Δήμος Βάρης- Βούλας- Βουλιαγμένης

Χρήση και αξιοποίηση Συστημάτων μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (ΣμηΕΑ) στη Πολιτική Προστασία του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης.

20/09/2024

Η Καινοτομία

Χρήση και αξιοποίηση Συστημάτων μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (ΣμηΕΑ) στη Πολιτική Προστασία του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης.

Η καινοτομία του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης αφορά τη χρήση και αξιοποίηση Συστημάτων μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (ΣμηΕΑ) στη Πολιτική Προστασία του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, 24 ώρες το εικοσιτετράωρο, επτά ημέρες την εβδομάδα, με σκοπό την εναέρια επιτήρηση της πόλης και του δασικού κεφαλαίου, προς αντιμετώπιση έκτακτων φυσικών καταστροφών.

Ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, αποτελεί σημείο αναφοράς για τις διαδικασίες υποβολής φακέλου αδειοδότησης, δεδομένου ότι είναι ο πρώτος φορέας που έλαβε έγκριση από τις αρμόδιες αρχές για την εφαρμογή της εν λόγω καινοτομίας.

Σκοπός της καινοτομίας είναι να προλαμβάνονται φυσικές καταστροφές, μέσω της παρακολούθησης σε πραγματικό χρόνο και με εικόνα υψηλής ανάλυσης, της επικρατούσας κατάστασης και η άμεση ενημέρωση των εμπλεκομένων για τον εντοπισμό (εν τη γενέσει) του εκάστοτε συμβάντος.

Η καινοτομία σχεδιάστηκε από τις υπηρεσίες του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, οι οποίες είναι υπεύθυνες για την καθοδήγηση και επίβλεψη του Συστήματος Πολιτικής Προστασίας.  

Για την εφαρμογή της καινοτομίας, εγκαταστάθηκε στο Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, ένα ενιαίο Επιχειρησιακό Κέντρο Ελέγχου. Το Επιχειρησιακό Κέντρο στελεχώνεται από προσωπικό της αναδόχου εταιρείας το οποίο, στο πλαίσιο της 24/7 εναέριας επιτήρησης, παρακολουθεί όλα τα συστήματα και αντλεί όλες τις απαραίτητες πληροφορίες από τις εγκατεστημένες στο Επιχειρησιακό Κέντρο Ελέγχου μονάδες.  Επίσης, όλες οι πληροφορίες βρίσκονται στη διάθεση των επικεφαλής Πολιτικής Προστασίας του Δήμου μέσω smartphones, H/Υ κλπ. καθώς και στο γραφείο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου.  Σε περίπτωση συμβάντος ή έκτακτης ανάγκης ο Δήμαρχος ή άλλος ορισμένος από αυτό, τίθεται ως επικεφαλής του Επιχειρησιακού Κέντρου Ελέγχου.  

Ωφελούμενοι:

Γενικός Πληθυσμός

-

Χρησιμοποιεί τεχνολογικό μέσο;

Ναι

Βασικός λόγος ανάπτυξης:

Ανταπόκριση σε προτάσεις – ανάγκες χρηστών

Οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι οποίοι βρίσκονται εγγύτερα στον πολίτη, έχουν αρμοδιότητα και θεσμοθετημένο ρόλο για τον σχεδιασμό και την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών καθώς και για την αντιμετώπιση κινδύνων και εκτάκτων αναγκών σε προ-καταστροφικό, σε συν-καταστροφικό και μετα-καταστροφικό επίπεδο δράσης. Επιπρόσθετα, έχουν πλήρη γνώση των ιδιαίτερων τοπικών συνθηκών και ιδιαιτεροτήτων.

Η ανάγκη προσαρμογής του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης στην κλιματική αλλαγή, καθώς επίσης η γρήγορη και αποτελεσματική διαχείριση όλων των φυσικών φαινομένων που προκαλούν καταστροφές, στάθηκαν αφορμή για την ανάπτυξη της καινοτομίας χρήσης και αξιοποίησης Συστημάτων μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (ΣμηΕΑ) στη Πολιτική Προστασία του Δήμου.

