Skip to content

Εργαστήρι Καινοτομίας για τη Δοκιμή και Αξιολόγηση της Ψηφιακής Εργαλειοθήκης Καινοτομίας “Innovation Booster” του Ο.Ο.Σ.Α.

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 10 Ιουλίου 2025, το Εργαστήριο Καινοτομίας με τίτλο Πρωτοτυποποίηση & Συν-ανάπτυξη Περιεχομένου της πρωτότυπης εφαρμογής Innovation Booster, που διοργάνωσε το Τμήμα Καινοτομίας και Βέλτιστων Πρακτικών της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών.

Ημερομηνία

July 15, 2025

Τελευταία διόρθωση

Πριν 12 hours

Συγγραφέας

user
Eleftherios Stakias

Εργαστήριο Καινοτομίας της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Διοίκησης με τη Συνεργασία του Ο.Ο.Σ.Α. και του Ε.Κ.Δ.Δ.Α.

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 10 Ιουλίου 2025, το Εργαστήριο Καινοτομίας με τίτλο Πρωτοτυποποίηση & Συν-ανάπτυξη Περιεχομένου της πρωτότυπης εφαρμογής Innovation Booster, που διοργάνωσε το Τμήμα Καινοτομίας και Βέλτιστων Πρακτικών της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών, σε συνεργασία με το Παρατηρητήριο Καινοτομίας Δημόσιου Τομέα του Ο.Ο.Σ.Α. (OPSI OECD) και το Ινστιτούτο Τεκμηρίωσης, Έρευνας και Καινοτομίας (ΙΤΕΚ) του Ε.Κ.Δ.Δ.Α..

Η δράση εντάσσεται στο πλαίσιο της συμμετοχής του Τμήματος Καινοτομίας και Βέλτιστων Πρακτικών, ως φορέα σχεδιασμού στρατηγικής για την καινοτομία στον δημόσιο τομέα της Ελλάδας,  στο Δίκτυο NCP του OPSI OECD και ειδικότερα του Working Group “Innovation in Public Services”.

Σχετικά με το Innovation Booster

Το Innovation Booster (I.B.)  αναμένεται να δημοσιευτεί στο τέλος του 2025 και να αποτελέσει την εργαλειοθήκη καινοτομίας που θα διαθέτουν τα στελέχη των εθνικών δημόσιων διοικήσεων προκειμένου να σχεδιάζουν απλουστεύσεις και βελτιωμένες διοικητικές διαδικασίες σύμφωνα με τις πραγματικές προκλήσεις και τις ανάγκες των χρηστών. Η ανάπτυξη του I.B. πραγματοποιείται με συνσχεδιασμό με φορείς καινοτομίας για τον δημόσιο τομέα από διαφορετικές χώρες και αναμένεται να δημοσιευτεί στο τέλος του 2025. Στην παρούσα φάση η εργαλειοθήκη δοκιμάζεται και αξιολογείται με πειραματικές μεθόδους προκειμένου να βελτιωθεί πριν από την έκδοσή του.

Το Εργαστήρι Καινοτομίας που συνδιοργάνωσε το Τμήμα Καινοτομίας και Βέλτιστων Πρακτικών με το OPSI OECD αποτέλεσε την ευκαιρία τα στελέχη της ελληνικής δημόσιας διοίκησης να εξοικειωθούν με καινοτόμες προσεγγίσεις στην βελτίωση των διοικητικών διαδικασιών και να αποτυπώσουν τις παρατηρήσεις τους για τη βελτίωση της εργαλειοθήκης.

Εργασίες Εργαστηρίου

Στο Εργαστήρι Καινοτομίας συμμετείχαν συνολικά 30 επιλεγμέναστελέχη της ελληνικής δημόσιας διοίκησης τα οποία οργανώθηκαν σε 4 ομάδες.

Οι ομάδες εργάστηκαν σε περισσότερα από 10 παραδοτέα τα οποία προετοίμασαν με ατομικές και ομαδικές ασκήσεις και τα παρουσίασαν στο τέλος κάθε break out session. Στο τέλος της ημέρας ο τοίχος του Εργαστηρίου γέμισε από το πλούσιο υλικό που δημιούργησαν οι ομάδες.

Οι συμμετέχοντες στο Εργαστήρι εργάστηκαν με :

  • Κάρτες και πρότυπα σε καμβά,
  • Ομαδικές συζητήσεις
  • Παρουσιάσεις σε ολομέλεια,

Οι εργασίες του εργαστηρίου ξεκίνησαν με τον χαιρετισμό και παρουσίαση του κ. Kenjiro Taniguchi, εκπροσώπου του του Παρατηρητηρίου Καινοτομίας Δημόσιου Τομέα του ΟΟΣΑ (OPSI OECD)   ο οποίος παρουσίασε τον ρόλο στην υποστήριξη των κυβερνήσεων για την προώθηση της καινοτομίας στη Δημόσια Διοίκηση. Στην τοποθέτησή του, τόνισε την επιτακτική ανάγκη για καινοτομία στον δημόσιο τομέα, με ιδιαίτερη έμφαση στον ανασχεδιασμό των διαδικασιών και υπηρεσιών. Η παρουσίασή του ολοκληρώθηκε με μια συνοπτική περιγραφή της ψηφιακής εργαλειοθήκης Innovation Booster και των εργαλείων που αυτή περιλαμβάνει.

Ακολούθησε χαιρετισμός από τον Πρόεδρο του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Κ.Δ.Δ.Α.), κ. Βασίλειο Έξαρχο, ευχαριστώντας τόσο τους συμμετέχοντες για την παρουσία τους όσο και το Τμήμα Καινοτομίας και Βέλτιστων Πρακτικών της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Διοίκησης για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του εργαστηρίου, καθώς και για τη στρατηγική συνεργασία με τον ΟΟΣΑ και το Παρατηρητήριο Καινοτομίας Δημόσιου Τομέα.

