Η καινοτομία του Υπουργείου Ανάπτυξης αφορά στην απλοποίηση της διαδικασίας επιβολής κυρώσεων με την έκδοση ηλεκτρονικού παραβόλου που έχουν την μορφή είτε προστίμου με οριζόμενο από το νόμο ποσό, είτε κατάπτωσης υπέρ του δημοσίου εγγυητικής επιστολής που έχει κατατεθεί στην υπηρεσία, στο πλαίσιο εφαρμογής του θεσμικού πλαισίου αρμοδιότητας της Διεύθυνσης Άμεσων Ξένων Επενδύσεων. Μέχρι τώρα και για τις 2 περιπτώσεις απαιτείται φυσική παρουσία στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. είτε εκπροσώπου της Εταιρείας είτε του εκδόσαντος την εγγυητική επιστολή τραπεζικού ιδρύματος. Με την δημιουργία/έκδοση ηλεκτρονικού παραβόλου, απλοποιείται και επιταχύνεται η διαδικασία προς όφελος/διευκόλυνση των εμπλεκομένων. Συγχρόνως αποσυμφορίζονται οι Δ.Ο.Υ. και μειώνεται η γραφειοκρατία, με την κατάργηση της υποχρέωσης των εμπλεκομένων να στείλουν στην υπηρεσία τα σχετικά αποδεικτικά έγγραφα αφού η ενημέρωση έρχεται αυτοματοποιημένα από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Η καινοτομία αποτελεί πρωτοπορία, καθώς για πρώτη φορά εφαρμόζεται η έκδοση ηλεκτρονικού (e-paravolo) για καταπτώσεις εγγυητικών επιστολών στην ελληνική δημόσια διοίκηση.
10 τράπεζες, 100 εταιρείες που εξυπηρετήθηκαν το 2023
Οι ενδιαφερόμενοι ενημερώνονται για τα στοιχεία της οφειλής τους μέσω κοινοποίησης σε αυτούς (ηλεκτρονικά και μέσω συστημένης επιστολής) της απόφασης επιβολής προστίμου, της Διοίκησης. Η απόφαση περιλαμβάνει τις απαραίτητες πληροφορίες για τη χρήση της καινοτόμου υπηρεσίας πληρωμής μέσω e-paravolo. Με την είσοδό τους στο πόρταλ του e-paravolo ο ενδιαφερόμενος συμπληρώνει τα στοιχεία που περιλαμβάνει η απόφαση που έχει στα χέρια του και προχωρά άμεσα σε πληρωμή.
Αρχικά συστήθηκε ομάδα εργασίας με συμμετοχή των δύο προϊσταμένων τμημάτων και ενός στελέχους από κάθε τμήμα της Διεύθυνσης, με πρωτοβουλία της προϊσταμένης της Διεύθυνσης. Εντοπίστηκαν τα προβλήματα/ καθυστερήσεις στις πληρωμές οφειλών από τους ωφελούμενους μέσα από τη μέχρι τότε επικοινωνία με τις επιχειρήσεις/ τράπεζες αλλά και με δειγματοληπτικές τηλεφωνικές επαφές με ωφελούμενους. Στη συνέχεια έγινε έρευνα σε συνεργασία και με την Α.Α.Δ.Ε.- Δ.Ο.Υ. στους εναλλακτικούς τρόπους πληρωμής. Προκρίθηκε η μέθοδος ηλεκτρονικής πληρωμής και ξεκίνησε συνεργασία με τη Γ.Δ. Πληροφορικής του Υπουργείου, όπως περιγράφεται παρακάτω (Συνεργασίες). Οι δράσεις στο στάδιο σχεδιασμού ήταν: 1. Σύσταση ομάδας εργασίας 2. Έρευνα εντοπισμού προβλημάτων/ αδυναμιών στην εφαρμοζόμενη διαδικασία 3. Έρευνα εντοπισμού πιθανών εναλλακτικών διαδικασιών 4. Επιλογή ηλεκτρονικής μεθόδου ως βέλτιστης 5. Διερεύνηση τρόπου οργάνωσης ηλεκτρονικής μεθόδου πληρωμής.