Συγκεκριμένα, η εν λόγω καινοτομία αναπτύχθηκε προκειμένου να βελτιωθεί η ικανότητα πρόληψης και έγκαιρης ανίχνευσης, σε πρώτο χρόνο, μίας έκτακτης κατάστασης, καθώς και η βέλτιστη αξιοποίηση των τεχνολογικών δυνατοτήτων που παρέχει η εν λόγω καινοτομία, προκειμένου να μεταφερθεί αξιόπιστη πληροφορία για την κατάσταση που επικρατεί στο πεδίο μιας φυσικής καταστροφής.

Τρόπος λειτουργίας:

Η εναέρια επιτήρηση του συνόλου του Δήμου και του δασικού κεφαλαίου, εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου, επιτελείται μέσω τριών Συστημάτων μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (ΣμηΕΑ).

Σε περίπτωση έκτακτων αναγκών, η μετάβαση στο συμβάν γίνεται άμεσα, καθώς πραγματοποιείται η καταγραφή και η σταθερή μετάδοση εικόνας πεδίου σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, σε πραγματικό χρόνο, με υψηλή ανάλυση της υφιστάμενης κατάσταση, μέσω κινητής τηλεφωνίας (smartphones κ.α.)

Το ένα drone βρίσκεται σε συνεχής επιτήρηση, ενώ το δεύτερο βρίσκεται σε επιφυλακή προκειμένου να τεθεί σε λειτουργία στην περίπτωση έκτακτης ανάγκης ή οποτεδήποτε κριθεί απαραίτητο.

Σε περίπτωση για παράδειγμα εντοπισμού φωτιάς ή ένδειξης φωτιάς από τις θερμικές κάμερες του drone ή άλλης έκτακτης κατάστασης, ενημερώνεται η Πυροσβεστική Υπηρεσία και η Πολιτική Προστασία του Δήμου, η οποία και ενεργοποιεί τα αντίστοιχα σχέδια Πολιτικής Προστασίας. Το ίδιο ισχύει και για άλλες έκτακτες καταστάσεις.

Ο Δήμαρχος ή άλλος εξουσιοδοτημένος από αυτόν αρμόδιος τίθεται επικεφαλής του Κέντρου Ελέγχου, σε συνεργασία πάντα με τους επικεφαλής των αρμοδίων υπηρεσιών.

Το σύστημα μεταδίδει εικόνα πεδίου σε πραγματικό χρόνο παρέχοντας στους εμπλεκόμενους κάθε δυνατή πληροφορία. Ο επιτόπιος έλεγχος της υφιστάμενης κατάστασης, σε πραγματικό χρόνο ακριβώς πάνω από το σημείο, έχει αποτρέψει την άσκοπη μετακίνηση δυνάμεων, σε περιπτώσεις που οι επίγειες ενδείξεις καπνού οφείλονται σε άλλους λόγους όπως για παράδειγμα σκόνη, barbeque σε αυλές σπιτιών, ειδικές καιρικές συνθήκες και άλλα.

Το τρίτο drone, βρίσκεται επίσης σε μόνιμη επιφυλακή και διαθέτει, για τους καλοκαιρινούς μήνες, ειδικό σύστημα ναυαγοσωστικής υποβοήθησης με δυνατότητα μεταφοράς και ρίψης έως 7 σωσιβίων. Η υπηρεσία τίθεται σε λειτουργία ύστερα από κλήση των λιμενικών αρχών και ναυαγοσωστών της περιοχής, για συνδρομή στον εντοπισμό και υποβοήθηση κολυμβητών που έχουν παρασυρθεί στα ανοιχτά, μέχρι να φτάσουν τα αρμόδια σωστικά μέσα για τη διάσωσή τους.

