Δήμος Παύλου Μελά

Δομή υποστήριξης παιδιού και οικογένειας «Παιδική Ομπρέλα».

07/07/2022

Η Καινοτομία

Δομή υποστήριξης παιδιού και οικογένειας «Παιδική Ομπρέλα».

Ο Δήμος Παύλου Μελά ανέπτυξε και υλοποιεί την δράση «Παιδική Ομπρέλα», η οποία έχει ως κεντρικό άξονα την προστασία του παιδιού και της οικογένειάς του.

Η δράση είναι καινοτόμακαθώς προσανατολίζεται σε μια ολοκληρωμένη προσέγγιση σχεδιασμού και εφαρμογής της Κοινωνικής Πολιτικής, στο πλαίσιο των περιοχών παρέμβασης τηςΣτρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΣΒΑΑ)της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης.Η καινοτομία αποτελεί έναυσμα για μία σύγχρονη, πρωτοποριακή παρέμβαση στην κοινότητα του Δήμου προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της παιδικής φτώχειας, υλοποιώντας κοινωνικές, ψυχοπαιδαγωγικές, θεραπευτικές και μαθησιακές δράσεις.

Η  δράση αποτελεί το βασικό “πυρήνα” διευρυμένων υπηρεσιών, που απευθύνεται σε παιδιά βρεφικής ηλικίας, εφήβους έως 18 ετών, καθώς και στους γονείς και κηδεμόνες τους, μέλη ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Αποτελεί δηλαδήένα ολιστικό πρόγραμμα το οποίο λειτουργεί ως“Ομπρέλα”καιτο οποίο περιλαμβάνει παροχή δωρεάν υπηρεσιών, στους τομείς:Λογοθεραπείας, φυσικοθεραπείας για παιδιά, ψυχολογικής στήριξης, διατροφικής συμβουλευτικήςκαι μαθησιακής στήριξης. Οι υπηρεσίες περιλαμβάνουν πολυδιάστατου χαρακτήρα εκπαιδευτικές, θεραπευτικές και κοινωνικές παρεμβάσεις πέραν των προκαθορισμένων στόχων με τη συμμετοχή διακεκριμένων επιστημόνων σε εθελοντικό επίπεδο και συγκεκριμένα υπηρεσίες παιδονευρολόγου, παιδιάτρου και γυμνάστριας. Το πρόγραμμα παρέχεται από ειδική παιδαγωγό, φιλόλογο και μαθηματικό. Η «Παιδική Ομπρέλα» αποτελεί ενίσχυση, βελτίωση και εμπλουτισμό των ήδη παρεχόμενων υπηρεσιών από το Δήμο Παύλου Μελά και βρίσκεται στο στάδιο της υλοποίησης.

Ωφελούμενοι:

Ειδική κατηγορία
Άνεργοι, νέοι σε ηλικία, Εθνικές ή φυλετικές μειονότητες, Ομάδες χαμηλού εισοδήματος, Άτομα με αναπηρίες

120 ωφελούμενοι το 2022και 113 το 2021

Χρησιμοποιεί τεχνολογικό μέσο;

Όχι

Βασικός λόγος ανάπτυξης:

Επίλυση έκτακτων προκλήσεων - καταστροφών

Ο βασικόςλόγος ανάπτυξης της καινοτομίας είναι η αντιμετώπιση προκλήσεωνπου σχετίζονται με τον κοινωνικό αποκλεισμό που δημιουργεί η διαβίωση κάτω του ορίου της φτώχειας και τα οποία αφορούν την πρόσβαση στην υγεία και στην εκπαίδευση.Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, ο πληθυσμός των ευάλωτων ή κοινωνικά αποκλεισμένων ομάδων, όπως οι άνεργοι, οι μειονότητες, άτομα με πολιτιστικές και θρησκευτικές ιδιαιτερότητες, οι κάτοικοι που προέρχονται από τη φυλή των Ρομά, καθώς και οι μεταναστευτικές ομάδες, που έχουν υψηλό ποσοστό πληθυσμού παιδιών, αυξήθηκε σημαντικά.Ο Δήμος έθεσε ως σημαντική προτεραιότητα τη διαχείριση των προβλημάτων που προκύπτουν από την μειωμένη πρόσβαση αυτών των ομάδων του πληθυσμού στην υγεία, την εκπαίδευση και άλλες κοινωνικές υπηρεσίες, οι οποίες κρίνονται απαραίτητες για την ομαλή κοινωνική ένταξη των παιδιών, τα οποία αποτελούν και την ομάδα στόχο της συγκεκριμένης δράσης.

Στόχος της καινοτομίας:

Στόχοιτης καινοτομίας, που έχει πολυθεματικό-συμμετοχικό, εκπαιδευτικό και θεραπευτικό χαρακτήρα,είναι:

  • Ηβελτίωση της πρόσβασης των οικονομικά ευάλωτων και κοινωνικά αποκλεισμένων ομάδων στην υγεία, την εκπαίδευση και σε άλλες κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου,
  • Η καταπολέμηση των επιπτώσεων της φτώχειας στα παιδιά και στις οικογένειές τους,
  • Η ομαλή ένταξη του συνόλου των παιδιών στην τοπική κοινωνία.

