Δήμος Πατρέων

Έξυπνες εφαρμογές για την προώθηση του θεματικού τουρισμού Δήμου Πατρέων

16/09/2021

Η Καινοτομία

Έξυπνες εφαρμογές για την προώθηση του θεματικού τουρισμού Δήμου Πατρέων

Αντικείμενο του έργου είναι η δημιουργία έξυπνων, διαδραστικών εφαρμογών για την προώθηση του θεματικού τουρισμού, στο Ιστορικό Κέντρο της Πάτρας. Οι δράσεις αφορούν σε δύο πυλώνες:

α) την ανάδειξη του τουρισμού και πολιτισμού και

β) την ενίσχυση των τοπικών επιχειρήσεων και προϊόντων.

Το έργο περιλαμβάνει τις εξής δύο κύριες πλατφόρμες:

  • Web πλατφόρμα προώθησης της Πάτρας ως τουριστικού προορισμού και αλληλεπίδρασης επισκεπτών
  • Web πλατφόρμα πιστότητας και επιβράβευσης.

Η πρόσβαση των web πλατφορμών γίνεται μέσω της διεύθυνσης https://explore.patras.gr/ ενώ παράλληλα αναπτύχθηκε και εφαρμογή για κινητές συσκευές (Android, IOS), η οποία θα αλληλοεπιδρά με τις πλατφόρμες προκειμένου να προσφέρει στους χρήστες τις υπηρεσίες αυτών. Στο πλαίσιο του έργου παράχθηκε επιπλέον περιεχόμενο, στο οποίο περιλαμβάνονται φωτογραφίες, προωθητικά βίντεο, λήψεις 360°, περιγραφικά κείμενα, μακέτες καρτών μελών και μακέτες σημάνσεων QR κωδικών για τα σημεία ενδιαφέροντος.

Τα σημεία ενδιαφέροντος αφορούν σε 44 σημεία κατανεμημένα σε κατηγορίες θεματικού τουρισμού (αρχαιολογικοί χώροι, σημεία αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος, εκκλησίες, πολιτισμός – ανοικτοί χώροι). Πλησίον κάθε σημείου ενδιαφέροντος έχει τοποθετηθεί σήμανση με τη χρήση της τεχνολογίας QR code, σύμφωνα με το παράδειγμα της εικόνας 2.

Για την διευκόλυνση της πλοήγησης μέσω κινητών συσκευών, υλοποιήθηκε η εγκατάσταση σε κεντρικά σημεία της Πάτρας, WiFi hotspots εξωτερικού χώρου (Δημαρχείο, Μέγαρο Λόγου και Τέχνης, Παλαιό Δημοτικό Νοσοκομείο, Μαρίνα Πάτρας).

Ωφελούμενοι:

Γενικός Πληθυσμός, Επιχειρήσεις

1.000.000 ανά έτος

Χρησιμοποιεί τεχνολογικό μέσο;

Ναι

Βασικός λόγος ανάπτυξης:

Ανταπόκριση σε προτάσεις – ανάγκες χρηστών

Ο βασικός λόγος ανάπτυξης της καινοτομίας είναι η βελτίωση της υπάρχουσας διαδικασίας παροχής υπηρεσιών σχετικά με τον θεματικό τουρισμό στο ιστορικό κέντρο της πόλης της Πάτρας με νέα εργαλεία και τεχνικές που προσαρμόζονται στις τεχνολογικές εξελίξεις όπως αυτές έχουν υιοθετηθεί από τους πολίτες/επισκέπτες/τουρίστες και ανταποκρίνονται στις σημερινές ανάγκες των χρηστών.

Στόχος της καινοτομίας:

Ο στόχος της καινοτομίας είναι η αύξηση της επισκεψιμότητας για τον θεματικό τουρισμό στο κέντρο της πόλης και η ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, μέσω της άμεσης αλληλεπίδρασης της προσφερόμενης έξυπνης υπηρεσίας με τους χρήστες, που συντελεί στην βελτίωση οργάνωσης της συναλλαγής, του χρόνου, της πρόσβασης και της ικανοποίησης των χρηστών, της ανάδειξη του τουρισμού και του πολιτισμού και της ενίσχυσης των τοπικών επιχειρήσεων και προϊόντων.

Βασική πηγή χρηματοδότησης:

Προϋπολογισμός φορέα

Η δράση χρηματοδοτήθηκε κατά κύριο λόγο από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στο πλαίσιο του χρηματοδοτικού Προγράμματος « Δυτική Ελλάδα 2014-20», στο οποίο ήταν ενταγμένη.