Στόχος της καινοτομίας:

Βασικοί στόχοι της καινοτομίας είναι α) ο άμεσος εντοπισμός εκτάκτων καταστάσεων, β) η σε πραγματικό χρόνο μετάδοση εικόνας υψηλής ανάλυσης από το πεδίο φυσικής καταστροφής, γ) η  μείωση του χρόνου απόκρισης των υπηρεσιών του Δήμου και των εμπλεκόμενων φορέων αυξάνοντας την αποτελεσματικότητά τους, δ) η  ορθολογικότερη διαχείριση των ανθρώπινων και υλικοτεχνικών πόρων του Δήμου και ε) η ενίσχυση της ανθεκτικότητας του αστικού περιβάλλοντος στην κλιματική αλλαγή NaTech (Natural Hazards Triggering Technological Disasters) καταστροφές και των επιπτώσεών της, όπως οι έντονες χιονοπτώσεις, παγετοί, πλημμυρικά φαινόμενα, κατολισθήσεις, πυρκαγιές, σεισμοί, ρύπανση υδάτων κλπ.

Προϋπολογισμός φορέα

Κόστος ανάπτυξης:

Το κόστος για την ανάπτυξη της καινοτομίας ανήλθε στο ποσό των 15.000 ευρώ συνολικά.

Ετήσιο κόστος συντήρησης & λειτουργίας:

Το ετήσιο κόστος για την συντήρησή της ανέρχεται στο ποσό των 90.000 ευρώ.

Κύρια αποτελέσματα από την ανάπτυξη της καινοτομίας για τον φορέα και τους χρήστες της:

Βελτίωση αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας του φορέα

Πως βοήθησε η καινοτομία την μεταβολή συγκριτικά με την προηγούμενη κατάσταση:

Η εφαρμογή καινοτομίας «Χρήση και αξιοποίηση Συστημάτων μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (ΣμηΕΑ) στη Πολιτική Προστασία του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης» συνεισφέρει στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας των υπηρεσιών του Δήμου, στη διαχείριση και αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών.

Επιπρόσθετα, αντιμετωπίζει την ανάγκη καλύτερου συντονισμού των  εμπλεκόμενων φορέων, πριν αυτοί προσεγγίσουν το σημείο, έτσι ώστε να μπορεί να γίνει ορθολογική διαχείριση των διαθέσιμων πόρων και των μέσων που έχει στη διάθεσή του ο Δήμος και να αντιμετωπιστούν καθυστερήσεις στον χρόνο αντίδρασής τους, ενισχύοντας την μεταξύ τους αλληλεπίδραση.

Συγκεκριμένα:

  • μειώθηκε ο χρόνος απόκρισης των εμπλεκόμενων υπηρεσιών στις περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης
  • πραγματοποιήθηκε έγκαιρη ανίχνευση πυρκαγιών σε πρώιμο στάδιο, με αποτέλεσμα την αποτελεσματικότερη διαχείριση των συμβάντων
  • βελτιώθηκε ο συντονισμός και αυξήθηκε η αποδοτικότητα των εμπλεκομένων φορέων

Στάδιο σχεδιασμού:

Για τον σχεδιασμό της καινοτομίας δημιουργήθηκε Ομάδα Σχεδιασμού αποτελούμενη από τον Δήμαρχο,  το Αυτοτελές Τμήμα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου και εκπροσώπους εξειδικευμένης ιδιωτικής επιχείρησης παροχής υπηρεσιών ασφαλείας, με τους εξής ρόλους:

α) Ο Δήμαρχος, είχε την ευθύνη του σχεδιασμού αλλά και την πολιτική βούληση για την άμεση εφαρμογή του συστήματος και την διευθέτηση όλων των απαραίτητων διαδικασιών,

β) το Αυτοτελές Τμήμα Πολιτικής Προστασίας, παρείχε σημαντικές πληροφορίες για τις ανάγκες αποτελεσματικής διαχείρισης εκτάκτων καταστάσεων και

γ) Η εξειδικευμένη ιδιωτική επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ασφαλείας ήταν αρμόδια για την υλοποίηση της καινοτομίας, βάσει του σχεδιασμού που πραγματοποίησε ο Δήμος, η δε λειτουργία της υπηρεσίας πραγματοποιείται από προσωπικό της αναδόχου εταιρίας.

