάθετα.
Ε) Στη προσαρμογή στις τεχνολογικές εξελίξεις και συγκεκριμένα στην αξιοποίηση σύγχρονων ψηφιακών εργαλείων συνεργατικότητας με μηδαμινό κόστος και με πολλαπλά οφέλη.
Η πλατφόρμα αποτελείται πρακτικά από μια «αρχική web σελίδα», μέσω της οποίας οδηγείται ο χρήστης στις περιοχές με τις πληροφορίες που αναζητά. Για ακόμα μεγαλύτερη ευκολία και ακόμα πιο γρήγορη εύρεση της πληροφορίας, υπάρχει και η επιλογή μιας «κεντρικής αναζήτησης», με τη χρήση της οποίας, ο χρήστης μπορεί να βρει απευθείας τις πληροφορίες που τον ενδιαφέρουν.
Η δημιουργία της πλατφόρμας έγινε μέσω ενός ψηφιακού οικοσυστήματος το οποίο περιλάμβανε όλη τη χρήσιμη πληροφορία του φορέα (www.notion.so). Οι χρήστες, αντλούν οπτικοποιημένη και διαδραστική πληροφορία, από τις κεντρικές βάσεις δεδομένων της πλατφόρμας.
Με τη δικτύωση όλων των εγγεγραμμένων υπαλλήλων-χρηστών στον παραπάνω δικτυακό τόπο, διευκολύνεται η ανάπτυξη των έσω συνεργασιών από τη χρήση πληροφοριών για το παραγόμενο έργο άλλων οργανικών μονάδων, που μπορεί να οδηγήσει σε ανταλλαγή απόψεων, διορθώσεις, βελτιστοποίηση και ως εκ τούτου καλύτερο σχεδιασμό και λήψη αποφάσεων.
Οι βασικοί στόχοι ανάπτυξης της καινοτομίας ήταν:
Εθνικοί πόροι
Η πλατφόρμα «e-fodsakm» υποστηρίζει τη διακυβέρνηση, ενδυναμώνει τη διαφάνεια, τη συμμετοχικότητα, την προσβασιμότητα και την ιδιωτικότητα, ενισχύοντας την ψηφιακή ταυτότητα του φορέα. Έχει ανοιχτό και δυναμικό χαρακτήρα, καθώς μπορεί να συνδιαμορφώνεται και να επικαιροποιείται, σε τακτά διαστήματα, σε συνεργασία με όλες τις οργανικές μονάδες του φορέα, καθώς περιλαμβάνει πληροφορίες που αφορούν όλη τη λειτουργία του φορέα.
Ως επόμενο βήμα αναβάθμισης της πλατφόρμας, έχει προγραμματιστεί ο ορισμός ομάδας εργασίας από όλες τις οργανικές μονάδες του, για την επικαιροποίηση των θεμάτων που άπτονται των αρμοδιοτήτων του.
Η αποτελεσματικότητα και αποδοτικότητα του φορέα ενισχύεται από:
- τη θεματική συγκέντρωση όλης της πληροφορίας και των επιχειρησιακών δεδομένων του φορέα σε ένα σημείο.
- τον εύκολο εντοπισμό και τη χρήση πολύτιμης πληροφορίας από τους χρήστες για να ολοκληρώσουν κάθε νέα εργασία που υλοποιείται από τις οργανικές μονάδες σε ομοειδή ή διαφορετικά πεδία λειτουργίας.
- την προσβασιμότητα στην πλατφόρμα από οποιοδήποτε γεωγραφικό σημείο που έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο, σε οποιοδήποτε χρόνο 24/7 και με εύρος συσκευών (υπολογιστής, κινητά τηλέφωνα και λοιπές smart συσκευές).
- τη διευκόλυνση της ενσωμάτωσης των νέων εργαζομένων στην οργανωσιακή κουλτούρα του φορέα, επειδή η θεματική δομημένη συγκέντρωση της πληροφορίας μπορεί να αποτελέσει τόπο εκπαίδευσης και μάθησης.
Επιπλέον, η εύρεση πληροφοριών καθώς επίσης και η συσχέτισή τους πραγματοποιείται άμεσα, γρήγορα και αξιόπιστα, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα άμεσης επεξεργασίας της πληροφορίας, από τα στρατηγικά κείμενα (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, ΠΕΣΔΑ, Προϋπολογισμός), αλλά και από τις καθημερινές εκροές (αποφάσεις οργάνων, παραγόμενα απόβλητα κ.λπ.) του φορέα, έχοντας ως αποτέλεσμα την καλύτερη λήψη αποφάσεων οριζόντια και κάθετα, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στη διάχυση του οράματος, των στρατηγικών κατευθύνσεων και των επιμέρους επιχειρησιακών του στόχων, υπό τις αρχές της διαφάνειας και της λογοδοσίας.
Ο φορέας λειτουργεί με έδρα τη Θεσσαλονίκη και με απομακρυσμένες υπηρεσίες σε όλη την Κεντρική Μακεδονία. Με τη συνεχή ανάπτυξη του φορέα τα τελευταία έτη, η ψηφιακή συγκέντρωση των πληροφοριών που παράγουν όλες οι οργανικές του μονάδες σε ένα σημείο με προσβασιμότητα από όλους, ήταν διαρκώς ένα ζητούμενο.
Στο πλαίσιο αυτό, δημιουργήθηκε Ομάδα Σχεδιασμού η οποία αποτελείται από τον Διευθυντή Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Παρακολούθησης και Πληροφορικής του φορέα, σε συνεργασία με τον Προϊστάμενο του Αυτοτελούς Τμήματος Ευθύνης Προέδρου, με σκοπό τη διερεύνηση των πιθανών λύσεων για το συγκεκριμένο ζήτημα και τον σχεδιασμό της εν λόγω ψηφιακής πλατφόρμας «e-fodsakm».
