Συνέδριο ΟΟΣΑ 18 & 19 Οκτωβρίου: Η Κυβέρνηση μετά την ανάκαμψη

Ημερομηνία

October 12, 2021

Τελευταία διόρθωση

Πριν 1 month

Συγγραφέας

Τμήμα Καινοτομίας
Τμήμα Καινοτομίας & Βέλτιστων Πρακτικών

Government Beyond Recovery: Μαθαίνοντας από την κρίση για την δημιουργία ενός προσαρμοστικού στο μέλλον δημόσιου τομέα

Πριν από ένα περίπου χρόνο, στις 17 Νοεμβρίου 2020, το Υπουργείο Εσωτερικών διοργάνωσε το συνέδριο με θέμα «Διοίκηση καινοτομίας και διαχείριση της κρίσης ». Το συνέδριο, είχε υλοποιηθεί στο πλαίσιο της διεθνούς πρωτοβουλίας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης «Government After Shock» με σκοπό την ανασκόπηση των προκλήσεων της κρίσης και του τρόπου διαχείρισης τους από την δημόσια διοίκηση. Η κρίση, ένα χρόνο πριν είχε αλλάξει πολλές από τις προσεγγίσεις μας και στο επίκεντρο είχε τεθεί η διαχείριση των προκλήσεων μέσα από την καινοτομία. Τότε είχαν τεθεί τρία βασικά ερωτήματα:

  • Τι πρέπει να κρατήσουμε;
  • Τι πρέπει να αφήσουμε πίσω;
  • Τι πρέπει να κάνουμε διαφορετικά;

Στο συνέδριο του Υπουργείου Εσωτερικών, περισσότεροι από 400 συμμετέχοντες παρακολούθησαν τον σχεδιασμό της ελληνικής δημόσιας διοίκησης σε κρίσιμα πεδία. Περισσότερα, από 6000 άτομα από όλο τον κόσμο, συμμετείχαν, μια μέρα μετά, στις 18 Νοεμβρίου 2020, στο συνέδριο του ΟΟΣΑ «Government After Shock», για να μάθουν πως η κρίση μπορεί να αποτελέσει οδηγό για την δημιουργία καλύτερων δημόσιων υπηρεσιών.

Τα ζητήματα που αναδείχτηκαν ήταν:

Σε συνθήκες κρίσης, ο δημόσιος τομέας μπορεί να είναι αποτελεσματικός και να δουλέψει έξω από τα συνηθισμένα,

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός και τα δεδομένα, έχουν θετικό αντίκτυπο όταν θέτουν τα άτομα στο επίκεντρο,

Η επικοινωνία και η συμμετοχή δημιουργούν εμπιστοσύνη σε συνθήκες κρίσης,
Τα σύνθετα προβλήματα απαιτούν αυξημένη συνεργασία,
Η δημιουργία πολιτικών πρέπει να λαμβάνει υπόψη της την εξέλιξη των αναγκών της κοινωνίας,
Ο δημόσιος τομέας πρέπει να εξερευνήσει την αβεβαιότητα νέων μελλοντικών προκλήσεων.
Πως μπορεί η ανάκαμψη να οδηγήσει σε καλύτερη διακυβέρνηση και ένα καλύτερο μέλλον;
Ένα περίπου χρόνο μετά, το συνέδριο Government Beyond Recovery: Towards a future-fit public sector, θα αποτελέσει μια νέα ευκαιρία αναστοχασμού, να κοιτάξουμε πίσω και να σκεφτούμε βλέποντας το μέλλον, να αναζητήσουμε πως μπορούμε να μετατρέψουμε όσα η κρίση μας έμαθε, σε δράσεις για ένα καλύτερο δημόσιο τομέα.

Καθώς πολλές χώρες σημειώνουν ανάκαμψη, τώρα είναι η ευκαιρία να υπάρξει προώθηση της καινοτομίας και των αρχών της καλής διακυβέρνησης. Είναι η στιγμή που θα πρέπει οι επιτυχίες και τα λάθη της προηγούμενης χρονιάς, να γίνουν μάθηση και αυτή να χρησιμοποιηθεί για νέες καινοτόμες δράσεις οι οποίες θα προλαμβάνουν μελλοντικές κρίσεις.