Στο πλαίσιο των εργασιών της Ομάδας, εξετάστηκαν κανονισμοί από την ελληνική και την Ευρωπαϊκή κείμενη νομοθεσία.

Επίσης έγινε ανάλυση των αναγκών και των δυνατών και αδύνατων σημείων των υπηρεσιών του Δήμου, λαμβάνοντας υπόψη δεδομένα από προηγούμενη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την 4η Ιουνίου 2022 στο Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης και διαπιστώθηκε ότι η ταχύτητα λήψης αξιόπιστων πληροφοριών είναι καθοριστικά στοιχεία για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση κάθε δύσκολης κατάστασης.

Επίσης, για τον σχεδιασμό χρησιμοποιήθηκε η προγενέστερη εμπειρία του φορέα, οι ανάγκες που διαπιστώθηκαν καθώς και οι δυνατότητες που παρέχει η Τεχνολογία.

Στο στάδιο του σχεδιασμού μελετήθηκε όλος ο διαθέσιμος τεχνολογικός εξοπλισμός προς επιλογή του καταλληλότερου για την κάλυψη των αναγκών του Δήμου.

Στάδιο εφαρμογής:

Η εναέρια επιτήρηση του συνόλου του Δήμου και του δασικού κεφαλαίου, εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου, επιτελείται μέσω τριών Συστημάτων μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (ΣμηΕΑ).

Σε περίπτωση έκτακτων αναγκών, η μετάβαση στο συμβάν γίνεται άμεσα, καθώς πραγματοποιείται η καταγραφή και η σταθερή μετάδοση εικόνας πεδίου σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, σε πραγματικό χρόνο, με υψηλή ανάλυση της υφιστάμενης κατάσταση, μέσω κινητής τηλεφωνίας (smartphones κ.α.)

Το ένα drone βρίσκεται σε συνεχής επιτήρηση, ενώ το δεύτερο βρίσκεται σε επιφυλακή προκειμένου να τεθεί σε λειτουργία στην περίπτωση έκτακτης ανάγκης ή οποτεδήποτε κριθεί απαραίτητο.

Σε περίπτωση για παράδειγμα εντοπισμού φωτιάς ή ένδειξης φωτιάς από τις θερμικές κάμερες του drone ή άλλης έκτακτης κατάστασης, ενημερώνεται η Πυροσβεστική Υπηρεσία και η Πολιτική Προστασία του Δήμου, η οποία και ενεργοποιεί τα αντίστοιχα σχέδια Πολιτικής Προστασίας. Το ίδιο ισχύει και για άλλες έκτακτες καταστάσεις.

Ο Δήμαρχος ή άλλος εξουσιοδοτημένος από αυτόν αρμόδιος τίθεται επικεφαλής του Κέντρου Ελέγχου, σε συνεργασία πάντα με τους επικεφαλής των αρμοδίων υπηρεσιών.

Το σύστημα μεταδίδει εικόνα πεδίου σε πραγματικό χρόνο παρέχοντας στους εμπλεκόμενους κάθε δυνατή πληροφορία. Ο επιτόπιος έλεγχος της υφιστάμενης κατάστασης, σε πραγματικό χρόνο ακριβώς πάνω από το σημείο, έχει αποτρέψει την άσκοπη μετακίνηση δυνάμεων, σε περιπτώσεις που οι επίγειες ενδείξεις καπνού οφείλονται σε άλλους λόγους όπως για παράδειγμα σκόνη, barbeque σε αυλές σπιτιών, ειδικές καιρικές συνθήκες και άλλα.

