Η Διεύθυνση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής σχεδίασε και δημοσιεύει 3 νέες Γεωπύλες με θέματα που σχετίζονται με θέματα διαχείρισης υδατικών πόρων (υδατικοί πόροι, Ακτές Κολύμβησης, Πλημμύρες). Βασικός στόχος είναι η ενιαία χωρική απεικόνιση των δεδομένων μέσα από ένα λειτουργικό χαρτογραφικό περιβάλλον. Επίσης δίνεται η δυνατότητα προηγμένης αναζήτησης – απεικόνισης επιλεγμένων γεωχωρικών αρχείων (σημείων). Τα οφέλη από την λειτουργία των Γεωπυλών είναι πολλαπλά: Διαφάνεια, Ταχύτητα, Αξιοπιστία στην διάχυση της πληροφορίας. Οι ωφελούμενοι είναι: 1) Δημόσιοι Φορείς (εξειδίκευση εργαζομένων σε σύγχρονες και αποδοτικές εφαρμογές, επιτάχυνση διεκπεραίωσης αδειοδοτήσεων και ελέγχων δημοσίων φορέων) 2) Μελετητές – Ερευνητές (άμεση πρόσβαση σε έγκυρα δεδομένα μέσα από ένα σύγχρονο περιβάλλον εφαρμογής GIS, στο πλαίσιο σύνταξης επιστημονικών μελετών). 3) Ευρύ κοινό (εύκολη προσβασιμότητα στην ανοιχτή πληροφορία πχ αναζήτηση αποτελεσμάτων Ακτών Κολύμβησης Αττικής σε ένα λειτουργικό και εύχρηστο χαρτογραφικό περιβάλλον).
Οι κατηγορίες των δεδομένων που παρουσιάζονται είναι : 1) Πρωτογενή Δεδομένα (δημιουργούνται από Βάσεις Δεδομένων που τηρούνται στην Διεύθυνση Υδάτων Αττικής) 2) Δευτερογενή Δεδομένα, όπως προήλθαν μετά από χωρική ανάλυση πρωτογενών δεδομένων άλλων υπηρεσιών. 3) Δεδομένα άλλων υπηρεσιών (Παραδοτέα της 1ης Αναθεώρησης των Σχεδίων Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Υδατικού Διαμερίσματος Αττικής). Η πρόσβαση στους Διαδικτυακούς χάρτες υλοποιείται μέσω πρόσβασης στο Internet και είναι συμβατή μέσω οποιαδήποτε φορητής συσκευής (κινητά, tablets).
Εκτίμηση ετήσιας επισκεψιμότητας για περίπου 5000 χρήστες της πύλης για υδατικούς πόρους υδροληψίας, για 2000 χρήστες της πύλης ακτών κολύμβησης και για 554 χρήστες της πύλης πλημμυρών από το τέλος του 2020.
Ο λόγος ανάπτυξης της καινοτομίας είναι η προσπάθεια οργάνωσης και παροχής των γεωχωρικών δεδομένων ικανοποιώντας την ανάγκη των χρηστών για ανοιχτή πρόσβαση - θέαση σε δεδομένα που τους ενδιαφέρουν . Επίσης μέσω της εισαγωγής νέων τεχνολογιών πληροφορικής αλλάζει η οργανωσιακή κουλτούρα της υπηρεσίας και προσαρμόζεται στις νέες τεχνολογικές εξελίξεις. Κύριος στόχος της καινοτομίας είναι η εύκολη και γρήγορη πρόσβαση του κοινού στην γεωχωρική πληροφορία μέσω ανάπτυξης κατάλληλα διαρμοφωμένων διαδικτυακών χαρτών.
Η χρηματοδότηση της δράσης πραγματοποιήθηκε από τον προϋπολογισμό του φορέα αλλά και από εθνικούς πόρους. Για την ανάπτυξη της καινοτομίας απασχολήθηκε ένας υπάλληλος για διάστημα 8 μηνών, ενώ για τη συντήρηση της καινοτομίας απαιτείται η απασχόληση 2 ατόμων σε καθημερινή βάση ( 1 για εισαγωγή δεδομένων, 1 διαχείριση εφαρμογής). Όσον αφορά το κόστος, αυτό αφορούσε μόνο την εγκατάσταση του πληροφοριακού συστήματος και δεν ήταν ιδιαίτερα μεγάλο.
