Υπουργείο Πολιτισμού

Αναπαραγωγή αντιγράφων υψηλής πιστότητας με μη απτές τεχνικές

16/10/2024

Η Καινοτομία

Αναπαραγωγή αντιγράφων υψηλής πιστότητας με μη απτές τεχνικές

Η Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεότερων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού, εναρμονισμένη στους επιχειρησιακούς της στόχους αναφορικά, με τη συντήρηση και την αποκατάσταση κινητών και ακίνητων μνημείων, ανέπτυξε καινοτόμα διαδικασία αναπαραγωγής αντιγράφων υψηλής πιστότητας με μη απτές τεχνικές, χωρίς την επέμβαση ή επαφή με το πρωτότυπο έκθεμα.

Η ανάγκη δημιουργίας της εν λόγω καινοτομίας προέκυψε από το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια εκθέσεων που πραγματοποιούνται τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, είναι απαραίτητη η παραγωγή αντιγράφων από ιδιαιτέρως ευπαθή ή ευαίσθητα αντικείμενα, είτε εξαιτίας της σπουδαιότητάς τους, είτε της κατάστασης διατήρησής τους, είτε εξαιτίας των διαστάσεών τους. Η διαδικασία αναπαραγωγής με απτές τεχνικές επιβαρύνει την κατάσταση των πρωτότυπων αρχαιολογικών αντικειμένων, ενώ αρκετές φορές αυτά είναι ογκώδη, γεγονός που καθιστά τη διαδικασία εξαιρετικά δυσχερή.

Η καινοτομία αναπτύχθηκε από ομάδα στελεχών της Διεύθυνσης Συντήρησης Αρχαίων και Νεότερων Μνημείων και απευθύνεται σε οργανισμούς που διοργανώνουν εκθέσεις, όπως μουσεία και χώρους πολιτισμού, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Ωφελούμενοι:

Γενικός Πληθυσμός, Δημόσιοι Υπάλληλοι / Δημόσιες οργανώσεις, Εκπαιδευτικά ιδρύματα / Πανεπιστήμια, Ειδική κατηγορία
Άτομα με αναπηρίες

2023 – σήμερα: 25.450 Επισκέπτες του Ξενοκράτειου Μουσείου και του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης για την έκθεση "Χαιρώνεια"

Χρησιμοποιεί τεχνολογικό μέσο;

Ναι

Βασικός λόγος ανάπτυξης:

Προσαρμογή στις τεχνολογικές εξελίξεις

Οι λόγοι ανάπτυξης της καινοτομίας άπτονται:

  • Στη συχνή ανάγκη παραγωγής αντιγράφων υψηλής πιστότητας για τη διοργάνωση εκθέσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
  • Στην αξιοποίηση των σύγχρονων τεχνολογικών μέσων για εξοικονόμηση πόρων, απλοποίηση και επιτάχυνση της διαδικασίας παραγωγής αντιγράφων με μεγαλύτερη ασφάλεια.
  • Στο γεγονός ότι τα αντικείμενα επιλέγονται από τους οργανισμούς που διοργανώνουν τις εκθέσεις και ζητείται η συνδρομή του φορέα, στις περιπτώσεις που υπάρχουν οι παραπάνω περιορισμοί.

Τρόπος λειτουργίας:

Για την αναπαραγωγή αντιγράφων υψηλής πιστότητας δημιουργείται ένα ψηφιακό μοντέλο, μετά από τρισδιάστατη σάρωση του πρωτοτύπου. Με τη βοήθεια κατάλληλου εξοπλισμού, όπως τρισδιάστατων σαρωτών και εκτυπωτών, εκτυπώνεται το αντίγραφο, το οποίο, μετά από κατάλληλη επεξεργασία εκτίθεται ή από το οποίο αναπαράγεται ένα γύψινο αντίγραφο. Αυτή η τεχνική δίνει τη δυνατότητα παραγωγής αντιγράφων χωρίς την επιβάρυνση του πρωτότυπου αντικειμένου.

Τα αντικείμενα επιλέγονται από τους οργανισμούς που διοργανώνουν τις εκθέσεις και πρέπει να πληρούνσυγκεκριμένα κριτήρια, όπως να είναι ιδιαιτέρως ευπαθή και ευαίσθητα, να ανήκουν στην κατηγορία των αμετακίνητων και να είναι εξαιρετικά ογκώδη.