Το τρίτο drone, βρίσκεται επίσης σε μόνιμη επιφυλακή και διαθέτει, για τους καλοκαιρινούς μήνες, ειδικό σύστημα ναυαγοσωστικής υποβοήθησης με δυνατότητα μεταφοράς και ρίψης έως 7 σωσιβίων. Η υπηρεσία τίθεται σε λειτουργία ύστερα από κλήση των λιμενικών αρχών και ναυαγοσωστών της περιοχής, για συνδρομή στον εντοπισμό και υποβοήθηση κολυμβητών που έχουν παρασυρθεί στα ανοιχτά, μέχρι να φτάσουν τα αρμόδια σωστικά μέσα για τη διάσωσή τους.

Στάδιο διάδοσης:

Η καινοτομία στο στάδιο της διάδοσης υιοθετήθηκε χωρίς αντιδράσεις. Έχει γίνει επικοινωνία της καινοτομίας στο εσωτερικό της δημόσιας οργάνωσης και σε φορείς εκτός της δημόσιας οργάνωσης. Έγινε χρήση του εσωτερικού δικτύου επικοινωνίας ως εργαλείο επικοινωνίας της καινοτομίας στο εσωτερικό της δημόσιας οργάνωσης. Σε φορείς εκτός της δημόσιας οργάνωσης επιλέχθηκαν εργαλεία επικοινωνίας όπως συνέδρια, εκδηλώσεις, ημερίδες κλπ. δραστηριότητες μέσω του Γραφείου Τύπου, έγινε χρήση μέσων κοινωνικής δικτύωσης καθώς επίσης και παρουσιάσεις σε ομάδες εργασίας.

Η καινοτομία μεταφέρθηκε και σε άλλη δημόσια οργάνωση και ο φορέας συμμετείχε με τη μεταφορά γνώσης και στοιχείων για την καινοτομία.

Συνεργασίες:

Ο φορέας ανέπτυξε συνεργασίες με άλλους φορείς για την ανάπτυξη της καινοτομίας στο στάδιο της εφαρμογής. Η συνεργασία αφορούσε τόσο σε φορείς του δημοσίου τομέα όσο και σε φορείς του ιδιωτικού τομέα. Ειδικότερα, ο φορέας συνεργάστηκε με την Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας και εταιρεία του ιδιωτικού τομέα παροχής υπηρεσιών ασφάλειας.

Συγκεκριμένα, η συνεργασία  με την Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας αφορούσε  την έκδοση των σχετικών αδειών λειτουργίας των Συστημάτων μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (ΣμηΕΑ), στο σύνολο των διοικητικών ορίων του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης.

O Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης σχεδίασε την καινοτομία και η ανάδοχος ιδιωτική εταιρεία υλοποίησε τον σχεδιασμό υπό τις οδηγίες και τις κατευθύνσεις της ομάδας σχεδιασμού του Δήμου, διαθέτοντας τον τεχνολογικό εξοπλισμό και το ανθρώπινο δυναμικό για την λειτουργία του συστήματος.

Δεδομένου ότι η καινοτομία που σχεδίασε ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης απαιτούσε προηγμένο τεχνολογικό εξοπλισμό και εξειδικευμένο προσωπικό για τον χειρισμό της, δημιουργήθηκε η ανάγκη της συνεργασίας, με την εξειδικευμένη στον τομέα αυτό ανάδοχο εταιρεία, η οποία διέθετε όλα τα προαπαιτούμενα για την υλοποίηση της καινοτομίας.

Η εν λόγω συνεργασία έχει αποδειχθεί ωφέλιμη για τον φορέα γιατί υλοποιήθηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα μία άρτια και πλήρως αδειοδοτημένη καινοτόμα υπηρεσία, με σημαντικό όφελος την διασφάλιση του αστικού και περιαστικού πρασίνου της πόλης αλλά και των πολιτών και των περιουσιών του.