Βασική πηγή χρηματοδότησης:

ΕΣΠΑ

Το κόστος ανάπτυξης της καινοτομίας ανήλθε σε 500.000 ευρώ και χρηματοδοτήθηκε από πόρους ΕΣΠΑ, ενώ το κόστος λειτουργίας και συντήρησης εκτιμάται σε 80.000 ευρώ κατ’ έτος. Απαιτείται εργασία τριών διοικητικών υπαλλήλων, 2 λογοθεραπευτριών, 1 ειδικής παιδαγωγού, μιας ψυχολόγου, 1 φυσικοθεραπεύτριαςκαι 1 διαιτολόγου σε καθημερινή βάση για οκτώ ώρες, δηλαδή 160 ώρες μηνιαίως,1 φιλολόγουκαι 1 μαθηματικού σε καθημερινή βάση για 5 ώρες, δηλαδή 100 ώρες μηνιαίως και 1 υπαλλήλου καθαριότητας σε καθημερινή βάση για 6 ώρες, δηλαδή 120 ώρες μηνιαίως.

Κύρια αποτελέσματα από την ανάπτυξη της καινοτομίας για τον φορέα και τους χρήστες της:

Βελτίωση αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας του φορέα

Πως βοήθησε η καινοτομία την μεταβολή συγκριτικά με την προηγούμενη κατάσταση:

Οι ωφελούμενοι του προγράμματος το 2020, έτος έναρξης λειτουργίας της καινοτομίας, ήταν 90, το 2021 119 και 56μέχρι τον Ιούνιο του  2022, σημειώνοντας μια σταδιακή συνεχή αύξηση.Ο τιθέμενος στόχος των 250 ωφελούμενων σε χρονικό διάστημα τριών ετών επιτεύχθηκε εντός δύο ετών, λόγω της αυξημένης ζήτησης της παροχής των υπηρεσιών αλλά και της αποδοτικότητας των εργαζόμενων και αναμένεται να ξεπεραστεί σε μεγάλο ποσοστό.

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της λειτουργίας της Δομής και της δράσης «Παιδική Ομπρέλα», βελτιώθηκε ο χρόνος ανταπόκρισης και μειώθηκε η αναμονή των ωφελούμενων, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες και τις προτεραιότητες της πρώιμης παρέμβασης.

Αναφορικά με τα αποτελέσματα της δράσης, συνολικά από το φθινόπωρο του 2020 έχουν πραγματοποιηθεί 3.559 συνεδρίες λογοθεραπείας,  1.562 συνεδρίες μαθησιακής στήριξης, 370 συνεδρίες εργοθεραπείας και φυσικοθεραπείας, 541 συνεδρίες ψυχολόγου,1.239 ώρες μαθημάτων από την μαθηματικό, 1.063 ώρες μαθημάτων από την φιλόλογο, 1.164 συνεδρίες από την διατροφολόγο.

Στάδιο σχεδιασμού:

Ο Δήμος Παύλου Μελά, στοχεύοντας στις αναγκαίες πολιτικές ενθάρρυνσης για την εφαρμογή ολοκληρωμένων προγραμμάτων που περιλαμβάνουν παρεμβάσεις πολυδιάστατου χαρακτήρα, όπως η στήριξη παιδιών και γονέων που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικά ομάδες, εξασφάλισε κατ’αρχήν την πρόσβαση σε οικονομικούς πόρους για την σωστή ολοκλήρωση του έργου.

Στον σχεδιασμό της καινοτομίας συμμετείχαν η Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής, το Γραφείο Αστικής Ανάπτυξης και Χρηματοδοτικών Προγραμμάτων και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Επίσης, συμμετείχαν συνεργαζόμενοι φορείς ο Οργανισμός "το Χαμόγελο του Παιδιού", δομές προσφύγων, τα Ιατροπαιδαγωγικά Κέντρα Ψυχικής Υγείας, Α΄βάθμια και Β΄βάθμια Εκπαίδευση.

Το γραφείο Αστικής Ανάπτυξης και Χρηματοδοτικών Προγραμμάτων, ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση χρηματοδότησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος  "Κεντρική Μακεδονία" (Προώθηση της κοινωνικής ένταξης και καταπολέμηση της φτώχειας-Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) και σε συνεργασία με την ομάδα έργου κατάθεσε πρόταση.

Επίσης, στη φάση του σχεδιασμού επιλέχθηκε η περιοχή στέγασης της δομής,στην Ευκαρπία, μετά από σχετική έρευνα και με βάση κριτήρια όπως ότι αποτελεί μία περιοχή με πολύ νέο πληθυσμό σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της απογραφής και ότι το κτίσμα αποτελεί την πλέον ενδεδειγμένη θέση καθώς είναι εύκολα προσβάσιμο από τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Επίσης, η πρόσβαση από τον εξωτερικό χώρο στο κτίσμα καθώς και η πρόσβαση στον ισόγειο και πρώτο όροφο χαρακτηρίζεται από άνετη διέλευση για όλες τις κατηγορίες των πολιτών.