Κύρια αποτελέσματα από την ανάπτυξη της καινοτομίας για τον φορέα και τους χρήστες της:

Βελτίωση αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας του φορέα

Πως βοήθησε η καινοτομία την μεταβολή συγκριτικά με την προηγούμενη κατάσταση:

Από την έναρξη της λειτουργίας των εφαρμογών τον Ιούλιο του 2021 και έως σήμερα έχουν επισκεφθεί τις πλατφόρμες πάνω από 1.140 μοναδικοί χρήστες, και οι συνολικές επισκέψεις είναι πάνω από 2.600.

Στάδιο σχεδιασμού:

Το έργο σχεδιάστηκε και εκτελείται από το Τμήμα Σχεδιασμού και Μελετών της Διεύθυνσης Προγραμματισμού Οργάνωσης και Πληροφορικής. Οι προδιαγραφές που χρησιμοποιήθηκαν ήταν η τεχνολογία cloud, η Web πλατφόρμα προώθησης της Πάτρας ως τουριστικού προορισμού και αλληλεπίδρασης επισκεπτών, καθώς και η Web πλατφόρμα πιστότητας και επιβράβευσης. Στο στάδιο αυτό πραγματοποιήθηκε ανοιχτός διαγωνισμός με όρους τεχνικής αξιολόγησης, και ανατέθηκε σε ανάδοχο ιδιωτική εταιρία πληροφορικής η ανάπτυξη των πλατφόρμων Web. Οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες τέθηκαν σε λειτουργία τον Ιούλιο του 2021.

Στάδιο πειραματικής εφαρμογής:

Από τον Ιούλιο μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2021 η λειτουργία των πλατφόρμων βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο. Ακόμα, στο στάδιο αυτό πραγματοποιείται εκπαίδευση των αρμοδίων υπαλλήλων του φορέα σχετικά με την διαχείριση της εφαρμογής.

Συνεργασίες:

Κατά το στάδιο του σχεδιασμού, ανατέθηκε σε ανάδοχο ιδιωτική εταιρεία πληροφορικής ο σχεδιασμός των πλατφορμών Web.

Προκλήσεις και τρόποι αντιμετώπισης κατά το σχεδιασμό, δοκιμή και υλοποίηση:

Αναγκαία συνθήκη για την επιτυχία και την βιωσιμότητα της καινοτομίας αποτελεί ή συνεχής παρακολούθηση της λειτουργικότητας των έξυπνων εφαρμογών και η ανάλυση των δεδομένων που συλλέγονται για την εξαγωγή συμπερασμάτων και τη στοχευμένη προσαρμοστικότητα των αποφάσεων.

Εκτίμηση – περιγραφή για τις αναγκαίες συνθήκες επιτυχίας και βιωσιμότητας της καινοτομίας:

Η υιοθέτηση της τεχνολογίας από τους πολίτες και η προσαρμοστικότητα της δημόσιας διοίκησης στις καθημερινές ανάγκες που αναδύονται αποτελούν μια ισχυρή βάση εξέλιξης και επικοινωνίας όλων των επιπέδων του αστικού ιστού.

Αξιολόγηση

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Με μια ματιά

Ταυτότητα

MIAP065

Περιφέρεια

Πελοποννήσου

Επίπεδο διακυβέρνησης

Τοπικό

Τύπος Φορέα

Δήμος

Έτος σχεδιασμού

2021

Έτος υλοποίησης

Τομέας Καινοτομίας

Αφορά τον σχεδιασμό μια νέας ή τη βελτίωση μιας υφιστάμενης εσωτερικής λειτουργίας και διαδικασίας

Τομέας Πολιτικής

Ιστοσελίδα

Κοινοποιήστε σε:

Δείτε επίσης

H Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) οργανώνει, προσαρμοζόμενη στις συνθήκες της πανδημίας του Covid-19, διαδικτυακή/εξ αποστάσεως κατάρτιση επαγγελματικών ομάδων στο αντικείμενο της ακτινοπροστασίας, προσφέρoντας σε...
Η ΕΕΑΕ εφαρμόζει σύστημα επιθεώρησης για την επιβολή των διατάξεων των κανονισμών ακτινοπροστασίας προσαρμοζόμενη στις συνθήκες της πανδημίας του Covid-19. Οι επιθεωρήσεις είναι μέρος του...

Ο ιστότοπός μας χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και την εξατομίκευση του περιεχομένου. 

Διαβάστε περισσότερα