Διερευνήθηκαν οι προσφερόμενες επιλογές από τον τομέα της Πληροφορικής και επιλέχθηκε ως καταλληλότερη η χρήση του freeware προγράμματος Notion (www.notion.so) για τη δημιουργία της πλατφόρμας.
Η ομάδα παραμετροποίησε θεματικά την πλατφόρμα, εστιάζοντας στον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας και στους στρατηγικούς και επιχειρησιακούς στόχους του φορέα.
Δεν έχει πραγματοποιηθεί πειραματική εφαρμογή.
Η πλατφόρμα αποτελείται πρακτικά από μια «αρχική web σελίδα», μέσω της οποίας οδηγείται ο χρήστης στις περιοχές με τις πληροφορίες που αναζητά. Για ακόμα μεγαλύτερη ευκολία και ακόμα πιο γρήγορη εύρεση της πληροφορίας, υπάρχει και η επιλογή μιας «κεντρικής αναζήτησης», με τη χρήση της οποίας, ο χρήστης μπορεί να βρει απευθείας τις πληροφορίες που τον ενδιαφέρουν.
Η δημιουργία της πλατφόρμας έγινε μέσω ενός ψηφιακού οικοσυστήματος το οποίο περιλάμβανε όλη τη χρήσιμη πληροφορία του φορέα (www.notion.so). Οι χρήστες, αντλούν οπτικοποιημένη και διαδραστική πληροφορία, από τις κεντρικές βάσεις δεδομένων της πλατφόρμας.
Με τη δικτύωση όλων των εγγεγραμμένων υπαλλήλων-χρηστών στον παραπάνω δικτυακό τόπο, διευκολύνεται η ανάπτυξη των έσω συνεργασιών από τη χρήση πληροφοριών για το παραγόμενο έργο άλλων οργανικών μονάδων, που μπορεί να οδηγήσει σε ανταλλαγή απόψεων, διορθώσεις, βελτιστοποίηση και ως εκ τούτου καλύτερο σχεδιασμό και λήψη αποφάσεων.
Η καινοτομία διαδίδεται στο εσωτερικό του φορέα με παρουσιάσεις, με τη χρήση μέσων κοινωνικής δικτύωσης και με ενημερωτικά και υπηρεσιακά σημειώματα.
Ο φορέας δεν ανέπτυξε συνεργασίες με άλλους φορείς για την ανάπτυξη της καινοτομίας, διότι η καινοτομία αναπτύχθηκε in house, σε όλα τα στάδια.
Το κυριότερο πρόβλημα που παρουσιάστηκε σε όλα τα στάδια ανάπτυξης της καινοτομίας αφορούσε την "αντίσταση στην αλλαγή" από τους δυνητικούς χρήστες της Καινοτομίας.
Στο σύνολο των 300 θέσεων εργασίας του φορέα, αυτές που απαιτούν χρήση Η/Υ (δηλ. δυνατότητα χρήσης της πλατφόρμας) είναι περίπου 100. Οι υπόλοιπες θέσεις αφορούν εργατοτεχνικό προσωπικό. Στην πλατφόρμα παρουσιάζεται αυξητικός ρυθμός με εγγεγραμμένους σήμερα 50 χρήστες/υπαλλήλους.
Οι κρίσιμοι παράγοντες που συνεισέφεραν στην επιτυχία της εν λόγω καινοτομίας άπτονται στην πολιτική βούληση της Ηγεσίας να ενθαρρύνει τη χρήση της πλατφόρμας και γενικότερα να είναι ανοικτή στις νέες Καινοτομίες. Επιπρόσθετα, βασικό στοιχείο στην επιτυχία της καινοτομίας στάθηκαν τα στοχευμένα σεμινάρια και εργαστήρια ενημέρωσης και εξοικείωσης στη χρήση, στην εφαρμογή και στην αποτελεσματικότητα νέων ψηφιακών εργαλείων.
Η ανάπτυξη της καινοτομίας έχει δυναμικό χαρακτήρα, καθώς μπορεί να επεκταθεί και σε άλλους φορείς συλλογής, διαχείρισης και αξιοποίησης δεδομένων. Η ευκολία της χρήσης του λογισμικού για έναν χρήστη, κάνει το σύστημα να προσαρμόζεται εύκολα σε οποιαδήποτε ανάγκη έχει ο φορέας. Ο δε σχεδιασμός της πλατφόρμας, ως προς το είδος της πληροφορίας, μπορεί άμεσα να αντιγραφεί ή να προσαρμοστεί στις ιδιαίτερες συνθήκες κάθε φορά.
Μέσω της δημιουργίας και της λειτουργίας της πλατφόρμας «e-fodsakm» επιτυγχάνονται λύσεις που οδηγούν σε βελτιώσεις με πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα για όλη τη δημόσια οργάνωση. Η δημιουργική ενασχόληση με το σχεδιασμό, την εφαρμογή και τη διάδοση της εφαρμογής συμβάλει στον εμπλουτισμό των δεξιοτήτων των χρηστών σε σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία, αλλά και στην ολιστική θεώρηση του φορέα ως δημόσια οργάνωση.
Yποστήριξη της ανάπτυξης καινοτομίας στην ελληνική δημόσια διοίκηση μέσω της δημιουργίας ενός δυναμικού οικοσυστήματος.
Ο ιστότοπός μας χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και την εξατομίκευση του περιεχομένου.