Επιπρόσθετα, η συνεργασία αυτή αποδείχθηκε ωφέλιμη και για την ανάδοχο εταιρία διότι εξέλιξε ένα πρωτοπόρο και δυναμικό σύστημα εναέριας επιτήρησης, το οποίο έχει πολλές δυνατότητες εξέλιξης σε πολλούς τομείς.

Εκτίμηση – περιγραφή για τις αναγκαίες συνθήκες επιτυχίας και βιωσιμότητας της καινοτομίας:

Οι κρίσιμοι παράγοντες που συνεισέφεραν στην επιτυχία της εν λόγω καινοτομίας, άπτονται καταρχήν στη πολιτική βούληση της Ηγεσίας και συγκεκριμένα του Δημάρχου, για την προτεραιοποίηση της πρόληψης και αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης και των έκτακτων και επικίνδυνων φυσικών φαινομένων. Επιπρόσθετα, βασικό στοιχείο στην επιτυχία της καινοτομίας στάθηκε η ύπαρξη επιχειρησιακού πλάνου, με το οποίο προβλέπεται η αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε υλικοτεχνικά μέσα. Τέλος, το γεγονός ότι η ανάπτυξη της καινοτομίας, σε όλα τα στάδια, πραγματοποιήθηκε κάτω από συνθήκες διαφάνειας και συνεχούς επικοινωνίας και ενημέρωση των πολιτών του Δήμου, συνέβαλαν στην επιτυχία του καινοτόμου αυτού εγχειρήματος.

Εμπειρίες, σκέψεις, διαπιστώσεις:

Η ανάπτυξη της καινοτομίας έχει δυναμικό χαρακτήρα καθώς επεκτείνεται και σε άλλους τομείς, αυξάνοντας το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών και συμβάλλοντας αισθητά στην αποτελεσματικότερη λειτουργία των φορέων πρόληψης, καταστολής και αποκατάστασης εκτάκτων καταστάσεων, ακραίων φαινομένων, κινδύνων και κρίσεων, λαμβάνοντας υπόψη ότι το φάσμα των κινδύνων είναι πολύ μεγάλο και εντείνεται.

Η διάδοση της καινοτομίας σε όσο το δυνατόν περισσότερους δήμους θα δημιουργήσει μία σημαντική «ομπρέλα» προστασίας για το δασικό αλλά και περιαστικό πράσινο της χώρας. Οι δυνατότητες της καινοτομίας εφαρμόζονται, εκτός των άλλων και σε άλλους τομείς, όπως η ναυαγοσωστική υποβοήθηση και η προστασία από βανδαλισμούς των σχολικών συγκροτημάτων κατά το χρόνο μη λειτουργίας των σχολικών μονάδων.

Αξιολόγηση

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Με μια ματιά

Ταυτότητα

MIAP170

Περιφέρεια

Αττικής

Επίπεδο διακυβέρνησης

Τοπικό

Τύπος Φορέα

Δήμος

Έτος σχεδιασμού

2022

Έτος υλοποίησης

Τομέας Καινοτομίας

Αλλάζει το μοντέλο οργάνωσης του φορέα

Τομέας Πολιτικής

Ιστοσελίδα

Κοινοποιήστε σε:

Δείτε επίσης

H Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) οργανώνει, προσαρμοζόμενη στις συνθήκες της πανδημίας του Covid-19, διαδικτυακή/εξ αποστάσεως κατάρτιση επαγγελματικών ομάδων στο αντικείμενο της ακτινοπροστασίας, προσφέρoντας σε...
Η ΕΕΑΕ εφαρμόζει σύστημα επιθεώρησης για την επιβολή των διατάξεων των κανονισμών ακτινοπροστασίας προσαρμοζόμενη στις συνθήκες της πανδημίας του Covid-19. Οι επιθεωρήσεις είναι μέρος του...

Ο ιστότοπός μας χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και την εξατομίκευση του περιεχομένου. 

Διαβάστε περισσότερα