Τμήμα Καινοτομίας και Βέλτιστων Πρακτικών | 23 Ιουλίου 2024
Τα Εργαστήρια Καινοτομίας, ένας θεσμός που προβλέπεται από τον ν.5027/2023 έχουν ήδη ενταχθεί στην ελληνική δημόσια διοίκηση ως ένας χώρος ανοικτής καινοτομίας και συνεργασίας που ενισχύει τη διάδραση των στελεχών της δημόσιας διοίκησης με experts του ιδιωτικού τομέα και της ακαδημαϊκής κοινότητας. Το Υπουργείο Εσωτερικών, ως αρμόδιος φορέας σχεδιασμού των Εργαστηρίων υλοποίησε με την υποστήριξη του Τμήματος Καινοτομίας και Βέλτιστων Πρακτικών της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Διοίκησης και σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Τεκμηρίωσης, Έρευνας και Καινοτομιών (Ι.Τ.Ε.Κ.) του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Κ.Δ.Δ.Α.), το 2ο Εργαστήριο Καινοτομίας για το 2024, με τίτλο «Διαμόρφωση οδηγιών για την ενσωμάτωση του Οδηγού Καινοτομίας στον τρόπο εργασίας των προϊσταμένων με σκοπό την αύξηση της παραγωγής καινοτομίας και τον σχεδιασμό προτάσεων καινοτομίας του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Καινοτομία (Ε.Σ.Δ.Κ.)».
Το Εργαστήριο το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 11 και 12 Ιουλίου 2024, στις εγκαταστάσεις του ΕΚΔΔΑ επικεντρώθηκε στην εξερεύνηση των βημάτων της διαδικασίας παραγωγής καινοτομίας για τον σχεδιασμό πρωτότυπων εφαρμογών από τους δημόσιους φορείς. Στο πλαίσιο αυτό παρουσιάστηκαν μεθοδολογίες και εργαλεία σε μια σειρά από καινοτόμες προσεγγίσεις και πρακτικές όπως το service design, η συλλογή καινοτόμων ιδεών και η επίλυση προβλημάτων.
Σημειώνεται, ότι σύμφωνα με το πλαίσιο λειτουργίας που έχει δημιουργηθεί, στο Εργαστήρι Καινοτομίας παρευρέθηκαν ως Παρατηρητές περισσότερα από 25 στελέχη εκπρόσωποι στο Δίκτυο Καινοτομίας Δημόσιου Τομέα, με θέση ευθύνης σε επίπεδο τμήματος ή διεύθυνσης και από διαφορετικούς φορείς όπως Υπουργεία, Ανεξάρτητες Αρχές, Δήμοι, Περιφέρειες κά.
Τις εργασίες παρακολούθησε και ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών, κ. Δημήτρης Κιρμικίρογλου, ο οποίος ανέφερε ότι αποτελεί βασική προτεραιότητα η ενίσχυση των προσπαθειών για προαγωγή και ενσωμάτωση καινοτομιών στη Δημόσια Διοίκηση, στο πλαίσιο υλοποίησης των προβλέψεων για το Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Καινοτομία. Ο κύριος Κιρμικίρογλου ζήτησε από τους συμμετέχοντες να εκφράσουν απόψεις επισημαίνοντας της ανάγκη συν-διαμόρφωσης των επόμενων βημάτων για τη συγκρότηση του Οδηγού Καινοτομίας.
Ειδικότερα, οι εισηγητές – εμπειρογνώμονες του Εργαστηρίου παρουσίασαν εξειδικευμένες προτάσεις ανά θεματικό άξονα ως ακολούθως, από τις οποίες προέκυψε συζήτηση με τους παρατηρητές:
- Εισαγωγή στο θεσμικό πλαίσιο για την πολιτική καινοτομίας, τον προγραμματισμό του Υπουργείου Εσωτερικών, τον ρόλο και παρουσίαση των εργαλείων για τις εργασίες του Εργαστηρίου Καινοτομίας, από τον Χρήστο Κοκκάλα, Συντονιστή Εργαστηρίου και Προϊστάμενο του Τμήματος Καινοτομίας και Βέλτιστων Πρακτικών.
- Παρουσίαση των σταδίων της παραγωγής καινοτομίας σύμφωνα με το περιεχόμενο του προσχεδίου του Οδηγού Καινοτομίας ν.5027/23 από τη Χρύσα Χατζηβασιλείου, Στέλεχος Ανάλυσης Πολιτικής Καινοτομίας του Τμήματος Καινοτομίας και Βέλτιστων Πρακτικών.
- Παρουσίαση εργαλείων για τη συλλογή και την ανάδειξη καινοτόμων ιδεών από τον Περικλή Τερλιξίδη, ahedd DIH CEO & SmartAttica EDIH Manager , ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος.
- Ανίχνευση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει ένας δημόσιος φορέας και τις ευκαιρίες για καινοτομία από τον Δρ Αθανάσιο Γκέγκα, Σύμβουλο Οργανισμών και Επιχειρήσεων.
