Εργαστήριο Καινοτομίας
Το Τμήμα Καινοτομίας και Βέλτιστων Πρακτικών της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών, σε συνεργασία με το Παρατηρητήριο Καινοτομίας Δημοσίου Τομέα του ΟΟΣΑ και το Ινστιτούτο Τεκμηρίωσης, Έρευνας και Καινοτομίας (ΙΤΕΚ) του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Κ.Δ.Δ.Α.), διοργανώνει Εργαστήριο Καινοτομίας με τίτλο:
«Πρωτοτυποποίηση & Συν-ανάπτυξη Περιεχομένου της πρωτότυπης εφαρμογής Innovation Booster του Παρατηρητηρίου Καινοτομίας Δημόσιου Τομέα του ΟΟΣΑ (OECD Observatory of Public Sector Innovation)», το οποίο θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 10 Ιουλίου 2025, από τις 08:30 έως τις 15:30, αποκλειστικά δια ζώσης στις εγκαταστάσεις του Ε.Κ.Δ.Δ.Α. στην Αθήνα.
Τα Εργαστήρια Καινοτομίας εντάσσονται στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Καινοτομία του Υπουργείου Εσωτερικών και υλοποιούνται στο πλαίσιο του άρθρου 7 του ν. 5027/2023, που προβλέπει τη λειτουργία τους ως μηχανισμούς για τη διάδοση και την ενίσχυση της καινοτομίας στη Δημόσια Διοίκηση.
Κατά τη διάρκεια του Εργαστηρίου, οι συμμετέχοντες – στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης και μέλη του Δικτύου Καινοτομίας Δημοσίου Τομέα, θα έχουν την ευκαιρία να εφαρμόσουν πιλοτικά την ψηφιακή εργαλειοθήκη “Innovation Booster” σε πραγματικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι φορείς της Δημόσιας Διοίκησης.
Τι είναι το Innovation Booster
Το Public Service Innovation Booster έχει αναπτυχθεί για να αποτελεί μία επαναχρησιμοποιήσιμη εργαλειοθήκη που μπορεί να αξιοποιηθεί αυτόνομα από τους δημόσιους υπαλλήλους, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να εφαρμόζουν καινοτομία στον σχεδιασμό και την παροχή υπηρεσιών.
Αναπτύχθηκε από το Παρατηρητήριο Καινοτομίας στον Δημόσιο Τομέα του ΟΟΣΑ (OPSI), σε συνεργασία με την Ομάδα Εργασίας για την Καινοτομία στις Δημόσιες Υπηρεσίες, καλύπτοντας την ανάγκη για πρακτικά εργαλεία που ενισχύουν την καθημερινή εφαρμογή των αρχών της ανθρωποκεντρικής Δημόσιας Διοίκησης.
Το Innovation Booster έρχεται να απαντήσει σε συχνά εμπόδια που εντοπίζονται στις δημόσιες υπηρεσίες, όπως:
- Περιορισμένη προσβασιμότητα και χρηστικότητα εργαλείων
- Ελλιπής συμμετοχή των χρηστών στον σχεδιασμό υπηρεσιών
- Γραφειοκρατικά βάρη
- Έλλειψη δεξιοτήτων σε καινοτόμες, ανθρωποκεντρικές προσεγγίσεις
Σκοπός του είναι να προσφέρει ισχυρά, προσιτά, έτοιμα προς χρήση εργαλεία, που μπορούν να εφαρμοστούν εντός αυτών των περιορισμών, ενδυναμώνοντας τα στελέχη να περάσουν από την πρόθεση στη δράση.
Το εργαλείο αυτή τη στιγμή δοκιμάζεται σε πέντε χώρες του ΟΟΣΑ, με στόχο τη δημόσια διάθεσή του τον Σεπτέμβριο 2025. Η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά, μέσω του Εργαστηρίου Καινοτομίας, προσφέροντας το πλαίσιο για την πιλοτική δοκιμή του Booster με δημόσιους υπαλλήλους πρώτης γραμμής.
Στόχοι Εργαστηρίου
Το Εργαστήριο Καινοτομίας στοχεύει στη δημιουργική και παραγωγική αξιοποίηση της υπό ανάπτυξη ψηφιακής εργαλειοθήκης “Innovation Booster” από στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης. Μέσα από την πιλοτική εφαρμογή του εργαλείου σε πραγματικές προκλήσεις του ελληνικού δημόσιου τομέα, επιδιώκεται η συλλογή ουσιαστικής ανατροφοδότησης που θα συμβάλει στη βελτιστοποίησή του πριν από τη διεθνή διάθεσή του από τον ΟΟΣΑ.
Παράλληλα, το εργαστήριο ενισχύει τις δεξιότητες των συμμετεχόντων στον σχεδιασμό καινοτόμων πολιτικών και ανθρωποκεντρικών υπηρεσιών, αξιοποιώντας μεθοδολογίες συν-δημιουργίας και εργαλεία σχεδιαστικής σκέψης. Η διεθνής συνεργασία της Ελλάδας με τον ΟΟΣΑ ενδυναμώνεται, με τη χώρα να διαδραματίζει ενεργό ρόλο στη διαμόρφωση παγκόσμιων εργαλείων για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης.