Στάδιο διάδοσης:

Δημιουργήθηκε  πλάνο δημοσιότητας το οποίο περιλαμβάνει ενέργειες γιατη μεγαλύτερη δυνατή ενημέρωση και συμμετοχή των ωφελούμενων αλλά και την ευαισθητοποιήση άλλων κοινωνικών φορέων, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις συνεργασίας δικτύωσης. Το πλάνο,  προβάλλει τα οφέλη από τη λειτουργία της Δομής καθώς επίσης αναδεικνύειτη λειτουργία της δομής ως μέσου για την περιφερειακή ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή, προβάλλοντας παράλληλα τη στήριξη και συμβολή της Ε.Ε στη χρηματοδότησή της. Η υλοποίηση των δράσεων δημοσιότητας περιλαμβάνει, καταχώρηση πληροφοριακού υλικού σε ειδική ενότητα στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου, παραγωγή έντυπου ενημερωτικού και οπτικοακουστικού υλικού, συνέντευξη τύπου, δημιουργία διακριτικού συνθήματος και λογότυπου, πραγματοποίηση ενημερωτικών συναντήσεων με φορείς της πόλης.

Συνεργασίες:

Η συνεργασία με την Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής και το Γραφείο Αστικής Ανάπτυξης και Χρηματοδοτικών Προγραμμάτων αφορούσε τον προσδιορισμό των αναγκών για την λειτουργία της δράσης καθώς και την δικτύωση, η οποία συνιστάται στη φυσική και ηλεκτρονική διασύνδεση της δομής με φορείς κοινωνικής προστασίας, υγείας και εκπαίδευσης που δραστηριοποιούνται σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο, καθώς επίσης και με άλλες σχετικές δομές. Το Γραφείο Αστικής Ανάπτυξης ήταν επίσης υπεύθυνο και για την κατάθεση πρότασης για ένταξη της δράσης στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κεντρική Μακεδονία» που χρηματοδοτήθηκε από ευρωπαϊκούς πόρους. Ακόμα, κοινωφελείς οργανισμοί συνεργάστηκαν με τον Δήμο για την πραγματοποίηση διαδικτυακών ενημερωτικών σεμιναρίων.

Προκλήσεις και τρόποι αντιμετώπισης κατά το σχεδιασμό, δοκιμή και υλοποίηση:

Στο στάδιο ανάπτυξης αλλά και στο στάδιο εφαρμογής της καινοτομίας δεν παρουσιάστηκαν σοβαρά προβλήματα. Η κύρια πρόκληση ήταν η ένταξη της δράσης στο Πρόγραμμα «Κεντρική Μακεδονία» και η εξασφάλιση χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Εκτίμηση – περιγραφή για τις αναγκαίες συνθήκες επιτυχίας και βιωσιμότητας της καινοτομίας:

Βασική προϋπόθεση για την επιτυχία της καινοτομίας αποτέλεσε η δημιουργία μιας διεπιστημονικής ομάδας που συνέβαλε στην παροχή ολιστικής και ολοκληρωμένης προσέγγισης και φροντίδας Επίσης σημαντικό στοιχείο για την επιτυχία της δράσης ήταν η διασφάλιση της  χρηματοδότησης από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εμπειρίες, σκέψεις, διαπιστώσεις:

Μέσα από την πολυεπίπεδη και πολυθεματική δράση «Παιδική Ομπρέλα» επιτυγχάνεται μια πιο ολοκληρωμένη, ολιστική και όπως φαίνεται μια περισσότερο αποτελεσματική αντιμετώπιση των αναγκών και των προβλημάτων ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, παιδιών και εφήβων και των οικογενειών τους.

Αξιολόγηση

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Με μια ματιά

Ταυτότητα

MIAP087

Περιφέρεια

Κεντρικής Μακεδονίας

Επίπεδο διακυβέρνησης

Τοπικό

Τύπος Φορέα

Δήμος

Έτος σχεδιασμού

2020

Έτος υλοποίησης

Τομέας Καινοτομίας

Αφορά τον σχεδιασμό μια νέας ή τη βελτίωση μιας υφιστάμενης εσωτερικής λειτουργίας και διαδικασίας

Κοινοποιήστε σε:

Δείτε επίσης

H Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) οργανώνει, προσαρμοζόμενη στις συνθήκες της πανδημίας του Covid-19, διαδικτυακή/εξ αποστάσεως κατάρτιση επαγγελματικών ομάδων στο αντικείμενο της ακτινοπροστασίας, προσφέρoντας σε...
Η ΕΕΑΕ εφαρμόζει σύστημα επιθεώρησης για την επιβολή των διατάξεων των κανονισμών ακτινοπροστασίας προσαρμοζόμενη στις συνθήκες της πανδημίας του Covid-19. Οι επιθεωρήσεις είναι μέρος του...

Ο ιστότοπός μας χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και την εξατομίκευση του περιεχομένου. 

Διαβάστε περισσότερα