Η δράση έχει οδηγήσει σε σημαντική βελτίωση αποδοτικότητας της υπηρεσίας (γρήγορη και αξιόπιστη πρόσβαση σε στοιχεία ελέγχου στο πλαίσιο αδειοδοτήσεων – γνωμοδοτήσεων) περίπου 40%, στην πολύ μεγάλη αύξηση της ικανοποίησης χρηστών (γρήγορη και αξιόπιστη πρόσβαση σε στοιχεία στο πλαίσιο υποβολής μελετών ή δεδομένων γενικού χαρακτήρα) περίπου 80%. Εκτίμηση ετήσιας επισκεψιμότητας για περίπου 5000 χρήστες της πύλης για υδατικούς πόρους υδροληψίας, για 2000 χρήστες της πύλης ακτών κολύμβησης και για 554 χρήστες της πύλης πλημμυρών από το τέλος του 2020.
Σχεδιάστηκε αποκλειστικά από το Τμήμα Διοικητικής Υποστήριξης της Δνσης Υδάτων Αττικής. Οι προδιαγραφές για την ανάπτυξη της καινοτομίας όσον αφορά τα πρωτογενή δεδομένων είναι οι εξής: 1) Εισαγωγή στοιχείων σε βάση δεδομένων 2) Δημιουργία και έλεγχος γεωχωρικών δεδομένων 3) Ανάρτηση δεδομένων στην εφαρμογή βάσει επιλεγμένων πεδίων 4) Δημιουργία χάρτη 5) Δημιουργία διαδικτυακού χάρτη μέσω κατάλληλων προτύπων και εργαλείων 4) Δημιουργία γεωχωρικών υπηρεσιών Όσον αφορά την διασύνδεση με εξωτερικά πληροφοριακά συστήματα, προβλέπεται η σύνδεση μέρους των δεδομένων με ιστοσελίδα (url) του Υπουργείου Περιβάλλοντος.
Στο στάδιο πειραματικής εφαρμογής που είχε χρονική διάρκεια 4 μηνών έγινε καταγραφή παρατηρήσεων από πλευράς χρηστών.
Στο στάδιο της διάδοσης, (εσωτερικό της δημόσιας οργάνωσης, φορείς εκτός της δημόσιας οργάνωσης) χρησιμοποιούνται εσωτερικά δίκτυα επικοινωνίας αλλά και εργαλεία όπως δικτυακοί τόποι, μέσα κοινωνικής δικτύωσης, παρουσιάσεις σε ομάδες εργασίας, και μέσα ηλεκτρονικής επικοινωνίας (email).
Στο στάδιο του σχεδιασμού συνάφθηκε ετήσια σύμβαση με ιδιωτική εταιρία για την παροχή του βασικού πληροφοριακού συστήματος.
Κατά την ανάπτυξη και υλοποίηση της δράσης υπήρχε έλλειψη χρόνου και ανάγκη για περισσότερες ώρες εργασίας. Ορισμένα μικρά τεχνικά προβλήματα που προκύπτουν στη λειτουργία του συστήματος αντιμετωπίζονται με την συνεργαζόμενη εταιρία. Αναγκαία συνθήκη για τη λειτουργία των πυλών αποτελεί η εξασφάλιση ανθρώπινου δυναμικού για την επικαιροποίηση των δεδομένων.
Μέσω της ανάπτυξης της καινοτομίας έγινε σαφής η ανάγκη επέκτασης της εφαρμογής σε συνεργασία με άλλες υπηρεσίες. Επιπλέον, υπάρχουν σκέψεις για δημιουργία νέων εφαρμογών όπως συμμετοχή κοινού – crowdsourcing και συλλογή δεδομένων πεδίου. Ακόμα, μέσα από την υποδοχή της δράσης έγινε φανερή ακόμα περισσότερο η ανάγκη του κοινού για ψηφιακή αναβάθμιση της Δημόσιας Διοίκησης.
Yποστήριξη της ανάπτυξης καινοτομίας στην ελληνική δημόσια διοίκηση μέσω της δημιουργίας ενός δυναμικού οικοσυστήματος.
Ο ιστότοπός μας χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και την εξατομίκευση του περιεχομένου.