Τόνισε ότι το Ε.Κ.Δ.Δ.Α. στηρίζει ενεργά την πιλοτική εφαρμογή και αξιολόγηση καινοτόμων εργαλείων, όπως η ψηφιακή εργαλειοθήκη “Innovation Booster”, τα οποία ενισχύουν τις προσπάθειες εκσυγχρονισμού και ανασχεδιασμού διαδικασιών και υπηρεσιών του Δημοσίου.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην ανάγκη ενδυνάμωσης του οικοσυστήματος καινοτομίας στον δημόσιο τομέα, μέσα από τη συστηματική συμμετοχή και επιμόρφωση των στελεχών.

Τον κεντρικό συντονισμό του Εργαστηρίου είχε ο κ. Χρήστος Κοκκάλας, Προϊστάμενος του Τμήματος Καινοτομίας και Βέλτιστων Πρακτικών του ΥΠΕΣ, ενώ την οργάνωση του εργαστηρίου ανέλαβαν στελέχη του ΙΤΕΚ.

Εισηγητές του εργαστηρίου ήταν οι κ. Αθανάσιος Γκέκας, κ. Δημήτρης Πανόπουλος, κα. Γεωργία Κοκόση και κα Σοφία Αθανασοπούλου, οι οποίοι αφενός μετέφεραν την εξειδικευμένη γνώση και την εμπειρία τους στους συμμετέχοντες, αφετέρου έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην εμψύχωση και καθοδήγηση των ομάδων.

Ανθρωπογεωγραφία του Εργαστηρίου

Η πολυδιάστατη σύνθεση των συμμετεχόντων, με εκπροσώπηση από την Τοπική Αυτοδιοίκηση (48%), την Κεντρική Διοίκηση (38%), προϊσταμένους οργανικών μονάδων (48%) και μέλη του Δικτύου Καινοτομίας (55%), ενίσχυσε τον διατομεακό και διαλειτουργικό χαρακτήρα του εργαστηρίου. Αυτή η ποικιλομορφία συνέβαλε καθοριστικά στην αποτελεσματική συνεργασία μεταξύ των ομάδων, επιτρέποντας τη διασταύρωση γνώσεων, εμπειριών και διαφορετικών προσεγγίσεων.

Κύρια Αποτελέσματα του Εργαστηρίου

  • Ανάπτυξη δεξιοτήτων καινοτομίας: Οι συμμετέχοντες απέκτησαν δεξιότητες πρακτικής εφαρμογής της καινοτομίας, χρησιμοποίησαν καινοτόμα εργαλεία και εργάστηκαν με καινοτομικές τεχνικές σκέψεις,
  • Πλούσια ανατροφοδότησης: Συλλέχθηκαν σημαντικές παρατηρήσεις για τη βελτίωση της εργαλειοθήκης, αναδεικνύοντας την αξία των στελεχών της ελληνικής δημόσιας διοίκησης στην ανάπτυξη διεθνών εργαλείων.
  • Ενίσχυση διεθνούς συνεργασίας: Η ελληνική δημόσια διοίκηση,  συμμετέχει με πρωτοπόρο τρόπο στις προκλήσεις για τη διοικητική καινοτομία, μέσα από τη στενή συνεργασία με τον ΟΟΣΑ και άλλους διεθνείς φορείς καινοτομίας.
  • Δικτύωση και Διάδοση κουλτούρας καινοτομίας: Το εργαστήριο προώθησε τη δικτύωση και την ανταλλαγή καλών πρακτικών μεταξύ στελεχών της ελληνικής δημόσιας διοίκησης και τους έφερε πιο κοντά στις πρακτικές ενός διεθνή φορέα καινοτομίας.

Επόμενο Εργαστήρι Καινοτομίας

Το φθινόπωρο ξεκινά με νέο Εργαστήρι Καινοτομίας μετά από την πρόσκληση της Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας στην Γενική Γραμματεία Δημόσιας Διοίκησης, για την ενίσχυση και τη διάδοση της κουλτούρας καινοτομίας στους φορείς της Περιφέρειας. Το επόμενο Εργαστήρι Καινοτομίας εστιάζει σε προκλήσεις τεχνητής νοημοσύνης στη λειτουργία της Περιφέρειας και της τοπικής αυτοδιοίκησης και αποτελεί το έναυσμα για τον πρώτο Μαραθώνιο Καινοτομίας στην Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας ο οποίος σχεδιάζεται να ακολουθήσει.

Διαβάστε επίσης

Στο Εργαστήριο Καινοτομίας, η Δημόσια Διοίκηση έρχεται σε απευθείας επαφή με τα εργαλεία και τις μεθοδολογίες που διαμορφώνει ο ΟΟΣΑ, συμμετέχοντας ενεργά στην πιλοτική εφαρμογή της ψηφιακής εργαλειοθήκης “Innovation Booster”....
Connect 2025: Pitching, matchmaking, bootcamp: Το Τμήμα Καινοτομίας και Βέλτιστων Πρακτικών συμμετείχε, συνεργάστηκε και παρουσίασε ένα πρακτικό σχέδιο για τη δημόσια διοίκηση που πειραματίζεται και καινοτομεί.
Το έργο EntrePubl, το οποίο ολοκληρώνεται μετά από τριετή υλοποίηση σε έξι ευρωπαϊκές χώρες, παρείχε εκπαίδευση σε πάνω από 1.100 δημόσιους υπαλλήλους, εκ των οποίων περισσότεροι από 500 στην Ελλάδα,...

Ο ιστότοπός μας χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και την εξατομίκευση του περιεχομένου. 

Διαβάστε περισσότερα