- Πειραματισμός πριν τον σχεδιασμό ενός πρωτοτύπου: Επτά διαδρομές προς τον πειραματισμό και εφαρμοσμένες μέθοδοι της επιστήμης της συμπεριφοράς στην παραγωγή καινοτομίας από τη Γεωργία Κοκόση, Στέλεχος Υποστήριξης Καινοτόμων Έργων του Τμήματος Καινοτομίας και Βέλτιστων Πρακτικών.
- Εισαγωγή σε τεχνικές Design Thinking από το Φίλιππο Ζακόπουλο, Managing Partner Found.ation.
- Η αξιολόγηση της ικανότητας καινοτομίας ενός φορέα από τον Γιάννη Κωτσή Γιανναράκη, Συνεργάτη της Διεύθυνσης Ψηφιακού Μετασχηματισμού & Ψηφιακών Ικανοτήτων στο Ε.Δ.Υ.Τ.Ε./Ε.Ψ.Κ. GRdigiGOV-innoHUB.
- Ο ρόλος του ανθρώπινου δυναμικού, δεξιότητες, ρόλοι και ο σχεδιασμός Ομάδας Καινοτομίας από την Ειρήνη Κούγια, Σύμβουλο για δεξιότητες καινοτομίας, Γενική Γραμματεία Δημόσιας Διοίκησης.
- Ανάπτυξη πρωτοτύπων ως το πρώτο στάδιο της πρότασης καινοτομίας από τον Σπύρο Καπετανάκη, Επικεφαλής του Τμήματος Συμμετοχικότητα και Ανοικτών Δράσεων της Διεύθυνσης Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Τη δεύτερη ημέρα οι συμμετέχοντες, εμπειρογνώμονες και παρατηρητές, συνεργάστηκαν δημιουργώντας ομάδες υπό την καθοδήγηση του Συντονιστή και με τη χρήση προτύπων και μεθοδολογιών παραγωγής καινοτόμων ιδεών εργάστηκαν σε λύσεις για τις παρακάτω θεματικές:
- Στους τρόπους υιοθέτησης της καινοτομίας, των μεθοδολογιών και των εργαλείων του Οδηγού Καινοτομίας στην εργασία του προσωπικού,
- Στις υφιστάμενες αλλά και στη δημιουργία ευκαιριών στο μέλλον για την ενθάρρυνση και την παροχή κινήτρων για το προσωπικό να υιοθετήσει την καινοτομία,
- Στην εξέταση των βασικών ζητημάτων που απουσιάζουν ή πρέπει να σχεδιαστούν ώστε να αναπτυχθεί η καινοτομία σε ένα δημόσιο φορέα και στη δημόσια διοίκηση γενικότερα.
Σε ολομέλεια η ομάδα του Εργαστηρίου Καινοτομίας μέσω διαδραστικής εφαρμογής πρότεινε και ιεράρχησε εργαλεία παραγωγής καινοτομίας ενώ στο τέλος του Εργαστηρίου αξιολογήθηκαν προτάσεις για την ενδυνάμωση των φορέων για καινοτομία μέσα από την εγκαθίδρυση δομών και θέσεων εργασίας στον δημόσιο τομέα.
Το Εργαστήριο Καινοτομίας απέδειξε ότι μπορεί να αποτελέσει ένα κόμβο ανοικτής καινοτομίας καθώς περισσότερες από 150 προτάσεις και ιδέες αναδείχθηκαν οι οποίες θα αξιολογηθούν και θα υποβληθούν στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών για περαιτέρω ενέργειες.
Ως παραγόμενο αποτέλεσμα του Εργαστηρίου είναι η διαμόρφωση του «Εγχειριδίου υιοθέτησης του Οδηγού Καινοτομίας στον τρόπο εργασίας των στελεχών της δημόσιας διοίκησης» και η έκδοση με Υπουργική Απόφαση του Οδηγού Καινοτομίας, ο οποίος προβλέπεται από τον ν.5027/2023 προκειμένου να σχεδιαστούν τα έργα του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Καινοτομία στον Δημόσιο Τομέα.
Ο σχεδιασμός για το προσεχές μέλλον περιλαμβάνει ένα Εργαστήρι πάνω στη «διοίκηση της καινοτομίας» το οποίο σχεδιάζεται να διενεργηθεί σε συνεργασία με τον Ο.Ο.Σ.Α. τον Σεπτέμβριο του 2024 στο πλαίσιο της Ημερίδας του Δικτύου Καινοτομίας Δημόσιου Τομέα, ενώ ένα νέο Εργαστήρι Καινοτομίας προσανατολισμένο στο service design και στην εμπειρία του πολίτη θα υλοποιηθεί στις αρχές του Οκτώβρη σε συνεργασία με το Ι.Τ.Ε.Κ. του Ε.Κ.Δ.Δ.Α..
Κατηγορίες Νέα και Άρθρα, Εργαστήρια.