Οδηγός Ανάπτυξης Καινοτομίας: 6 βήματα για την εισαγωγή μιας δημόσιας οργάνωσης στον κύκλο καινοτομίας

Η ανάπτυξη κουλτούρας καινοτομίας σε κάθε οργανισμό, ακόμα και σε μια δημόσια  οργάνωση, αποτελεί μια διαρκή, πολυσύνθετη και κυκλική διαδικασία η οποία απαιτεί την εφαρμογή μιας σειράς βημάτων, μεθοδολογιών και εργαλείων προκειμένου να είναι αποτελεσματική.

Ημερομηνία

January 8, 2021

Τελευταία διόρθωση

Πριν 1 week

Συγγραφέας

Τμήμα Καινοτομίας
Τμήμα Καινοτομίας & Βέλτιστων Πρακτικών

Αυτός ο Οδηγός Ανάπτυξης Καινοτομίας Δημοσίου Τομέα σχεδιάστηκε από την ομάδα του Τμήματος Καινοτομίας και Βέλτιστων Πρακτικών για να σε βοηθήσει να διαχειριστείς το χαρτοφυλάκιο της καινοτομίας σου συνολικά ή και να αναπτύξεις και να υλοποιήσεις συγκεκριμένες δράσεις καινοτομίας.

O στόχος μας είναι να σου προσφέρουμε συμπυκνωμένη γνώση που προέρχεται από την Ελλάδα και το εξωτερικό δοσμένη με απλό τρόπο και χρήσιμα εργαλεία.

Είναι δομημένο σε 6 βήματα. Σε κάθε βήμα του Οδηγού Ανάπτυξης Καινοτομίας Δημοσίου Τομέα θα βρεις περισσότερες πληροφορίες και πρακτικούς οδηγούς.

Βήμα 1. Εξερευνώ
Στην δημόσια διοίκηση συχνά διαχειριζόμαστε ένα μεγάλο αριθμό δράσεων και έργων παράλληλα, χωρίς να έχουμε σαφή και συνολική εικόνα του στόχου μας και των προτεραιοτήτων μας. Συχνά καινοτομούμε, συνειδητά ή ασυνείδητα με τρόπο μη συστηματικό.

Αυτό το βήμα αφορά στην εξερεύνηση των ευκαιριών και των προκλήσεων που έχουμε μπροστά μας, στην εξερεύνηση του χαρτοφυλακίου της καινοτομίας μας και τη χαρτογράφηση του περιβάλλοντος που δραστηριοποιούμαστε και των δυνάμεών μας.

Ο στόχος αυτού του βήματος είναι να κατανοήσουμε και να προσδιορίζουμε με σαφήνεια τα προβλήματα ή τις ευκαιρίες που θέλουμε να διαχειριστούμε.

Βήμα 2. Παράγω ιδέες/ Σχεδιάζω

Η συμμετοχή μέσα από διαδικασίες ανοικτής καινοτομίας, η γέννηση ιδεών , η κινητοποίηση των χρηστών και του προσωπικού αποτελεί τροφή για σκέψη στην επιλογή των κατάλληλων δράσεων που έχουν προσδιοριστεί το βήμα της εξερεύνησης.

Βήμα 3. Δοκιμάζω

Αυτό το βήμα αφορά στον σχεδιασμό και την δοκιμή ενός πρωτότυπου πιλοτικού έργου, στον σχεδιασμό διαδικασιών, δοκιμές με ομάδες (focus groups) κα.

Ο στόχος αυτού του βήματος είναι να δοκιμάσεις εάν τελικά η ιδέα δουλεύει, ή στοιχεία για το εάν και πως πρέπει η ιδέα να ξανα-επεξεργαστεί.

Βήμα 4. Υλοποιώ

Αυτό το βήμα αφορά στην υλοποίηση των δράσεων, με συστηματική διαχείριση του έργου.

Ο στόχος αυτού του βήματος είναι η υλοποίηση της συγκεκριμένης καινοτομίας σύμφωνα με τον σχεδιασμό που έχει προηγηθεί στα προηγούμενα βήματα.

Βήμα 5. Διαδίδω

Αυτό το βήμα αφορά στην μεγέθυνση της καινοτομίας που υλοποιήθηκε σε μεγαλύτερη κλίμακα και τη διάδοσή της, εφόσον τα αποτελέσματα που έχουν προκύψει είναι θετικά.

Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και εάν η καινοτομία έχει αποτύχει, υπάρχει μάθηση από τη διαδικασία, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον ίδιο φορέα ή άλλους φορείς για τον μελλοντικό σχεδιασμό νέων καινοτομιών.

Ο στόχος αυτού του βήματος είναι η αξιολόγηση του αντίκτυπου της καινοτομίας και η διάδοση της μάθησης.

Δείτε περισσότερα: Διαδίδοντας την Καινοτομία

Βήμα 6. Αλλάζω

Το βήμα αυτό αφορά στην αλλαγή του μοντέλου εργασίας μας, είτε έχει να κάνει με συμπεριφορές, είτε με διαδικασίες, είτε με αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου.

Ο στόχος αυτού του βήματος είναι η αλλαγή στον τρόπο που λειτουργούμε.

Διαβάστε επίσης

Σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) «Έρευνα για τους οδηγούς της εμπιστοσύνης στους δημόσιους θεσμούς» η οποία διενεργήθηκε το 2021 σε 22 χώρες, ένας...
Το Εγχειρίδιο της Κοπεγχάγης καθοδηγεί τις χώρες στην ανάπτυξη προτύπων μέτρησης της καινοτομίας στον δημόσιο τομέα, προσαρμοσμένων στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε δημόσιας διοίκησης.
Το Εγχειρίδιο της Κοπεγχάγης καθοδηγεί τις χώρες στην ανάπτυξη προτύπων μέτρησης της καινοτομίας στον δημόσιο τομέα, προσαρμοσμένων στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε δημόσιας διοίκησης.

Ο ιστότοπός μας χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και την εξατομίκευση του περιεχομένου. 

Διαβάστε περισσότερα