Στόχος της δράσης είναι η εφαρμογή σύγχρονων τεχνολογιών έξυπνων φορητών συσκευών σε πεζές και εποχούμενες περιπολίες, παρέχοντας λύσεις για τον προσδιορισμό και την επαλήθευση της ταυτότητας των πολιτών που υπόκεινται σε επιτόπιο έλεγχο, προκειμένου να υπάρξει αύξηση του αισθήματος ασφάλειας και μείωση του κινδύνου διαφυγής παραβατών. Η δράση προωθεί την αποτελεσματική αστυνόμευση με τη γρήγορη και ασφαλή ταυτοποίηση πολιτών, οχημάτων και αντικειμένων. Ειδικά στις περιπτώσεις πολιτών που δεν φέρουν έγγραφα προσδιορισμού ταυτότητας, ο έλεγχος θα διαρκεί μόλις μερικά δευτερόλεπτα εν αντιθέσει της ισχύουσας κατάστασης η οποία κατά κανόνα διαρκεί μερικές ώρες και προϋποθέτει τη μεταφορά του πολίτη για περαιτέρω έλεγχο στο πλησιέστερο Αστυνομικό Τμήμα.
Κύριοι λόγοι ανάπτυξης της καινοτομίας είναι η βελτίωση της υπάρχουσας διαδικασίας με νέα εργαλεία (π.χ. e-government, cloud services) καθώς και η ανάπτυξη νέων διαδικασιών ή υπηρεσιών ως ανταπόκριση και προσαρμογή στις τεχνολογικές εξελίξεις. Έτσι η δράση εστιάζει στην προμήθεια σύγχρονων φορητών ηλεκτρονικών συσκευών τύπου “Smart Phone”, οι οποίες μέσω μίας ενιαίας εφαρμογής/διεπαφής αναζητήσεων στις υφιστάμενες βάσεις δεδομένων (Εθνικές και Ευρωπαϊκές) και της λήψης βιομετρικών χαρακτηριστικών (μέσω της μεθόδου σάρωσης), αριθμών πινακίδας κυκλοφορίας και στοιχείων εγγράφων, θα επιτυγχάνουν τη γρήγορη και ασφαλή αναζήτηση και ταυτοποίηση οχημάτων, προσώπων και αντικειμένων. Παράλληλα, θα παρέχουν τη δυνατότητα μετάδοσης δεδομένων – μεταφορά αρχείων, φωνητική κλήση - μεταξύ των χρηστών, καθώς και εφαρμογή καταγραφής των «περιστατικών» ελέγχου, με τη χρήση της συσκευής. Η ασφάλεια της λειτουργίας των συσκευών, των εφαρμογών αλλά κυρίως των δεδομένων που θα χρησιμοποιούνται από αυτές, θα επιτυγχάνεται με τη χρήση ειδικής πλατφόρμας απομακρυσμένης διαχείρισης φορητών συσκευών με δυνατότητες, τόσο κρυπτογράφησης των δεδομένων, όσο και διαχείρισης των δικαιωμάτων πρόσβασης επί των χρησιμοποιούμενων εφαρμογών. (πλατφόρμα EnterpriseMobileManagement).
Μέσω της αξιοποίησης της παρούσας δράσης επιδιώκεται να επιτευχθεί:
Η χρηματοδότηση της δράσης πραγματοποιήθηκε από το ΕΣΠΑ ή/και άλλα χρηματοδοτικά προγράμματα. Για το σχεδιασμό της καινοτομίας απασχολήθηκαν επτά (7) άτομα, ως μέλη της επιτροπής εκπόνησης τεχνικών προδιαγραφών και αντίστοιχος αριθμός μελών κατά την υλοποίηση του έργου (ΕΠΠΕ), συλλέγοντας ταυτότχρονα τις απαιτούμενες πληροφορίες από τις αρμόδιες Διευθύνσεις του Φορέα. Η in-house υποστήριξη του συστήματος θα πραγματοποιείται από το υπάρχον προσωπικό της Δ/νσης Πληροφορικής της Ελληνικής Αστυνομίας και επιπλέον με την υποστήριξη αρμόδιων μηχανικών του Αναδόχου του Έργου.