Το Εργαστήριο Καινοτομίας δεν είχε μόνο εκπαιδευτικό χαρακτήρα, αλλά θα συμβάλει καθοριστικά και στην τελική διαμόρφωση της εργαλειοθήκης. Τα πορίσματα του εργαστηρίου θα αποτυπωθούν σε σχετικό παραδοτέο, το οποίο θα αξιοποιηθεί από τον ΟΟΣΑ για την επικαιροποίηση του Innovation Booster πριν από τη διεθνή του δημοσίευση το φθινόπωρο του 2025.

Πρόγραμμα Εργαστηρίου Καινοτομίας
08:30 – 09:00
Προσέλευση – Εγγραφές
09:00 – 09:15
Καλωσόρισμα –Ολομέλεια Έναρξη Εργασιών
- Παρουσίαση από OPSI OECD
- Η καινοτομία στις δημόσιες υπηρεσίες
- Παρουσίαση από Τμήμα Καινοτομίας και Βέλτιστων Πρακτικών- Συντονιστής Εργαστηρίου
- Παρουσίαση σκοπού, στόχων και τρόπου εργασίας του Εργαστηρίου.
09:15-09:30
Μέρος 1- Ολομέλεια
- Εισαγωγή στο πρόγραμμα δοκιμής της ψηφιακής εργαλειοθήκης “Innovation Booster”
- Πρόγραμμα εργασιών ημέρας
- Περιεχόμενο και στόχοι ψηφιακής εργαλειοθήκης «Innovation Booster».
- Στάδια της καινοτομικής παρέμβασης.
- Επισκόπηση της μεθοδολογίας και των υποστηρικτικών καινοτόμων εργαλείων.
09:30 – 09:40 Διάλλειμα
09:40-12:20
Μέρος 2- Εργασία σε ομάδες και Breakout Sessions
- Design sprint: Αξιολόγηση περιεχομένου και εργαλείων της ψηφιακής εργαλειοθήκης «Innovation Booster».
- Breakout Session 2.1 (09:40-10:40)
Ροή ανασχεδιασμού δημόσιων υπηρεσιών. Εργαλείο: Άσκηση ταξινόμησης με κάρτες.
- Breakout Session 2.2 (10:40 – 11:20)
Κατανόηση χρηστών πρωτοτύπου εργαλειοθήκης.
- Breakout Session 2.3 (11:20 – 12:20)
Κατανόηση προκλήσεων και χρηστών. Εργαλεία Discovery Planning Canvas και Οδηγός Συνέντευξης
12:20– 12:35 Διάλειμμα
12:35 – 14:40
Μέρος 3 – Εργασία σε ομάδες Breakout Sessions
- Design sprint: Συν-σχεδιασμός βελτιώσεων βάσει δεδομένων από τα εργαλεία της Ψηφιακής Εργαλειοθήκης «Innovation Booster».
- Breakout Session 3.1 (12:35 – 13:30)
Αναδιατύπωση της πρόκλησης. Εργαλεία: Σχεδιασμός Persona και Canva. Αναδιατύπωση προβλήματος.
- Breakout Session 3.2 (13:30 – 14:00)
Σχεδιάζοντας τη διαδρομή του Χρήστη. Εργαλεία: Tomorrow’s Journey
- Breakout Session 3.3 (14:00 – 14:40)
Σύνθεση των δεδομένων και ανατροφοδότηση.
14:40-15:00 Διάλλειμα
15:00 – 15:30
Μέρος 4- Ολομέλεια – Επόμενα Βήματα
- Συνοπτική ανασκόπηση εργασιών,
- Βασικά σημεία αξιολόγησης και ανατροφοδότηση της ψηφιακής εργαλειοθήκης
- Κατευθύνσεις διαμόρφωσης παραδοτέου αξιολόγησης της πιλοτικής δοκιμής της ψηφιακής εργαλειοθήκης «Innovation Booster».
Συμμετοχή στο Εργαστήριο
Το εργαστήριο απευθύνεται σε στελέχη της εθνικής δημόσιας διοίκησης που εμπλέκονται στον σχεδιασμό και ανασχεδιασμό διαδικασιών και υπηρεσιών και συμμετέχουν ενεργά στη διαδικασία δοκιμής του εργαλείου.
Βήματα εγγραφής:
- Εγγραφείτε στην ιστοσελίδα του ΕΚΔΔΑ: https://online.ekdd.gr/OnlineWeb/index.jsp
- Επιλέξουν από τον θεματικό κύκλο «Δημόσια Διοίκηση και Διακυβέρνηση» τη συμμετοχή τους στο επιμορφωτικό πρόγραμμα: «Πρωτοτυποποίηση & Συν-ανάπτυξη Περιεχομένου της πρωτότυπης εφαρμογής Innovation Booster του Παρατηρητηρίου Καινοτομίας Δημόσιου Τομέα του ΟΟΣΑ (OECD Observatory of Public Sector Innovation» (Κωδικός: 70002Δ25).
Προθεσμία υποβολής αιτήσεων: Δευτέρα 7 Ιουλίου 2025
Λόγω περιορισμένων θέσεων, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας με βάση κριτήρια επιλεξιμότητας, μεταξύ των οποίων και ο χρόνος υποβολής της αίτησης.