Στις 18 &19 Οκτωβρίου 2021, το συνέδριο, θα φιλοξενήσει δημόσιους υπαλλήλους, πολιτικούς ηγέτες, ερευνητές και ειδικούς, για να εξερευνήσουν τον τρόπο που μπορεί να βελτιωθεί η διακυβέρνηση για την επίτευξη καλύτερων αποτελεσμάτων σήμερα και στο μέλλον. Το συνέδριο, διοργανώνεται με την συνεργασία του ΟΟΣΑ και της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Σλοβενία.
Το συνέδριο επικεντρώνεται μεταξύ άλλων στα παρακάτω ερωτήματα:

Πως ο δημόσιος τομέας μπορεί να διαχειριστεί την αβεβαιότητα μελλοντικών σύνθετων προκλήσεων;

Με ποιο τρόπο μπορούν να βρεθούν οι πολίτες στο επίκεντρο του σχεδιασμού δημοσίων πολιτικών;

Με ποιο τρόπο η καινοτομία συμβάλλει στην συνεχή βελτίωση της δημόσιας διοίκησης;

Η πρόσβαση στο συνέδριο γίνεται διαδικτυακά με εγγραφή στον σύνδεσμο https://oecd-events.org/gov-beyond-recovery/registration/register

Περισσότερες πληροφορίες για το συνέδριο https://oecd-events.org/gov-beyond-recovery

Το συνέδριο αποτελεί μια ευκαιρία να βρεθεί η κοινότητα καινοτομίας μαζί. Υπάρχουν όμως και άλλες ευκαιρίες στις οποίες συμμετέχει η κοινότητα καινοτομίας του δημοσίου τομέα στην Ελλάδα μέσα από τις δράσεις του Εθνικού Δικτύου Καινοτομίας Δημοσίου Τομέα.

Εθνικό Δίκτυο Καινοτομίας Δημοσίου Τομέα

Το Εθνικό Δίκτυο Καινοτομίας Δημοσίου Τομέα, συστάθηκε τον Φεβρουάριο του 2020 με εγκύκλιο του Υπουργού Εσωτερικών. Σήμερα, στο εθνικό δίκτυο καινοτομίας συμμετέχουν περισσότερες από 150 δημόσιες οργανώσεις. Τα μέλη του δικτύου, συμμετέχουν σε κοινές δράσεις και εκδηλώσεις. Το πρώτο εξάμηνο του 2021, 140 άτομα από 113 δημόσιες οργανώσεις, μέλη του δικτύου, συμμετείχαν σε εργαστήρια καινοτομίας.

Περισσότερα για την διαδικασία εγγραφής στο Δίκτυο Καινοτομίας Δημοσίου Τομέα : https://innovation.gov.gr/innovation-community

Διαβάστε επίσης

Ο θεσμός των Εργαστηρίων Καινοτομίας που προβλέπεται από τον ν.5027/2023 αποσκοπεί μέσα από ένα συνεργατικό περιβάλλον ανοικτής καινοτομίας που ενισχύει τη διάδραση των στελεχών της δημόσιας διοίκησης με experts του...
Το Τμήμα Καινοτομίας και Βέλτιστων Πρακτικών της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Διοίκησης σε συνεργασία με την Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, διοργάνωσε επίσκεψη των σπουδαστών του Τμήματος Γενικής Διοίκησης στη...
Τμήμα Καινοτομίας και Βέλτιστων Πρακτικών | 23 Ιουλίου 2024 Τα Εργαστήρια Καινοτομίας, ένας θεσμός που προβλέπεται από τον ν.5027/2023 έχουν  ήδη ενταχθεί στην ελληνική δημόσια διοίκηση ως ένας χώρος ανοικτής...

Ο ιστότοπός μας χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και την εξατομίκευση του περιεχομένου. 

Διαβάστε περισσότερα