Στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών ενίσχυσης της εκπαιδευτικής κοινότητας μέσω τηλεκπαίδευσης, ως ανταπόκριση στις συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία του Covid-19, το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων (ΥΠΑΙΘ)προχώρησε στην παραγωγή πρότυπων μαγνητοσκοπημένων βιντεο-μαθημάτων για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Τα βιντεομαθήματα διατίθενται «κατ’ απαίτηση» στον ιστότοπο της Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης www.edutv.gr ώστε να αξιοποιούνται στην εκπαιδευτική διαδικασία μετά την προβολή τους, κατηγοριοποιημένα ανά τάξη. Παράλληλα, στην πλατφόρμα υπάρχουν διαθέσιμα μαθήματα για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, μαθήματα για τη δια βίου μάθηση (σχολείο επιχειρηματικότητας, βιβλιοθήκες) καθώς και ενημέρωση για εκπαιδευτικές δράσεις. Τα μαθήματα διατίθενται επίσης και σε διερμηνεία στην ελληνική νοηματική γλώσσα (ΕΝΓ).
Η Εκπαιδευτική Τηλεόραση αποτελεί καινοτομία, καθώς αναπτύσσει και θέτει σε εφαρμογή έναν νέο τρόπο παροχής εξ αποστάσεως εκπαίδευσης που παρέχεται από δημόσιο φορέα για την ανταπόκριση σε νέες συνθήκες και ανάγκες.
Ειδικές κατηγορίες: Μαθητές, εκπαιδευτικοί
Αριθμός ωφελούμενων έτους υποβολής της καινοτομίας (εκτίμηση) 700.000, Αριθμός ωφελούμενων προηγούμενου έτους 700.000
Κύριος λόγος ανάπτυξης της καινοτομίας ήταν η ανάγκη για ενίσχυση της εκπαιδευτικής κοινότητας και της διατήρησης της στενής επαφής των μαθητών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με την εκπαιδευτική διαδικασία, λόγω των έκτακτων συνθηκών που δημιουργήθηκαν εξαιτίας της πανδημίας Covid-19. Επιπλέον, η ανάγκη για αξιοποίηση της τεχνολογίας για ανάπτυξη και παροχή νέου συστήματος εκπαίδευσης.
Στόχος για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση στους μαθητές και τις μαθήτριες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης είναι η διατήρηση της στενής επαφής με την εκπαιδευτική διαδικασία για όσο διαρκούσαν οι έκτακτες συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία του Covid-19, οι οποίες δεν επέτρεπαν την διεξαγωγή της δια ζώσης εκπαίδευσης. Ποσοτικά δεδομένα αποτελούν:
1) Το πλήθος των πρότυπων μαγνητο-σκοπημένων μαθημάτων για το Νηπιαγωγείο και τις τάξεις του Δημοτικού Σχολείου
2) Το πλήθος των επισκέψεων στις ιστοσελίδες που έχουν αναρτηθεί.
Το κόστος της καινοτομίας ανήλθε σε 180.000 ευρώ και χρηματοδοτήθηκε από διαθέσιμους πόρους για την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19. Για την ανάπτυξη και υλοποίηση του προγράμματος απασχολήθηκαν 130 εκπαιδευτικοί, 24 διερμηνείς της ελληνικής νοηματικής γλώσσας, 2 κωφοί νοηματιστές, 27 τεχνικοί, 10 στελέχη του ΙΕΠ και 1 προγραμματιστής Η/Υ για 8 μήνεςκαι 2 διοικητικοί υπάλληλοι για 24 μήνες. Για την παροχή της καινοτομίας, απαιτείται εργασία 2 διοικητικών υπαλλήλων του φορέα σε καθημερινή βάση για 5 ώρες δηλαδή 200 ώρες μηνιαίως.