Στόχος της καινοτομίας:

Στόχος ανάπτυξης της καινοτομίας είναι η παραγωγή αντιγράφων υψηλής πιστότητας για την εξυπηρέτηση των αναγκών των εκάστοτε εκθέσεων που διοργανώνονται στους μουσειακούς χώρους και σε χώρους πολιτισμού, με μη απτές τεχνικές, ώστε αφενός να μην επιβαρύνεται το πρωτότυπο αντικείμενο, αφετέρου η διαδικασία να είναι ασφαλής και γρήγορη.

Με αυτόν το τρόπο ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να δει και να γνωρίσει εκθέματα, τα οποία είναι αντίγραφα υψηλής πιστότητας, χωρίς να χρειάζεται να μεταβεί στους χώρους που φιλοξενούνται τα πρωτότυπα.

Προϋπολογισμός φορέα

Κόστος ανάπτυξης:

Το κόστος για την ανάπτυξη της καινοτομίας ανήλθε στο ποσό των 70.000 ευρώ

Κύρια αποτελέσματα από την ανάπτυξη της καινοτομίας για τον φορέα και τους χρήστες της:

Βελτίωση αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας του φορέα

Πως βοήθησε η καινοτομία την μεταβολή συγκριτικά με την προηγούμενη κατάσταση:

Η καινοτομία αναπαραγωγής αντιγράφων υψηλής πιστότητας με μη απτές τεχνικές, συνεισφέρει:

  • Στη βελτίωση τη αποτελεσματικότητας της λειτουργίας του φορέα.
  • Στην ασφάλεια των εκθεμάτων, δεδομένου ότι η αναπαραγωγή γίνεται χωρίς την επιβάρυνση του πρωτότυπου αντικειμένου.
  • Στη δυνατότητα της έκθεσης αντικειμένων των οποίων η παραγωγή αντιγράφων θα ήταν είτε επιβαρυντική για την κατάσταση διατήρησής τους είτε δυσχερής εξαιτίας του όγκου τους.
  • Στη βελτίωση του χρόνου ανταπόκρισης, δεδομένου ότι πρόκειται για μια πιο γρήγορη διαδικασία σε σχέση με την παραδοσιακή διαδικασία αναπαραγωγής με απτές τεχνικές.

Στη διάθεση του εκτυπωμένου αντιγράφου και σε άλλες μελλοντικές περιπτώσεις.

Στάδιο σχεδιασμού:

Η καινοτομία σχεδιάστηκε από μια ομάδα υπαλλήλων της Διεύθυνσης Συντήρησης Αρχαίων και Νεότερων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού, στο πλαίσιο προσπάθειας του φορέα βελτίωσης της διαδικασίας παραγωγής αντιγράφων από τα πρωτότυπα εκθέματα.

Για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή της καινοτομίας αξιοποιήθηκε από την ομάδα εργασίας ο υπάρχον τεχνολογικός εξοπλισμός τρισδιάστατων σαρωτών και εκτυπωτών και επιχειρήθηκε με επιτυχία η ανάπτυξη της νέας αυτής τεχνικής.

Το πρώτο αίτημα για την αναπαραγωγή αντιγράφων με μη απτές τεχνικές προήλθε από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, το οποίο και πραγματοποιήθηκε με επιτυχία.

Στάδιο πειραματικής εφαρμογής:

Η κατασκευή αντιγράφων υψηλής πιστότητας με τρισδιάστατη σάρωση και εκτύπωση δοκιμάστηκε πειραματικά για τις ανάγκες έκθεσης στο Ξενοκράτειο Αρχαιολογικό Μουσείο. Εκεί εφαρμόστηκε πιλοτικά η δημιουργία τριών γύψινων αντιγράφων, από τις τρισδιάστατες εκτυπώσεις.

Στη συνέχεια ζητήθηκε η συνδρομή του φορέα στην αναπαραγωγή ενός ογκώδους γλυπτού από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, για την περιοδική έκθεση Χαιρώνεια. Στην περίπτωση αυτή εκτυπώθηκε ένα ελαφρύ αντίγραφο ρητίνης σε συναρμολογούμενα τμήματα και κατάλληλα επεξεργασμένο.