Αφού αναζητήθηκε και εδραιώθηκε επικοινωνία με τους αρμόδιους για την εφαρμογή e- paravolo, εντοπίστηκε διαδικασία εφαρμογής της καινοτομίας μέσω του πορταλ και ξεκίνησε η πιλοτική εφαρμογή της καινοτομίας, αρχικά ως εναλλακτική στους παραδοσιακούς τρόπους πληρωμής των οφειλών.
Οι ενδιαφερόμενοι ενημερώνονται για τα στοιχεία της οφειλής τους μέσω κοινοποίησης σε αυτούς (ηλεκτρονικά και μέσω συστημένης επιστολής) της απόφασης επιβολής προστίμου, της Διοίκησης. Η απόφαση περιλαμβάνει τις απαραίτητες πληροφορίες για τη χρήση της καινοτόμου υπηρεσίας πληρωμής μέσω e-paravolo. Με την είσοδό τους στο πόρταλ του e-paravolo ο ενδιαφερόμενος συμπληρώνει τα στοιχεία που περιλαμβάνει η απόφαση που έχει στα χέρια του και προχωρά άμεσα σε πληρωμή.
Από το στάδιο υλοποίησης έως το στάδιο της εφαρμογής, υπήρξε στενή συνεργασία με την Γενική Διεύθυνση Πληροφορικής του Υπουργείου Ανάπτυξης, η οποία συνεπικουρούσε τη Διεύθυνση Άμεσων Ξένων Επενδύσεων λόγω αρμοδιότητας. Η συνεργασία αυτή περιέλαβε αρχικές συζητήσεις με συναντήσεις κατ’ ιδίαν μεταξύ στελεχών της Διεύθυνσης και της Γ.Δ. για την κατ΄ αρχάς διαπίστωση ότι θα μπορούσε τεχνικά να υλοποιηθεί η καινοτομία.
Επίσης υπήρξε στενή συνεργασία με την αρμόδια Διεύθυνση της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Η συνεργασία αυτή περιέλαβε μια σειρά από τηλεφωνικές διασκέψεις για την εξειδίκευση του e-paravolo για τις ανάγκες της Υπηρεσίας, τον σχεδιασμό των διαδικασιών μεταξύ της Γ.Γ. και της Υπηρεσίας και την εκπαίδευση των υπαλλήλων της Υπηρεσίας στη χρήση της εφαρμογής και στις διαδικασίες της καινοτομίας.
Αναγκαία συνθήκη για την επιτυχία και βιωσιμότητα της καινοτομίας είναι η επίτευξη του σκοπού της για απλοποίηση της διαδικασίας και μείωση του χρόνου εξυπηρέτησης των χρηστών και απασχόλησης των υπαλλήλων.
Το πρωταρχικό όφελος σε επίπεδο τεχνογνωσίας και διοικητικής πρακτικής από την εφαρμογή της καινοτομίας είναι η ενίσχυση κουλτούρας αλλαγής στη δημόσια διοίκηση. Η κουλτούρα αλλαγής προϋποθέτει : α. γνώση των εξελίξεων/μεταρρυθμίσεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, β. ικανότητα αναγνώρισης των μεταρρυθμίσεων που θα μπορούσαν, προσαρμοζόμενες στις ειδικές ανάγκες της Υπηρεσίας, να οδηγήσουν σε καλύτερη οργάνωση και αποτελεσματικότητα και γ. ικανότητα επικοινωνίας και συνεργασίας με φορείς που υλοποιούν τις μεταρρυθμίσεις.
Η καινοτομία για το “e-paravolo” αποτελεί πράγματι πρωτοπορία για την δημόσια διοίκηση και είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για την βελτίωση της εξυπηρέτησης των πολιτών. Για το λόγο αυτό, είναι σκόπιμο αντίστοιχες καλές πρακτικές να υιοθετηθούν και από άλλους φορείς της δημόσιας διοίκησης.
Yποστήριξη της ανάπτυξης καινοτομίας στην ελληνική δημόσια διοίκηση μέσω της δημιουργίας ενός δυναμικού οικοσυστήματος.
Ο ιστότοπός μας χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και την εξατομίκευση του περιεχομένου.