Τα κυριότερα αποτελέσματα της καινοτομίας είναι:
Η καινοτομία δομήθηκε στους άξονες των σύγχρονων, ασύγχρονων μεθόδων διδασκαλίας και την EκπαιδευτικήTηλεόραση. Στις 30 Μαρτίου 2020, το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων (ΥΠΑΙΘ) ξεκίνησε: «τον τρίτο άξονα του σχεδιασμού του για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, την Εκπαιδευτική Τηλεόραση, απευθυνόμενη πρωτίστως σε μαθητές Δημοτικού, προκειμένου να ενισχυθεί και άλλο η επαφή τους με το μαθησιακό περιβάλλον και την εκπαιδευτική διαδικασία». Από τη Δευτέρα, 30/3/2020 και καθημερινά στις 10πμ από την συχνότητα της ΕΡΤ2, οι μαθητές του δημοτικού είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθούν μαθήματα τηλε-εκπαίδευσης. Ομάδα εργασίας από μέλη του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) και του ΥΠΑΙΘ ανέλαβε τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη του εκπαιδευτικού υλικού και ομάδα από υπαλλήλους της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης(ΕΡΤ) την τηλεοπτική παραγωγή. Το ΙΕΠ απέστειλε πρόσκληση αναζήτησης εκπαιδευτικών και εκπαιδευτικού υλικού σε όλα τα σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Στη συνέχεια ο φορέας έστειλε πρόσκληση αναζήτησης εκπαιδευτικών πιστοποιημένων διερμηνέων ελληνικής νοηματικής γλώσσας (ΕΝΓ). Τα μαθήματα σχεδιάστηκαν από την ομάδα του ΙΕΠ και μαγνητοσκοπήθηκαν από εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων, πιστοποιημένοι Διερμηνείς ανέλαβαν τη διερμηνεία στην ΕΝΓ στις βιντεοσκοπήσεις των μαθημάτων της Εκπαιδευτικής Τηλεόρασης στοχεύοντας στην προσβασιμότητα από μαθητές/τριες με προβλήματα ακοής. Κάθε εκπαιδευτικός παρουσίαζε ατομικά ένα μάθημα και συνεργάστηκε με τον εκπαιδευτικό ΕΝΓ για τη διερμηνεία του μαθήματος. Το τηλεοπτικό κανάλι ΕΡΤ2 μετέδωσε, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, τα βιντεο-μαθήματα, ενώ την λειτουργία της πλατφόρμας υποστηρίζει ο FTP server του ΥΠΑΙΘ και το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας(ΕΔΥΤΕ).
Η διάδοση της καινοτομίας πραγματοποιείται στο εσωτερικό του φορέα μέσω παρουσιάσεων, ενημερωτικών σημειωμάτων και σεμιναρίων και στο εξωτερικό του φορέα μέσω της ιστοσελίδας και του γραφείου τύπου του ΥΠΑΙΘ, των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και εκδόσεων εγκυκλίων.
Η εσωτερική συνεργασία με το ΙΕΠ αφορούσε την προετοιμασία του εκπαιδευτικού υλικού, ενώ η ΕΡΤ Α.Ε. παραχώρησε ζώνη προβολής στο τηλεοπτικό κανάλι ΕΡΤ2 κάθε πρωί και διέθεσε πόρους για την υλοποίηση των εκπομπών. Η συνεργασία με την ΕΡΤ ήταν απαραίτητη λόγω της τεχνογνωσίας, του κύρους και της δυνατότητας διάχυσης που εκείνη διαθέτει ως δημόσια τηλεόραση.
Οι εκπομπές χρειάστηκε να σχεδιαστούν και να υλοποιηθούν μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, λόγω των έκτακτων συνθηκών. Τα όποια προβλήματα ή αρχικές αστοχίες ξεπεράστηκαν με τις άοκνες προσπάθειες της ομάδας σχεδιασμού και υποστήριξης.
Στην επιτυχία της καινοτομίας συνέβαλε η άμεση ανταπόκριση στις έκτακτες συνθήκες που είχαν δημιουργηθεί και η ευελιξία για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που ανέκυψαν. Η καινοτομία κάλυψε επιτυχώς ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα, που αφορούσε στην ανάγκη για εκπαίδευση των μαθητών από απόσταση, που είχε δημιουργηθεί σε μια κρίσιμη στιγμή για την κοινωνία.
Η υλοποίηση της καινοτομίας συνέβαλε στη απόκτηση σχετικής εμπειρίας και τεχνογνωσίας που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί και μελλοντικά, ανεξάρτητα από την ύπαρξη ή μη έκτακτων συνθηκών. Η τηλεόραση αποτελεί ένα από τα πιο δυναμικά μέσα μαζικής επικοινωνίας και τα βιντεομαθήματα αξιοποιήθηκαν επιπρόσθετα από τους εκπαιδευτικούς σε περιβάλλοντα ασύγχρονης επικοινωνίας. Ακόμα, μελλοντικός σχεδιασμός αφορά την αξιοποίηση των βινετομαθημάτων σε περιβάλλοντα μάθησης στο διαδίκτυο όπως η πλατφόρμα e-me και e-class μέσω της ανάρτησής τους στο ψηφιακό αποθετήριο Φωτόδεντρο.
Yποστήριξη της ανάπτυξης καινοτομίας στην ελληνική δημόσια διοίκηση μέσω της δημιουργίας ενός δυναμικού οικοσυστήματος.
Ο ιστότοπός μας χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και την εξατομίκευση του περιεχομένου.