Στάδιο εφαρμογής:

Για την αναπαραγωγή αντιγράφων υψηλής πιστότητας δημιουργείται ένα ψηφιακό μοντέλο, μετά από τρισδιάστατη σάρωση του πρωτοτύπου. Με τη βοήθεια κατάλληλου εξοπλισμού, όπως τρισδιάστατων σαρωτών και εκτυπωτών, εκτυπώνεται το αντίγραφο, το οποίο, μετά από κατάλληλη επεξεργασία εκτίθεται ή από το οποίο αναπαράγεται ένα γύψινο αντίγραφο. Αυτή η τεχνική δίνει τη δυνατότητα παραγωγής αντιγράφων χωρίς την επιβάρυνση του πρωτότυπου αντικειμένου.

Τα αντικείμενα επιλέγονται από τους οργανισμούς που διοργανώνουν τις εκθέσεις και πρέπει να πληρούνσυγκεκριμένα κριτήρια, όπως να είναι ιδιαιτέρως ευπαθή και ευαίσθητα, να ανήκουν στην κατηγορία των αμετακίνητων και να είναι εξαιρετικά ογκώδη.

Προκλήσεις και τρόποι αντιμετώπισης κατά το σχεδιασμό, δοκιμή και υλοποίηση:

Κατά την ανάπτυξη της καινοτομίας δεν παρουσιάστηκαν προβλήματα και η καινοτομία εφαρμόζεται με βάση τα αντίγραφα που ζητούνται κάθε φορά. Με δεδομένο ότι η καινοτομία δεν αποτελεί βασική υπηρεσία της Διεύθυνσης Συντήρησης Αρχαίων και Νεότερων Μνημείων, η μεγαλύτερη πρόκληση είναι η εξεύρεση του απαιτούμενου χρόνου έτσι ώστε να δοκιμάζονται και να υλοποιούνται τα εισερχόμενα αιτήματα, από την ομάδα εργασίας.

Εκτίμηση – περιγραφή για τις αναγκαίες συνθήκες επιτυχίας και βιωσιμότητας της καινοτομίας:

Οι παράγοντες που συνεισέφεραν στην επιτυχία της εν λόγω καινοτομίας άπτονται καταρχήν στην πολιτική βούληση της ηγεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού και στην αξιοποίηση των γνώσεων και δεξιοτήτων της ομάδας εργασίας της αρμόδιας Διεύθυνσης.

Επίσης, σημαντικό κριτήριο για τη επιτυχία και βιωσιμότητα της καινοτομίας είναι η διατήρηση των υποδομών σε άριστη κατάσταση, η ύπαρξη διαθέσιμων αναλωσίμων για τον εξειδικευμένο εξοπλισμό και η διάθεση καταρτισμένου προσωπικού.

Εμπειρίες, σκέψεις, διαπιστώσεις:

Η Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεότερων Μνημείων συνδράμει στη δημιουργία των εκθέσεων με άμεσο και ουσιαστικό τρόπο. Τα μέλη της ομάδας λειτουργούν συνεργατικά και αξιοποιούν τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους.

Η καινοτομία μπορεί να δοκιμαστεί και σε άλλους τομείς όπως στην αποκατάσταση πολιτιστικών μνημείων.

Αξιολόγηση

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Με μια ματιά

Ταυτότητα

MIAP175

Περιφέρεια

Αττικής

Επίπεδο διακυβέρνησης

Εθνικό

Τύπος Φορέα

Υπουργείο

Έτος σχεδιασμού

2023

Έτος υλοποίησης

Τομέας Καινοτομίας

Αλλάζει το μοντέλο οργάνωσης του φορέα

Τομέας Πολιτικής

Ιστοσελίδα

Κοινοποιήστε σε:

Δείτε επίσης

H Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) οργανώνει, προσαρμοζόμενη στις συνθήκες της πανδημίας του Covid-19, διαδικτυακή/εξ αποστάσεως κατάρτιση επαγγελματικών ομάδων στο αντικείμενο της ακτινοπροστασίας, προσφέρoντας σε...
Η ΕΕΑΕ εφαρμόζει σύστημα επιθεώρησης για την επιβολή των διατάξεων των κανονισμών ακτινοπροστασίας προσαρμοζόμενη στις συνθήκες της πανδημίας του Covid-19. Οι επιθεωρήσεις είναι μέρος του...

Ο ιστότοπός μας χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και την εξατομίκευση του περιεχομένου. 

Διαβάστε περισσότερα