Skip to content

Διημερίδα CONNECT 2025 – Η Καινοτομία στην πράξη: Παρουσίαση σχεδιασμού Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Διοίκησης (Γ.Γ.Δ.Δ.) για την καινοτομία στον δημόσιο τομέα

connect 2025, digigov
Connect 2025: Pitching, matchmaking, bootcamp: Το Τμήμα Καινοτομίας και Βέλτιστων Πρακτικών συμμετείχε, συνεργάστηκε και παρουσίασε ένα πρακτικό σχέδιο για τη δημόσια διοίκηση που πειραματίζεται και καινοτομεί.

Ημερομηνία

July 3, 2025

Τελευταία διόρθωση

Πριν 2 weeks

Συγγραφέας

user
Σωτηρία Γιαννακοπούλου
ΕΚΚΔΑ

Η διημερίδα που διοργάνωσε ο Ευρωπαϊκός Κόμβος Ψηφιακής Καινοτομίας GR digiGOV-innoHUB, μέλος της Ομάδας Καινοτομίας Δημόσιου Τομέα του ν.5027/2023 που συντονίζει το Υπουργείο Εσωτερικών, πραγματοποιήθηκε στις 4 και 5 Ιουνίου, και συγκέντρωσε στελέχη δημόσιων φορέων και εκπροσώπους του οικοσυστήματος καινοτομίας από την ακαδημαϊκή κοινότητα και τη νεοφυή επιχειρηματικότητα, παρέχοντας μια πολυεπίπεδη και hands on εμπειρία ανταλλαγής γνώσης, συνεργασίας και εξοικείωσης με εργαλεία και πρακτικές του μετασχηματισμού μέσω της καινοτομίας.

connect 2025

Το Τμήμα Καινοτομίας και Βέλτιστων Πρακτικών του Υπουργείου Εσωτερικών συμμετείχε ενεργά και στις δύο ημέρες, παρουσιάζοντας τον σχεδιασμό του Υπουργείου Εσωτερικών για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Καινοτομία στον Δημόσιο Τομέα (Ε.Σ.Δ.Κ.) και δημιούργησε ένα δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ σημαντικών δρώντων της καινοτομίας στον δημόσιο τομέα και της Γ.Γ.Δ.Δ. ως φορέα διαμόρφωσης της πολιτικής καινοτομίας.

Παρόν στην Διημερίδα ήταν και ο Προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιων Οργανώσεων του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Δημοσθένης Θωμάς, μεταφέροντας το μήνυμα της ανάγκης να επικοινωνούν και να συνεργάζονται στην πράξη οι δημόσιοι φορείς καθώς η καινοτομία είναι μια οριζόντια πολιτική που διατρέχει όλους τους φορείς ανεξάρτητα από το επίπεδο στο οποίο λειτουργούν.

Σε ένα καινοτόμο διήμερο τα στελέχη του Τμήματος Καινοτομίας και Βέλτιστων Πρακτικών, Σοφία Αθανασοπούλου υπεύθυνη για την ανάλυση της πολιτικής καινοτομίας στον δημόσιο τομέα και ο Λευτέρης Στακιάς υπεύθυνος για τον σχεδιασμό έργων καινοτομίας, συνεργάστηκαν ενεργά με φορείς από τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα και αντάλλαξαν απόψεις ώστε να υπάρξουν συνέργειες στο μέλλον. Ένα βασικό στοιχείο που αναδείχθηκε είναι η αξία του θεσμικού και λειτουργικού συντονισμού του οικοσυστήματος καινοτομίας κάτι το οποίο προοδευτικά επιτυγχάνεται με τον ν.5027/2023.

Συνολικά το διήμερο Connect 2025 συνέβαλε:

Δείκτης προς τα δεξιά να αναδειχθούν σημαντικές ευκαιρίες που πρέπει να λάβει του ο σχεδιασμός της Γ.Γ.Δ.Δ. για την επιτυχή υλοποίηση του Ε.Σ.Δ.Κ.,

Δείκτης προς τα δεξιάνα επικοινωνηθεί ο στρατηγικός στόχος του Υπουργείου Εσωτερικών να προωθήσει τη γνώση που παράγεται από την έρευνα στα εργαστήρια της χώρας προς τους φορείς του δημόσιου τομέα,

Δείκτης προς τα δεξιά να εμπλουτισθεί το πλαίσιο για τις απαιτούμενες συνέργειες προκειμένου να σχεδιαστούν οι καινοτόμες δημόσιες υπηρεσίες του αύριο.

Στο πλαίσιο της Ημερίδας, ο Προϊστάμενος του Τμήματος Καινοτομίας και Βέλτιστων Πρακτικών, κ. Χρήστος Κοκκάλας ευχαρίστησε θερμά τους ανθρώπους του GR digiGov-innoHUB και ιδιαίτερα τον συντονιστή του Ιωάννη Γιανναράκη για την συνεργασία που υπάρχει με τη Γ.Γ.Δ.Δ. και η οποία διαρκώς εξελίσσεται.

Η συνεργασία αυτή επεκτείνεται σε έργα και δράσεις καινοτομίας που σχεδιάζονται να υλοποιηθούν εντός του 2025 παρέχοντας την ευκαιρία στα στελέχη της δημόσιας διοίκησης να συμμετέχουν με ενεργό τρόπο σε καινοτόμες ενέργειες όπως το bootcamp, τα hackathons, το Forum Καινοτομίας και η γενικότερη επικοινωνία και συνεργασία με το οικοσύστημα καινοτομίας στην Ελλάδα και μέσω του στρατηγικού στόχου της διεθνοποίησης με το εξωτερικό.

Η ομάδα του Τμήματος Καινοτομίας και Βέλτιστων Πρακτικών έδωσε ραντεβού με τους φορείς της δημόσιας διοίκησης στις δράσεις που σχεδιάζονται σε Περιφέρειες της χώρας μεταφέροντας την καινοτομία στο τοπικό περιβάλλον.

Διαβάστε επίσης

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 10 Ιουλίου 2025, το Εργαστήριο Καινοτομίας με τίτλο Πρωτοτυποποίηση & Συν-ανάπτυξη Περιεχομένου της πρωτότυπης εφαρμογής Innovation Booster, που διοργάνωσε το Τμήμα Καινοτομίας και Βέλτιστων Πρακτικών...
Στο Εργαστήριο Καινοτομίας, η Δημόσια Διοίκηση έρχεται σε απευθείας επαφή με τα εργαλεία και τις μεθοδολογίες που διαμορφώνει ο ΟΟΣΑ, συμμετέχοντας ενεργά στην πιλοτική εφαρμογή της ψηφιακής εργαλειοθήκης “Innovation Booster”....
Το έργο EntrePubl, το οποίο ολοκληρώνεται μετά από τριετή υλοποίηση σε έξι ευρωπαϊκές χώρες, παρείχε εκπαίδευση σε πάνω από 1.100 δημόσιους υπαλλήλους, εκ των οποίων περισσότεροι από 500 στην Ελλάδα,...

Ο ιστότοπός μας χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και την εξατομίκευση του περιεχομένου. 

Διαβάστε περισσότερα