Η δράση βρίσκεται ακόμα στο στάδιο της υλοποίησης και πιλοτικής εφαρμογής. Αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά την αποτελεσματικότητα και την αποδοτικότητα όσον αφορά τον έλεγχο ταυτοποίησης στοιχείων και τον εντοπισμό παραβατών. Κατά το χρόνο υλοποίησης της καινοτομίας θα επιτευχθεί, η χρήση και εφαρμογή σύγχρονων τεχνολογιών - έξυπνων φορητών συσκευών- από τουλάχιστον τρεις χιλιάδες (3000) αστυνομικούς στο πεδίο, οι οποίες θα συμβάλλουν στην πραγματοποίηση/διενέργεια ελέγχων «περιστατικών», για την εξακρίβωση προσώπων, οχημάτων και αντικειμένων σε πραγματικό χρόνο. Παράλληλα, η λειτουργία ενός ενιαίου περιβάλλοντος αναζητήσεων θα διασφαλίσει την ταχύτερη και ακριβέστερη ολοκλήρωση της διαδικασίας ελέγχου ενός προσώπου ή οχήματος ή αντικειμένου. Το γεγονός ότι οι συσκευές θα κατανεμηθούν στο σύνολο της επικράτειας, ο πληθυσμός που αναμένεται να ωφεληθεί άμεσα είναι το σύνολο του πληθυσμού της Ελλάδας. Επιπλέον, ωφελείται εμμέσως και το σύνολο του πληθυσμού της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και των πολιτών τρίτων χωρών, καθώς επεκτείνεται η αποτελεσματικότητα ελέγχου και σε αλλοδαπούς δίνοντας τη δυνατότητα άμεσης ταυτοποίησης των παραβατών του νόμιμου χρόνου παραμονής στη χώρα ή εισόδου ή παράνομης διέλευσης σε αυτή.
Στο στάδιο του σχεδιασμού, που διήρκησε περίπου 2 έτη, η δράση αναπτύχθηκε εσωτερικά στο φορέα (in-house). Προβλεπόταν ο σχεδιασμός νέας διαδικασίας, δομής ή πληροφοριακού συστήματος για να υποστηρίξει την καινοτομία. Η καινοτομία αποτελεί συγχρηματοδοτούμενη δράση από το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας και επιλέχθηκε για χρηματοδότηση κατόπιν υποβολής πρότασης από τη Δ/νση Πληροφορικής/ΑΕΑ. Ο σχεδιασμός της καινοτομίας διενεργήθηκε με την εκπόνηση τεύχους τεχνικών προδιαγραφών έργου από αρμόδιο συλλογικό όργανο του φορέα, με τη συμμετοχή στελεχών της Ελληνικής Αστυνομίας από επιτελικές και επιχειρησιακές Υπηρεσίες του Σώματος.
Στο πλαίσιο υλοποίησης της καινοτομίας αντιμετωπίζονται τεχνικά ζητήματα ανάπτυξης, τόσο λόγω της πανδημίας Covid19, όσο και σε επίπεδο διασύνδεσης με τις λοιπές υφιστάμενες δομές Πληροφοριακών Συστημάτων.
Η άμεση και η μακροπρόθεσμη επιτυχία της καινοτομίας έγκειται στην εφαρμογή νέων τεχνολογιών σε υφιστάμενες διαδικασίες που δημιουργούσαν χρονοτριβή στις ενέργειες εξακρίβωσης που εφαρμόζονται από το Αστυνομικό Προσωπικό και είχαν αρνητικό αντίκτυπο στους πολίτες. Η δε δυνατότητα ταυτοποίησης προσώπων χωρίς την επίδειξη αποδεικτικών εγγράφων, αποτελεί μια νέα δυνατότητα στη διαχείριση περιστατικών δημόσιας τάξης και ασφάλειας.
Yποστήριξη της ανάπτυξης καινοτομίας στην ελληνική δημόσια διοίκηση μέσω της δημιουργίας ενός δυναμικού οικοσυστήματος.
Ο ιστότοπός μας χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και την εξατομίκευση του περιεχομένου.